ANKA rakipleri geride býraktý, ilk ihracata uçtu: Artýk Türkiye dünyaya satýyor
ABONE OL

Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayiinin (TUSAÞ) ilk insansýz hava aracý (ÝHA) ihracatý belgesele konu oldu.

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, TUSAÞ, döneminin tanýklarýyla ANKA'nýn Tunus'a gerçekleþtirilen ilk ihracatýný bir belgeselde anlattý.

Belgeselde ANKA'nýn geliþim ve ihracat baþarýsýna uzanan yolculuðunda görev alan isimlere yer verildi.

TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil, belgeselde, ANKA'nýn küllerinden yeniden yaratýldýðýna inanýlan bir kuþ olduðunu belirterek, "ANKA inþallah hep havada duracak, Tunus'a da güven verecektir." dedi.

Belgesel, bir süre önce trafik kazasýnda yaþamýný yitiren TUSAÞ Kurumsal Pazarlama ve Ýletiþim Baþkaný Serdar Demir'in anýsýna ithaf edildi. Olaydan daha önce Demir ile yapýlan söyleþiye de belgeselde yer verildi.

ANKA'nýn kendileri için heyecanlý bir macera olduðunu vurgulayan Demir, aracýn TUSAÞ için yerli ve milli ilk platform olmasý dolayýsýyla özel bir yeri bulunduðunu bildirdi.

"Bir ürünü tasarlamak, üretmek, akabinde sahada görmek, yurt içinde-dýþýnda operasyonlarda kullanýldýðýný görmek bir savunma sanayisi þirketi için inanýlmaz, muazzam görkemli bir gösteri ve gurur." ifadesini kullanan Demir, TUSAÞ ve ANKA'nýn hikayesinin birbirine çok benzediðini, imkansýzlýklara raðmen þirketin ve projenin bugünlere gelmeyi baþardýðýný dile getirdi.

Yurt dýþýndan temin edilmekte zorlanýlan ÝHA'lardan yurt içinde ve dýþýnda baþarýyla görev yapan milli hava araçlarýna ulaþýldýðýna dikkati çeken Demir, bunu taçlandýrmak için de ihracat faaliyetlerine aðýrlýk verdiklerini bildirdi.

Demir, THY Kargo'da görev yaparken Fransa'dan kargo uçaklarý ilk geldiðinde Airbus yetkilileriyle uçak baþýnda fotoðraf çektirdikleri bilgisini vererek þunlarý kaydetti:

"Gurur duyardýk, derdik ki 'Yurt dýþýndan bu uçaðý aldýk, geldik ve bununla birlikte Türkiye'ye dünyada hizmet edeceðiz.' Bunun gururunu yaþardýk fakat geçen Tunuslu heyet buraya geldi, onlar adýna hazýrladýðýmýz ANKA'larý gördüler, ANKA'larýn baþýnda bir fotoðraf çekildik. O zaman þunu düþündüm, yýllar önce yabancýlarýn getirdiði uçaklarla fotoðraf çekilip sevinirken þimdi öyle bir noktaya geldik ki artýk kendi ürettiðimiz ürünleri dünyaya satýyoruz, bunlarla yabancý ülkelerin insanlarý fotoðraf çekiliyor, onlar o sevinci yaþarken biz çok daha baþka bir gurur yaþýyoruz. Bunun devamýný getirmek, baþarýlý iþlere imza atmak bundan sonra en önemli görevimiz. Bunun için azimle durmadan çalýþacaðýz."

- "ÇOCUÐUM GÝBÝ, EVLENDÝRDÝK, EVDEN GÖNDERDÝK"

ANKA-S Program Müdürü Fatma Sütcü de duygularýný þöyle ifade etti:

"Uçak oraya gidip ilk motoru çalýþtýðýnda baþýnda en az 50 kiþi vardý. Çok mutlulardý, bize de inandýlar. Oradaki motor çalýþtýrma heyecaný bizim ekip için de çok yüksekti. ANKA'nýn 3 metrelik ilk yürüyüþündeki heyecanýmýzla Tunus'taki motor çalýþtýrmadaki heyecanýmýz aynýydý. Çocuðum gibi açýkçasý, öyle bakýyoruz. Emekledi, uçurduk, büyüdü, Tunus için belki evlendirdik, evden gönderdik þeklinde bir tabir kullanabiliriz. Bu ilk ihracatýn baþýnda bulunmak tarif edilebilir bir duygu deðil."

- RAKÝPLERÝ GERÝDE BIRAKTI, ÝLK ÝHRACATA UÇTU

Belgeselde yer alan bilgilere göre, ihracat faaliyetleri kapsamýnda ÝHA ihalesi açan Tunus ile ilk toplantý 18 Temmuz 2018'de yapýldý. Komuta kademesine yönelik sunumda ANKA'nýn kabiliyetleri anlatýldý.

ABD, Fransa, Ýtalya, Çin'den þirketlerle rekabete giren TUSAÞ, Türkiye'de yapýlan görüþme ve ziyaretlerin ardýndan 2019 yýlýnýn sonunda sözleþme görüþmelerine çaðýrýldý. Sözleþme görüþmeleri sürerken Tunus'ta 3 hükümet deðiþikliði, Kovid-19 salgýný gibi bir dizi olumsuzluk yaþandý.

Sadece bir ürün satmaktan ziyade, bir çözüm ortaðý olmayý öneren TUSAÞ, tüm zorluklara raðmen rakiplerini geride býrakarak ihaleyi kazandý ve 2020 sonunda sözleþme imzalandý.

Sözleþme kapsamýnda, araçlarýn üretimi sürerken Tunus'tan gelen pilotlara ve teknik ekibe eðitimler verildi.

Birçok uçaðýn ayrý ayrý yaptýðý görevi tek baþýna yapabilen ANKA, üzerindeki kamera ve silahla uzun süreli uçuþ gerçekleþtirebiliyor.

Yakýn zamanda yapýlan ANKA teslimatýyla Tunus'a verilen ÝHA sayýsý 5'e yükseldi. ANKA, ihracat baþarýlarýný yeni ülkelerle sürdürüyor.