Anlata anlata bitiremediler! Çelik Kubbe komþunun manþetlerinden inmiyor
ABONE OL

Türkiye'ye havadan gelecek tehditlerin bertaraf edilmesi amacýyla baþlatýlan "Çelik Kubbe" Projesi dünyada gündemden düþmüyor. Atina merkezli Kathimerini gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde, "Çelik Kubbe, Aselsan, Roketsan ve TÜBÝTAK SAGE iþbirliðiyle geliþtirildi. Çok katmanlý bu hava savunma þemsiyesi, kapsamlý hava sahasý korumasý için mevcutta bulunan ve gelecekte üretilecek radarlarý, iletiþim aðlarýný ve hava savunma silahlarýný bir sistem halinde koordine edebilecek" ifadeleri kullanýldý.

Türkiye'nin, yapay zeka yeteneklerini kullanacak yeni bir hava savunma sistemi olan Çelik Kubbe'nin tasarýmýný tamamladýðý ifade edilen haberde, kararýn, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan baþkanlýðýndaki Savunma Sanayii Ýcra Komitesi'nin Aðustos ayýnda yaptýðý toplantýda alýndýðý belirtildi.

YAPAY ZEKA VURGUSU

Gazete haberinde, "Çelik Kubbe, çok çeþitli hava savunma araçlarýný entegre etmeyi, gerçek zamanlý operasyonel görünürlük saðlamayý ve yapay zeka yardýmýyla sistemlerin merkezi olarak kontrol edilmesini saðlamayý amaçlýyor" ifadelerini kullandý.

Projenin amacýnýn Türkiye'yi drone ve füze gibi hava tehditlerine karþý savunabilecek birleþik bir savunma aðý oluþturmak olduðu altý çizilen haberde ayrýca, Korkut gibi kundaðý motorlu uçaksavar silahlarý ve Sungur füzeleri gibi kýsa menzilli sistemlerin, Çelik Kubbe'nin iç savunma hattýný oluþturacaðý vurgulandý. Ayrýca, Hisar A+ ve Hisar O füzelerinin orta menzilli tehditlerle mücadele edeceði belirtilirken, kubbenin en dýþtaki katmanýnýn ise 100 kilometre menzili aþmasý beklenen SÝPER uzun menzilli füzelerinden oluþacaðý aktarýldý.

S-400, Çelik Kubbe'nin bir parçasý olacak mý?

TESTLER BAÞLADI

Çelik Kubbe Sistemi'nin geliþtirme faaliyetleri devam ederken, paralelinde test faaliyetlerine baþlanýldý. Bu kapsamda KORKUT Hava Savunma Top Sistemi ile C-RAM (Roket, topçu, havan mühimmatýna karþý hava savunma) görevlerini gerçekleþtirilmesi yönünde önemli bir kazaným elde edildi.

Türkiye'nin Eurofighter ve KAAN planýna yakýn markaj: Fazlasýyla yeterli olacak

ASELSAN'ýn geliþtirdiði sistem tamamen hayata geçtiðinde milli Çelik Kubbe, Türk hava sahasýna giren hatta girmesi muhtemel olan tüm tehditleri hemen her irtifadan bertaraf edebilecek.

Kritik rol üstlenecek 'GÖKSUR' geliyor! Çelik Kubbe'nin gücüne güç katacak