Artan savunma ve havacýlýk ürünleri için yeni test altyapýsý
ABONE OL

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, savunma ve havacýlýkta yerli ve milli çözüm çabalarýnýn artmasý test faaliyetlerine ilgiyi yükseltti. Mevcut test altyapýlarýnda oluþan yoðunluðu ortadan kaldýrmak amacýyla son dönemde bir dizi altyapý yatýrýmý yapýldý.

Elektronik ve savunma sanayisi için ürün ve çözümler sunan Karel de bu ihtiyaçlardan yola çýkarak Hacettepe Teknopark'ta elektromanyetik etkileþim/elektromanyetik uyumluluk (EMI/EMC) laboratuvarý kurdu. Laboratuvar, savunma ve havacýlýkta bu alandaki test kapasitesine önemli katký saðlayacak.

EMI/EMC laboratuvarý, AR-GE çalýþmalarý sonucu ortaya çýkan ilk ürünlerin çok hýzlý þekilde test edilmesi ve sonuçlara göre gerekli iyileþtirmelerin zaman kaybetmeden yapýlabilmesine imkan verecek.

Karel Savunma Test Müdürü Özge Çelik, AA muhabirine, havacýlýk ve savunma sanayisinde son dönemde artan çözüm ve ürünlere paralel olarak test ve kalifikasyon isteklerinin karþýlanmasý ihtiyacýnýn arttýðýný söyledi.

Bu çalýþmalarýn yapýlabileceði sýnýrlý sayýda laboratuvar bulunduðuna iþaret eden Çelik, yaþadýklarý sýkýntýlarý aþmak için bu tür bir yer kurduklarýný belirtti.

Çelik, ürettikleri ürünlerin mutlaka bu testlere girmesi gerektiðine dikkati çekerek, "Bu testlerden geçmeyen bir ürün sahada kullanýlamýyor. Bu testler cihazlarýn kendi içinde uyumlu çalýþmasýný hedefleyen testler. Ürettiðimiz ürünler askeri alanda ve havacýlýkta kullanýlacaðý için kritik öneme sahip ve herhangi bir elektromanyetik yayýlým baþka cihazlarýn çalýþmasýný bozabilir. Bunun ciddi katastrofik etkileri olabilir. Bu noktada biz de böyle bir laboratuvar kurma ihtiyacý duyduk ve ürünlerimizi kendi bünyemizde hýzlý þekilde test edebiliyoruz." dedi.

Ciddi yatýrýmlar gerektirdiði için bu tür laboratuvarlarýn sýnýrlý kaldýðýný vurgulayan Çelik, þöyle konuþtu:

"Daha önce ASELSAN gibi kurumlarda testlerimizi gerçekleþtirebiliyorduk fakat çok fazla savunma ürünü üreten firma olmasý sebebiyle artýk bu noktada ASELSAN da bize cevap verememeye baþladý. Biz de kendi içimizde böyle bir laboratuvar kurarak ürünlerimizi hýzlýca test edip dýþarýdaki firmalara da bu hizmeti daha eriþilebilir þekilde sunmayý hedefledik."

Çelik, laboratuvarda havacýlýk ve askeri alanda kullanýlacak tüm ürünlerin testlerinin gerçekleþtirilebildiði bilgisini verdi.

Bu testlerin ürünün tasarým aþamasýnda baþlamasý gerektiðini belirten Çelik, bu aþamada gerekli testlerin yapýlmamasý halinde ileride ciddi sorunlarla karþý karþýya kalýnabileceðini anlattý. Çelik, testler sýrasýnda ortaya çýkacak herhangi bir olumsuzluk nedeniyle yapýlacak donanýmsal deðiþikliðin ürünün yapýsýný ve takvimini olumsuz etkileyeceðini dile getirerek, "Tasarým aþamasýnda AR-GE amaçlý bu testleri yapýp nihai ürün haline geldiðinde de testleri tekrar edip hýzlý þekilde sonuca ulaþtýrýp raporlayarak çalýþmayý tamamlýyoruz." ifadelerini kullandý.

- TAKVÝMLER KISALACAK, MALÝYETLER AZALACAK

Bu testler yurt içinde yapýlamadýðýnda yurt dýþýna çýkýlmak durumunda kalýndýðýna iþaret eden Çelik, bunun da projeye ciddi anlamda ek maliyet getirdiðini söyledi. Çelik, "Ciddi bir yatýrým yapýldý ama kendi ürünlerimizi test etmeye baþladýðýmýzda bunun ne kadar konforlu olduðunu görüyoruz. Ýstediðimiz zaman bu imkana sahip olmak proje takvimleri açýsýndan önemli oldu, test maliyetlerinde, tekrarlanan testlerde önemli avantaj elde edildi. Dýþarýya da hizmet veriyoruz. Bu sayede de aslýnda laboratuvarýmýzý amorti ediyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Özge Çelik, savunma ve havacýlýk dýþýndaki alanlara yönelik çalýþmalara da baþladýklarýný ve öncelikli hedeflerinin otomotiv sanayisindeki benzer testleri laboratuvarda yapmak olduðunu bildirdi. Halihazýrda yapabildikleri testler bulunduðunu vurgulayan Çelik, yakýn zamanda otomotiv sanayisine yönelik tüm testleri gerçekleþtirmeyi amaçladýklarýný kaydetti.

Karel'in EMI/EMC yanýnda çevre koþul ve güç laboratuvarý bulunduðu bilgisini veren Çelik, bu testlerin neredeyse bütün ürünler için yapýlmasý gereken testler olduðunu, kendileri ve dýþarýdan gelen talepler için bu çalýþmalarý yaptýklarýný anlattý.

Çelik, laboratuvarda ciddi bir yoðunluk söz konusu olduðunu ve mesai saatlerini artýrarak talepleri karþýlamaya çalýþtýklarýný sözlerine ekledi.

  • savunma
  • havacýlýk sanayisi
  • test altyapýsý