TÜRKSAT Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, savunma sektöründeki ürünlerin sivil alanda da kullanýlmasýnýn savunma sektörünün daha hýzlý büyümesi açýsýndan önemli olduðunu söyledi.
Cumhurbaþkanlýðý himayesinde, 6 bakanlýk ve Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðýnýn (SSB) desteðiyle Anadolu Ajansýnýn (AA) global iletiþim ortaklýðýnda Ýstanbul Fuar Merkezi'nde (ÝFM) düzenlenen SAHA EXPO Uluslararasý Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayii Fuarý'nýn son gününde "Çift Kullanýmlý Teknolojilerin Geleceði ve Savunma Sanayi Uygulamalarý" paneli gerçekleþtirildi.
Ahmet Hamdi Atalay, burada yaptýðý konuþmada, sivil alandaki birçok teknolojinin artýk savunma sektöründe de kullanýlabildiðini belirterek, Türksat'ýn, 6 uydusuyla hem sivil alana hem de savunma alanýna hizmet saðlayabildiðine dikkati çekti.
Artýk teknolojinin kullanýmýnda savunma ve sivil sektörün birbirinden ayrýlamayacaðýnýn altýný çizen Atalay, "Sivil alanda geliþtirilen ve kullanýlan teknolojik ürünler ve bilgi birikiminin, savunma sanayisinde kullanýlmasý artýk bir gereklilik. Savunma sektöründeki ürünlerin sivilde de kullanýlmasý savunma sektörünün daha hýzlý büyümesi açsýndan önemli. Çünkü teknolojiyi askeri taraftaki çalýþmalardan çok artýk sivil tarafta çalýþmalar sürdürüyor." ifadelerini kullandý.
Bugün itibarýyla dünyanýn en büyük AR-GE harcamalarýný otomotiv ve teknoloji firmalarýnýn yapabildiðine iþaret eden Atalay, þunlarý kaydetti:
"AR-GE'nin savunma ya da sivil diye bir ayrýmý olmaz. Siber güvenlik alanýnda geliþtirilen ürünler de her iki alanda kullanýlabilir. Otonom, simülatör ve eðitim teknolojileri gibi alanlarda da ayný bilgi birikimi kullanýlýyor. Haberleþme teknolojilerinde de ayný durum geçerli. Enerji, veri depolama, biliþim teknolojileri, að teknolojileri gibi teknolojilerin askerisi sivili olmaz. ASELSAN, HAVELSAN ve TUSAÞ gibi firmalarýn savunma sektörümüzün þu andaki noktaya ulaþmasýnda büyük önemi var. Ancak sivil sektörün hýzý, bilgi birikimi ve AR-GE'ye ayýrabildiði payý göz önüne aldýðýmýzda sivil sektörü ihmal etmemek lazým."
Atalay, TÜRKSAT 6A uydusunun gelecek ay test aþamalarýný tamamlayacaðýný ve yýl sonunda hizmete alýnacaðýný bildirdi.
Çift kullanýmlý teknolojiler noktasýnda Türksat'ýn güzel bir örnek olduðuna dikkati çeken Atalay, "Sivil bir þirketiz ancak askeri ve silahlý kuvvetlerin ihtiyacýný karþýlayacak ürün ve çözümlerimiz var. Sivil amaçlý uydularýmýz ayný zamanda Türk Silahlý Kuvvetlerinin ihtiyaçlarýný karþýlayacak yeteneklere sahip." diye konuþtu.
Atalay, uydu üzerinden saðlanan hizmetlerin haberleþme altyapýsýnýn kurulamadýðý coðrafya ve durumlarda kullanýldýðýný vurgulayarak, sözlerini þöyle tamamladý:
"Uydularýmýz üzerinden devletimizin milletimizin, silahlý kuvvetlerimizin ihtiyacý olabilecek her alanda her hizmeti verebiliriz. Tabii ki savunma sektörüne sivil alandan farkla imkanlar sunuyoruz. Uydu sektörünün kritik tarafý, hiçbir altyapýyla ulaþýlamayan her yeri ulaþabilir kýlmasý. Doðal afetler durumunda da tüm iletiþim, uydularýmýz üzerinden çok geniþ bir kapsama alanýnda kesintisiz olarak saðlanýyor. Türksat, Evrensel Hizmet Fonu'ndan, özellikle haberleþme altyapýsý götürülemeyen köylere ve yerleþim yerlerine baz istasyonu kuruyor. Þu anda 4 binin üzerinde baz istasyonu kurduk. Türksat olarak devletimizin, milletimizin ihtiyacý olduðu her alanda hizmetlerimizi vermeye devam edeceðiz."