Artýk söz sahibiyiz! Türkiye'den Avrupa'ya HÝSAR ve SÝPER desteði
ABONE OL

Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler'in 15 Þubat'ta Almanya'nýn NATO Daimi Temsilciliði'nde, "Avrupa Gökyüzü Kalkaný Giriþimi (The European Sky Shield Initiative-ESSI) Niyet Mektubu'na imza atmasýyla Türkiye, önemli bir aþamaya geçti.

Türkiye'nin Avrupa Gökyüzü Kalkaný Giriþimi'ne dahil olmasýnýn ardýndan gözler milli hava savunma füze sistemimiz HÝSAR ve SÝPER'e çevrildi.

Yabancý basýnda "Türkiye, Avrupa'nýn etkili hava ve füze savunma sistemi kurmasýna yardýmcý olabilir mi?" baþlýklý analiz haberde milli hava savunma sistemlerimiz gündeme taþýndý.

TÜRKÝYE'DEN AVRUPA'YA HÝSAR VE SÝPER DESTEÐÝ

Haberde, "Türkiye'nin Almanya liderliðindeki Avrupa Gökyüzü Kalkaný Giriþimi'ne katýlmasýyla, Ankara uzun vadede geliþen Hisar ve Siper platformlarýný Avrupa'nýn hava ve füze savunmasýný geliþtirmek için kullanabilir" denildi.

ESSI Projesi'nin Türkiye'nin milli olarak ürettiði ve sahip olduðu savunma sanayii ürünleri için fýrsatlar saðlayabileceðine vurgu yapýldý.

HÝSAR ve SÝPER'in geliþmiþ yeteneklere sahip olduðu ve devamlý olarak geliþtirildiðine dikkat çekildi. Ýki milli füzemizin NATO'nun birlikte çalýþabilirlik ilkesine göre tasarlanýp üretildiði için ESSI'ye entegre edilmesinin teknik olarak mümkün olduðu dile getirildi.

HÝSAR ve SÝPER'in ilk etapta Türk hava sahasýný ve savaþ gemilerini düþman uçaklarý ve insansýz hava araçlarýna karþý savunmak amacýyla konuþlandýrýlacaðý belirtildi.

Haberde, "ESSI'de hava ve füze savunmasý için ortaklýk kurularak Türkiye ve Avrupa, minimum çabayla birden fazla stratejik hedefe ulaþma potansiyeline sahip olabilir" ifadeleri yer aldý.

AVRUPA GÖKYÜZÜ KALKANI GÝRÝÞÝMÝ'NÝN AMACI!

Almanya'nýn öncülüðünde 2022'de oluþturulan giriþimin üye sayýsý Türkiye ve Yunanistan'ýn katýlýmýyla 21'e ulaþan Avrupa Gökyüzü Kalkaný Giriþimi (ESSI) ile birlikte Avrupa'da, anti-balistik füze yetkinliðine sahip, ortak bir hava savunma sistemi inþa edilmesi hedefleniyor.