ASELSAN geliþtirdi! Uzayýn derinliklerine Türk imzasý
ABONE OL

ASELSAN, Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii (TUSAÞ) ve Türksat AÞ, yürüttükleri çalýþmalarla Türkiye'nin uydu teknolojilerindeki iddiasýný güçlendiriyor.

Gençlik Biliþim Festivalinin "Türkiye'nin Uzay Yolculuðu" baþlýklý oturumu, Türkiye'nin önde gelen teknoloji þirketlerinin yöneticilerini bir araya getirdi.

ASELSAN Yönetim Kurulu Baþkaný ve Genel Müdürü Haluk Görgün, konuþmasýnda, uzayýn artýk araþtýrma, geliþtirme, eðitim ve inovasyon, ekonomik büyüme, yaþam kalitesinin yükseltilmesi, doðanýn korunmasý, afet yönetimi, güvenlik ve savunmanýn saðlanmasý gibi alanlarda hayati katkýlar sunduðunu söyledi. Günlük hayatta uzayýn nimetlerinden ve onlarý sunan teknolojilerden sonuna kadar faydalanýldýðýný dile getiren Görgün, bir yere gitmek için telefonlara tanýmlanan konumlardan GPS verilerine kadar birçok uygulamanýn kaynaðýnýn uzay teknolojileri olduðuna iþaret etti.

ASELSAN 'IN UZAYDA ÇALIÞAN BÝR SÝSTEMÝ VAR

Uzay araþtýrmalarý çerçevesinde geliþtirilen teknolojilerle elde edilen bilgilerin günlük yaþantýda; saðlýk, tarým, çevre, enerji, ulaþým, iletiþim gibi çok farklý alanda da yoðun olarak kullanýldýðýný anlatan Görgün, bunlarý sonucunda teknolojik ve ekonomik kazanýmlar elde edildiðini belirtti.

ASELSAN'ýn 2000'li yýllarýn baþýndan itibaren uzay ve uydu teknolojilerine yönelik milli teknolojiler geliþtirme hedefiyle çalýþtýðýný vurgulayan Görgün, "Türkiye Uzay Ajansýnýn ortaya koyduðu öncelikleri izleyerek katký saðlamaya çalýþýyoruz. Uzayda, yaklaþýk 36 bin kilometre uzaklýkta çalýþan bir sistemimiz var, mühendislerimizle gurur duyuyoruz. TÜRKSAT 5B uydusunda Ku-Bant Almaç ve Ka-Bant Düþük Gürültülü Yükselteç (LNA) ekipmanlarýmýz çalýþýyor. TÜRKSAT 6A uydusunda da olabilecek her türlü görev yükünü geliþtirmek üzere çalýþýyoruz." dedi.

- TÜRKÝYE'NÝN UÇAK VE HELÝKOPTER PROJELERÝ

TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil de gençler açýsýndan geleceðin parlak olduðunu ve bir tek kiþinin fark yaratabileceðini söyledi.

Uydu çalýþmalarýnýn þirketin önemli faaliyet alanlarýndan biri olduðunu anlatan Kotil, bu çabalarýn sonunda Türkiye'nin ilk uydu ihracatýna imza attýklarýna deðindi.

Bir teknoloji þirketi olarak her yýl 1000 mühendis aldýklarýný ifade eden Kotil, "Uzayý çalýþýyoruz, uçak yapýyoruz. Türkiye'nin bekasý için Milli Muharip Uçak da var bunlarýn arasýnda ama hiçbiri sizin geleceðiniz kadar heyecan vermiyor." diye konuþtu.

Kotil, öðrencilerin sorularý üzerine, Milli Muharip Uçaðýn 18 Mart 2023'te motor çalýþtýracaðýný, 2028'de Hava Kuvvetlerine teslim edileceði bilgisini verdi.

Çalýþmalarýnýn ihtiyaçlar doðrultusunda savunma eksenli sürdürdüðünü dile getiren Kotil, yolcu uçaðý üretip üretmeyecekleri yönündeki soruya "Enerjimiz pratik olarak TUSAÞ özelinde savunma sanayisine gidiyor. Yolcu uçaðý da yapmak isteriz ama þu andaki yükümüz çok aðýr. 13 bin çalýþanýmýz var ama sivil uçak için elemanýmýz yok. Çünkü Milli Muharip Uçaðýn tek baþýna 1200 mühendisi var, 6000'e çýkacak. Gidecek çok yol var." yanýtýný verdi.

Elektrikli helikopterin gündemlerinde olup olmadýðý sorusuna karþýlýk Kotil, "T629 helikopterini ilk olarak elektrik motoruyla tahrik ederek denemesini yaptýk. Þu andaki bataryalar bir helikopteri kaldýracak kadar enerjiyi bulunduramýyor. Helikopterin toplam motor gücü 3200 beygir. O bir denemeydi, batarya teknolojisinde devrim olmazsa elektrikli helikopterimiz olmayacak." ifadesini kullandý.

- TÜRKÝYE'NÝN UYDU FÝLOSU GENÝÞLÝYOR

Türksat AÞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok konuþmasýnda, þirket olarak uydu ve uzay teknolojileri alanýnda 30 yýlý aþkýn bir tecrübeye sahip olduklarýný belirtti.

Bu alanda nitelikli insan kaynaðýnýn önemine iþaret eden Ertok, "Uydu-uzay teknolojilerinde tasarým ve üretim süreçlerini takip eden 50'ye yakýn mühendisi ülkemize uzman kadro olarak kattýk. Bu çok önemli bir adým." dedi.

Yörünge haklarýný 4 uyduyla aktif olarak koruduklarýný anlatan Ertok, TÜRKSAT 5B uydusunu temmuzda hizmete alacaklarýný, gelecek yýlýn ilk yarýsýnda fýrlatýlmasý planlanan TÜRKSAT 6A ile filodaki uydu sayýsýnýn 6'ya çýkacaðýný bildirdi. Ertok, "TÜRKSAT 6A birçok uydu teknolojisinin ilk kullanýlacaðý uydu olacak. 30'un üzerinde yerli olarak geliþtirilen ekipman uçuþ tarihçesi kazanacak. Bir ekipmaný uzaya gönderip doðru þekilde çalýþtýrmadýðýnýz sürece bunu kimseye satmanýz mümkün deðil. Bu ekipmanlarýn hepsi çalýþacak ve Türkiye'nin önemli bir uydu üreticisi olacaðýný göreceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.

Ertok, ihtiyaçlarý takip ederek filoyu geniþletmeyi, hizmet alanlarý, kapsama ve kapasiteleri artýrmayý amaçladýklarýný, bunun için de yeni teknolojileri takip ettiklerini kaydetti.

Etkinliðin "Savunma Teknolojileri" oturumunda ise HAVELSAN Kurumsal Geliþim Genel Müdür Yardýmcýsý Nejat Semih Demirtoka, TÜBÝTAK Savunma Sanayii Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Müdür Yardýmcýsý Osman Baþoðlu, ROKETSAN Genel Müdür Yardýmcýsý Murat Kurtuluþ ile Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý Haberleþme Genel Müdür Yardýmcýsý Onur Gençer, yürüttükleri çalýþmalara iliþkin bilgiler verdi.