ASELSAN geliþtirdi! ASLAN tehditleri METE ile durduracak
ABONE OL

Savunma sanayisindeki dýþa baðýmlýlýðý bitirme konusunda büyük çaba gösteren ASELSAN, yeni bir teknolojiye daha yetenek kazandýrdý. ASELSAN tarafýndan geliþtirilen insansýz kara aracý ASLAN, Lazer Güdümlü Mini Füze Sistemi METE ile etkili ve hassas vuruþ yeteneði kazandý.

ASELSAN GELÝÞTÝRDÝÐÝ ASLAN, TEHDÝTLERÝ METE ÝLE DURDURACAK

ASELSAN, Anadolu Ajansýnýn (AA) 9. kez global iletiþim ortaðý olduðu, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý yürütücülüðünde gerçekleþtirilen TEKNOFEST Ýzmir'de, özgün mühendisliðin gücüyle geliþtirilen yerli sistemleri sergiledi.

Festivalde, ASELSAN'ýn insansýz kara aracý ASLAN, Lazer Güdümlü Mini Füze Sistemi METE ile entegre edilmiþ þekilde yer aldý.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, insansýz sistemlere 10 yýldan fazladýr yatýrým yaptýklarýný, kara ve deniz alanlarýnda sistemleri bulunduðunu söyledi.

TEKNOFEST Ýzmir'de ASLAN ve ERTUÐRUL araçlarýný sergilediklerini ifade eden Akyol, ERTUÐRUL Bomba Ýmha Robotu'nun envanterde görev yaptýðýný, bu yýl ihracatýnýn da gerçekleþtirildiðini belirtti. Akyol, ASLAN aracýnýn da bu sene envantere girdiðini bildirdi.

Ýnsansýz kara aracý çalýþmalarýnda otonomiye özen gösterdiklerini ve bu alana özellikle yatýrým yaptýklarýný vurgulayan Akyol, þöyle konuþtu:

"Sistemlerimizde yapay zeka bilgisayarý, otonom sürüþ bilgisayarý ve silah yönetim bilgisayarý olmak üzere 3 katmanlý bir mimari var. Bu mimarinin üzerine deðiþik faydalý yüklerle farklý sýnýflarda insansýz kara araçlarý geliþtiriyoruz. Özellikle son dönemde hassas mühimmatlarla hedefleri vurabilmek öne çýktý. Bu kapsamda Roketsan'ýn lazer güdümlü METE mühimmatýný yeni envantere giren ASLAN aracýmýza entegre ettik. Otonom sürüþ yapabilen ASLAN aracýmýz hedefi hassas þekilde vurabilecek kabiliyete eriþmiþ oldu. Meskun mahalde olsun, konvansiyonel savaþta olsun hassas hedefleme, iþaretleme ve otonom yeteneklere sahip bu araçla tehdidi imha edebilmek ordumuzda fark yaratacak. Bu faydalý yükleri çeþitlendirerek deðiþik sistemlerle, kendi geliþtirdiðimiz sensörlerle insansýz kara araçlarýmýzý donatýyoruz. Bununla da yetinmiyoruz. Havayla denizi, denizle karayý entegre ettiðimiz çalýþmalar da var. Önümüzdeki günlerde ayný anda hava araçlarýnýn deniz araçlarýyla konuþtuðu, ikisinin de otonom olduðu birtakým yeni geliþmeleri milletimizle paylaþacaðýz."

ASLAN'ýn üst segmentinde TUNGA ve ERTUNGA araçlarýný geliþtirdiklerini anlatan Akyol, bu araçlarýn da kalifikasyon testleri aþamasýnda olduðunu bildirdi.

Boyut büyüdükçe araçlarý daha etkili silahlara donatabildiklerine iþaret eden Akyol, güdümlü mühimmatlar, deðiþik faydalý yüklerin kullanýmýnýn bu araçlarla gündeme geleceðini söyledi.

Türk Silahlý Kuvvetlerinin bu alanda önemli teþkilatlanmalar yaptýðýna deðinen Akyol, ASELSAN'ýn da buna yönelik olarak teknolojisini, yapýlanmasýný gün gün ilerlettiðini kaydetti.

  • lazer güdümlü füze
  • aselsan
  • insansýz kara aracý