ASELSAN kilit konumda! Türkiye bir üst lige yükseliyor
ABONE OL

Türkiye'nin lider savunma ve teknoloji þirketlerinden ASELSAN, teknoloji transferi çalýþmalarý kapsamýnda hem þirketten dýþ paydaþlara hem de dýþ paydaþlardan þirkete teknoloji ve bilgi transferine yönelik çalýþmalar gerçekleþtiriyor.

ASELSAN Teknoloji Transfer Müdürlüðü, ASELSAN'ýn teknoloji transfer çalýþmalarýnda royalti (kullaným hakký) oranlarýnýn ve ticarileþme modelinin belirlenmesi konularýnda ASELSAN sektör baþkanlýklarýna görüþ verilmesi ve taraflar arasýndaki koordinasyonun yürütülmesi görevlerini yerine getiriyor.

Dýþ paydaþlara yapýlan teknoloji transferleri arasýnda þirketin yüksek üretim adetlerine ulaþan "uzaktan komutalý silah sistemleri" (UKSS) yer alýyor.

UKSS için ASELSAN Konya Silah Sistemleri AÞ'ye teknoloji transferi gerçekleþtiriliyor.

ASELSAN Konya, UKSS üretiminin yanýnda yurt içinde üretilemeyen silahlarýn tasarým ve üretiminde ülke açýsýndan stratejik rol almak üzere kuruldu. ASELSAN'ýn 30/35 milimetre silahlar konusunda sahip olduðu birikimin ASELSAN Konya'ya aktarýlmasý ve bu alanda ürüne dönüþtürülmesi amacýyla teknoloji transferine yönelik çalýþmalar yürütüldü. ASELSAN Konya ile imzalanan Teknoloji Transfer Sözleþmesi kapsamýnda UKSS üretimine yönelik üretim hatlarýnýn kurulumu ve kalifikasyonu çalýþmalarý planlandý ve devam ediyor.

ASELSAN BÝRÝKÝMÝYLE KARAYOLLARI TRAFÝK RADARI

ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Sektör Baþkanlýðýnýn (REHÝS) radar teknolojileri alanýnda geliþtirdiði teknik bilgi birikiminin sivil alanda ticarileþtirilmesi amacýyla Mikro Elektronik Sistemler (MELSÝS) firmasýna teknoloji transferi yapýlacak.

REHÝS'in geliþtirdiði radar teknolojilerindeki birikiminin MELSÝS firmasýna lisanslanarak sivil sektörde kara yollarý trafik radarý geliþtirilmesi ve ticarileþtirilerek ASELSAN'a royalti ödemesi yapýlmasý saðlanacak. Bu kapsamda MELSÝS ile teknoloji transferi sözleþmesi imzalandý.

Firmanýn trafik radarý ürünü için gerekli geliþtirmeleri ve modifikasyonlarý tamamlamasý üzerine satýþa çýkan ürünlerden royalti geliri elde edilecek.

YOLCUNUN YANINDAKÝ TEHLÝKELÝ VE YASAK MADDEYE GEÇÝÞ YOK

ASELSAN, þirketten yapýlan teknoloji transferi yanýnda bu yolla dýþ paydaþlardan da yeni yetenekler kazanýyor.

Terahertz Gerçek Zamanlý Yolcu Görüntüleme Ürün Ailesi Projesi kapsamýnda TÜBÝTAK MAM'dan teknoloji transferine yönelik çalýþmalar yapýldý.

Terahertz Gerçek Zamanlý Yolcu Görüntüleme Sistemi, insan vücuduna gizlenmiþ patlayýcý düzenekleri, tabanca, tüfek, býçak gibi silahlarýn yaný sýra uyuþturucu, tütün, sigara, et, alkol ve benzeri maddeleri vücudun yaydýðý doðal THz ýþýmalarýný kullanarak tespit eden görüntüleme cihazý olarak tasarlandý.

TÜBÝTAK MAM tarafýndan geliþtirilecek ve teknoloji transferi yapýlan tümleþik alýcý dizisi, ilgili ASELSAN sistemine entegre edilerek kullanýlacak.

40 MÝLYAR DOLARLIK PAZAR ÝÇÝN RÜZGAR TÜRBÝNÝ TEKNOLOJÝ TRANSFERÝ

ASELSAN Ulaþým, Güvenlik, Enerji, Otomasyon ve Saðlýk Sistemleri Sektör Baþkanlýðý ile Teknoloji Transfer Müdürlüðü, Almanya merkezli Aerovide firmasýnýn rüzgar türbini alanýndaki patent, tasarým, know-how ve teknoloji birikiminin þirkete kazandýrýlmasýna yönelik teknoloji transfer faaliyetleri yürüttü.

Bu kapsamda ASELSAN'a gerekli performans kriterlerindeki türbin ve ilgili teknolojiler için Aerovide firmasýndan temsilcilerle toplantýlar düzenlendi, teknik, mali ve diðer konularda deðerlendirmeler yapýldý ve anlaþma saðlanarak sözleþme imzalandý.

ASELSAN'ýn teknoloji transferine ek olarak kendi adýna yapacaðý geliþtirmeler ve entegrasyonlar sonrasýnda müþterilerine teklif verilecek.

Gelecek yýllarda rüzgar enerjisi için Türkiye pazarýnýn 40 milyar dolarýn üzerinde olduðu ve ASELSAN'ýn bu pazarda önemli bir oyuncu olacaðý öngörülüyor.