ASELSAN'dan çok konuþulacak hamle! ''Dünyada eþi benzeri yok''
ABONE OL

Hava ve füze savunma projelerinin geliþtirme ve seri üretim dönemlerindeki sistem/alt sistem üretim, entegrasyon, test ve doðrulama faaliyetlerinin etkin þekilde yapýlabilmesine imkan saðlayacak ASELSAN'ýn Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi (HSTEM) faaliyete geçti.

ASELSAN'dan yapýlan açýklamaya göre, þirketin Baþkent Organize Sanayi Bölgesi Yerleþkesi'nde yer alan HSTEM'de büyük altyapýlar yer alýyor.

Yaklaþýk 12 bin metrekare kapalý alana sahip Sistem Üretim ve Entegrasyon Binasý'nda, hava ve füze savunma projelerinin seri üretim ihtiyaçlarý karþýlanacak.

Test Kontrol Merkezi, tüm test faaliyetlerinin planlanmasý, koordinasyonu, uzaktan kontrolü, testler sýrasýnda/sonrasýnda elde edilen verilerin kayýt, analiz ve deðerlendirilmesi amacýyla kullanýlacak.

Kapalý Atýþ Poligonu'nda, geliþtirilmekte olan silah ve mühimmat sistemlerinin atýþlý test ve doðrulama faaliyetleri yapýlacak. Yaklaþýk 200 metre atýþ mesafesini destekleyen poligonda, 35-40 milimetre kalibreye kadar silahlarla atýþ gerçekleþtirilebilecek.

Sistem Test, Ayar Kalibrasyon Altyapýsý (SAKA) ve Test Kulesi, sistemler üzerindeki radar ve elektro-optik algýlayýcýlarýn fonksiyonel testleri, görüþ/algýlama hatlarýnýn (niþan hattý) hassas olarak kendi içinde ve sonrasýnda niþan hattý ile atýþ hattýnýn (namlu hattý) hassas olarak çakýþtýrýlmasýna yönelik ayar ve kalibrasyon faaliyetlerinde kullanýlacak.

Test parkurlarýnda, sistemlerin dinamik koþullar altýnda performanslarýnýn ölçülmesi ve iyileþtirilmesi için askeri standartlarla tanýmlanan özel test parkurlarý yer alýyor.

"ROBOSÝM Açýk Alan Test Altyapýsý"nda ise hava savunma sistemlerinin zorlayýcý senaryolar altýnda testleri, doðrulamalarý ve etkinlik gösterimi yapýlacak.

- HAVA SAVUNMA SÝSTEMLERÝ ROBOSÝM'DE TEST EDÝLECEK

ROBOSÝM, hava ve füze savunma sistemlerin gerçek hayatta karþýlaþabileceði hedeflerin yanca ve yükseliþ açýsal hareketlerini de içerecek þekilde açýk alanda benzetimi amacýyla kullanýlacak. Söz konusu altyapýda kablo-robot teknolojisiyle içine elektro-optik ve radar hedef simülatörleri yerleþtirilen kabinlere yanca ve yükseliþ ekseninde hareket yeteneði kazandýrýldý. Bu sayede tekli/çoklu hedefler içeren zorlayýcý angajman senaryolarýnýn açýk alanda benzetimi mümkün olacak. ROBOSÝM altyapýsýyla sistemlerin zorlayýcý hedef tespit, takip gibi performans testleri ve etkinlik doðrulamalarý kontrollü, tekrarlanabilir ve güvenilir bir test ortamýnda yapýlabilecek.

ROBOSÝM altyapýsý çok zorlayýcý teknik özellikler (hassas pozisyonlama doðruluðu, hýz, ivme gibi) gerektiren, çok sayýda yazýlým ve donaným bileþeni içeriyor. Tüm bu bileþenler milli olarak geliþtirildi.

- ELEKTROMEKANÝK SÝSTEMLER

Elektromekanik yapýyla bütünleþik inþaat/kule/temel yapýsý özel olarak tasarlandý ve projelendirildi. Yaklaþýk 75 metrelik kulelerin tepe noktasýnda tüm operasyonel ve rüzgar yükleri altýnda sadece birkaç santimetre sapma deðeri elde ediliyor. Sýra dýþý inþaat ve kule yapýsýnýn projeye uygun þekilde sahada kurulumu, test ve doðrulamasý tamamlandý.

ROBOSÝM'de tüm test faaliyetlerinin planlanmasý, koordinasyonu, çok sayýdaki alt sistemin senaryoya uygun olarak gerçek zamanlý uzaktan kontrolü, testler sýrasýnda/sonrasýnda elde edilen verilerin kayýt, analiz ve deðerlendirilmesi amacýyla özel bir yazýlým kullanýlýyor. ASELSAN bünyesine geliþtirilen bu yazýlýmýn Sistem Entegrasyon Laboratuvarý (SEL) ortamýnda geliþtirilmesi, test ve doðrulamalarý baþarýyla tamamlandý.

- HAVA OBJELERÝNÝN ETKÝNLÝÐÝ GÖRÜLECEK

ASELSAN Sistem Etkinlik Analiz ve Simülasyon Müdürü Hakan Akgün, þirketin Temelli'deki tesisinde yaptýðý açýklamada, geliþtirilen hava savunma sistemlerinin çok daha etkin bir þekilde test ve entegrasyonunu yapmak amacýyla çeþitli test altyapýlarýný geliþtirdiklerini söyledi.

Bu test altyapýlarýndan birinin de ROBOSÝM Dinamik Test Altyapýsý olduðunu belirten Akgün, bunun dünyada eþi ve benzeri bulunmadýðýný vurguladý.

Akgün, ROBOSÝM ile hava savunma sistemlerinin çeþitli saldýrý senaryolarý altýnda etkinliðinin test edilebildiðine dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Sahip olduðumuz yetenekle uzaktan gelen bir füzenin, bir uçaðýn herhangi bir hava objesinin manevralarý da dahil olmak üzere radar ve elektro-optik sistemlerimizle etkinliðini görebiliyoruz. Bu yetenek bizim hava savunma alanýndaki gücümüzü çok daha üst seviyeye taþýyacaktýr." diye konuþtu.

  • ASELSAN
  • Hakan Akgün
  • Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi