Avrupa'nýn rehaveti pahalýya patladý!  Türkiye bu konuda çok avantajlý
ABONE OL

Türk savunma sanayisi sahip olduðu yetenekler ve yeni ihtiyaçlarý dikkate alarak "geleceðin muharebe ortamý"na hazýrlanýyor.

Türk Savunma ve Havacýlýk Sanayi Ýmalatçýlar Derneði (SASAD) Yönetim Kurulu Baþkaný Osman Okyay, Milli Savunma Bakanlýðý (MSB) ve Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý (SSB) iþbirliðiyle 26-27 Kasým'da Ankara'da düzenlenecek "Geleceðin Askeri - Future Soldier 2024" etkinliði ve Türkiye'nin savunma teknolojileri alanýndaki durumuna iliþkin açýklamalarda bulundu.

Teknolojik geliþimin savaþ kavramýnda büyük deðiþiklikleri de beraberinde getirdiðini belirten Okyay, savunma sektöründe büyük devrimlerin yaþandýðýna dikkati çekti.

Sadece fiziksel anlamda savaþan askerlerin sonucu belirlediði dönemlerin geride kaldýðýna deðinen Okyay, "Savaþ alanýnýn ve askeri doktrinlerin köklü bir dönüþümüne tanýklýk ediyoruz. Savaþlar aslýnda fiziksel alanda deðil, dijital ve siber ortamlara da taþýnmýþ durumda. Hava, kara, deniz, uzay ve siber alanda topyekün bir mücadeleden, ona uygun bir asker ve harp teknolojileri kurgulamaktan bahsediyoruz. Özellikle yapay zekanýn çok ciddi bir rol alacaðýný öngörüyoruz. Veri analitiðinin çok önemli olacaðýný düþünüyoruz geleceðin savaþlarýnda. Dolayýsýyla anlýk kararlarýn bu büyük veri analitiði, oradan gelen bilgiler ve analizlerle alýnacaðýný düþünüyoruz." ifadelerini kullandý.

Okyay, geleceðin muharebe ortamýný çok farklý teknolojilerin belirleyeceðini vurgulayarak, "Türkiye de bu dönüþümde, teknolojilere çok büyük öncülük etmekte. ÝHA ve SÝHA'larla kazanmýþ olduðumuz teknolojiler, sadece o ürün gruplarý ile sýnýrlý deðil. Bu ürün gruplarýnýn çok dýþýna taþan teknolojiler. Harp ve savaþ bilgi aðý merkezi sistemlerle bütünleþiyor. Her bir otonom sistem aslýnda o að merkezinin bir elemaný durumuna geliyor. Dünyada harp þekilleri çok deðiþecek. Dünyada tümleþik sistemlere yaklaþým konusunda büyük bir rekabet var." görüþünü aktardý.

- "TÜRKÝYE GÜÇLÜ UYUM KAPASÝTESÝNE SAHÝP"

Klasik cephe savaþlarýnýn yerini asimetrik, siber saldýrýlar, robotik ve otonom sistemlerle yürütülen operasyonlarýn aldýðýna deðinen Okyay, Türkiye'nin de bu noktada çok güçlü bir uyum kapasitesine sahip olduðuna iþaret etti.

Osman Okyay, þunlarý söyledi:

"Hýzlý bir prototipleme yeteneðimiz var ve bu kabiliyet bize büyük bir avantaj saðlýyor. ÝHA ve SÝHA konusundaki çalýþmalarýn neticesini çok hýzlý bir þekilde aldýk. Diðer sektörlerde de farklý deðil ama savunma sektöründe özellikle hýz ve hýzlý ürünleþtirme çok büyük belirleyici bir faktör olacak. Özellikle gelecekteki savunma rekabetinde avantaj saðlayan en büyük bileþen, hýzlý prototiplemeden hýzlý ürüne çevirme süreçleri olacak. Bu yeteneklerimizle Türk ürünleri geniþ coðrafyada çok ciddi alýcý bulan ürünler oldu. Türkiye bu hýzýyla çok ciddi bir ürün ailesi geliþtirdi. Bu ürün aileleri sadece kara, deniz ve hava alanlarýnda deðil siber ve uzayda da bu noktaya geliyor. Siber Güvenlik Baþkanlýðý'nýn kurulacak olmasý da çok önemli geliþme. Entegre Operasyon Yeteneklerimizi hýzla geliþtirip sahaya aktarmak en önemli avantajýmýz olacak."

- "AVRUPA SAVUNMAYI YENÝDEN KEÞFEDÝYOR"

Savunma teknolojileri alanýnda Amerika'nýn dünyanýn geri kalan ülkelerinin toplamýndan daha fazla bütçe ayýrdýðýný ve dolayýsýyla hýzlý teknolojik geliþmeler kaydettiðini ifade eden Osman Okyay, þöyle konuþtu:

"Özellikle Avrupa, Avrupa Birliði kurulduktan sonra bu sektördeki yatýrýmlarýný çok ciddi yavaþlattý ve askýya almýþtý. Rusya-Ukrayna arasýndaki çatýþma, Avrupa için tetikleyici, uyandýrma zili oldu. Þu anda Avrupa, çok ciddi kaynaklar ayýrarak gelecek 10 sene boyunca yeniden savunma sanayisi alt yapýsý kurgulamak durumunda olduðunu hissediyor. Türkiye bu anlamda çok daha þanslý. 40 seneyi bulan bir tecrübeden, yolculuktan bahsediyoruz. Son 20 senesinde oluþmuþ ve oluþturulmakta olan teknolojileri ürüne dönüþtüren bir ülkeden bahsediyoruz. Türkiye bu anlamda çok önemli bir oyuncu olmaya gidiyor. Çin yine büyük oyuncular arasýnda. Savaþ teknoloji savaþý. Bu teknoloji savaþýnda ülkemizin hiçbir ülkeden dezavantajý yok. Aksine bu teknoloji savaþýnda tecrübelerimizle varýz."

- BAÞARILAR VE STRATEJÝLER ELE ALINACAK

Okyay, Geleceðin Askeri - Future Soldier 2024 organizasyonunun askeri teknolojiler ve savunma sanayisindeki en son geliþmelerin konuþulacaðý bir platform olacaðýný belirtti.

Organizasyonun ilk gününde uluslararasý katýlýmla küresel düzeyde savunma politikalarý ve teknolojik yeniliklere odaklanýlacaðýný ifade eden Osman Okyay, ikinci gün de "Milli Savunma Ekseni" kapsamýnda Türkiye'nin savunma sanayisindeki baþarýlarý ile gelecekteki stratejilerinin ele alýnacaðýný söyledi.

Osman Okyay, þunlarý kaydetti:

"Organizasyonda hem dünya hem de Türkiye'deki geliþmeleri masaya yatýracaðýz. Otonom sistemler, robotik sistemler, yapay zeka, uydu ve haberleþme, giyilebilir askeri teknolojiler, büyük veri gibi geliþmeler 'Yeni Dünya, Yeni Savaþ ve Yeni Savaþçý' vurgusuyla konuþulacak. Geleceðin savaþ ortamlarýna yönelik strateji ve teknolojiler masaya yatýrýlacak. Yerli savunma sanayisi firmalarýmýzýn son teknoloji ürünleri de katýlýmcýlarla buluþacak. Organizasyon düz bir bilgi paylaþýmý organizasyonu deðil. Ayný zamanda sektörler arasý iþ birliðini de içeriyor. Kamu paydaþlarý, firmalar ve temsilcileri, akademisyenler, endüstrinin bileþenlerini de bir araya getirecek. En önemli çýktýlardan biri mevcut teknolojik trendin analiz edilmesi olacak."