Havadan baðýmsýz tahrik sistemi ile birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayýn dökebilme özelliðine sahip, su altý, su üstü ve kara hedeflerine karþý silahlarla donatýlmýþ Piri Reis'in 6 Aralýk'ta deniz testleri baþladý.
Milli Savunma Bakanlýðý tarafýndan yapýlan açýklamada "Havadan Baðýmsýz Tahrik Sistemli Denizaltý Projesi kapsamýnda inþa edilen ilk denizaltý Piri Reis'in 6 Aralýk'ta deniz testleri baþladý. Piri Reis denizaltýmýza icra edeceði harekâtlarda emniyetli seyirler ve baþarýlý görevler dileriz" denildi.
Proje kapmasýnda Gölcük Tersanesi Komutanlýðýnda yapýmý süren ilk denizaltý Piri Reis'in bu yýl içinde hizmete alýnmasý hedeflenirken, bugün havuza çekim iþlemi gerçekleþtirilen Hýzýrreis'in 2023'te, Selmanreis'in ise 2027'de hizmete girmesi planlanýyor.
Bunlarýn yaný sýra denizaltýlar Muratreis'in 2024, Aydýnreis'in 2025, Seydialireis'in ise 2026 yýlýnda hizmete alýnmasýyla beraber, 2027 yýlýna kadar yeni tip 6 denizaltýnýn donanmaya kazandýrýlmasý amaçlanýyor.
Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý tarafýndan yürütülen Yeni Tip Denizaltý Projesi'nde, Milli Savunma Bakanlýðý, Hazine ve Maliye Bakanlýðý, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý, Ticaret Bakanlýðý, Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý, TÜBÝTAK, Tersaneler Genel Müdürlüðü, Gölcük Tersanesi Komutanlýðý gibi birçok devlet kurumu koordineli þekilde çalýþýyor.
Proje kapsamýnda ASELSAN, HAVELSAN, STM, Gürdesan, Sirena Marine, Arýtaþ, MÝLSOFT, AYESAÞ, Koç Bilgi Savunma, Ý-Marine gibi birçok özel sektörün denizaltý platformuna ve su altý teknolojisine yönelik tasarýmlarýný ve üretimlerini gerçekleþtirdikleri ürünler kullanýlýyor.
PROJEDE YAKLAÞIK 30 YERLÝ FÝRMA GÖREV ALDI
Yaklaþýk 30 yerli firmanýn görev aldýðý projede, birçok yerli firmaya teknoloji transferleri yapýlarak, önümüzdeki yýllarda denizaltý platformlarý ve su altý araçlarýnda kullanýlacak sistem ve cihazlarýn tasarým, üretim ve testlerini yapabilme kabiliyetleri kazandýrýldý.
Proje kapsamýnda yürütülen teknoloji transferi, altyapý geliþtirme ve yerlileþme faaliyetlerinin olumlu sonuçlarýndan biri, STM firmasýnýn Pakistan Deniz Kuvvetlerine ait "Agosta 90B" yarý ömür modernizasyonlarý için açýlmýþ uluslararasý ihalenin kazanýlmasýyla görüldü.
Bu sözleþme ile ilk defa bir yurt dýþý denizaltý projesinde bir Türk firmasý ana yüklenici olarak seçildi. Ýlk kez denizaltý tasarým, mühendislik hizmetleri ile çeþitli sistemlerin ihracatýna kapý aralanmýþ olup, yerli ve milli imkanlarla birçok firma tarafýndan üretilmiþ ürünler diðer ülkelerin envanterine girdi.
Reis sýnýfý denizaltýlarda mevcut sistemlerin geliþtirilerek kullanýlmasýna yönelik AR-GE faaliyetleri de gerçekleþtirilirken, yerli ve milli yakýt pili, ana elektrik motoru, batarya ve çeþitli tipte sonarlarýn geliþtirilmesine Savunma Sanayii Baþkanlýðý bünyesinde baþlanýldý.