Bayraktar TB2 ile ezberleri bozduk: Türkiye'nin desteðini alýrlarsa üstünlük saðlayabilirler
ABONE OL

Ýtalya merkezli Uluslararasý Ýliþkiler Analistleri Enstitüsü (IARI) adlý düþünce kuruluþu, "Türk savunma sanayisinin yükseliþi" baþlýklý çarpýcý bir analiz yazýsý yayýmladý.

Türkiye'nin Batý'ya baðýmlý olmaktan çýkýp, silah satýþýnda olasý bir rakibe dönüþtüðü kaydedildi.

Türkiye'nin silah üretiminde yenilikçi ve önemli bir oyuncu olarak görüldüðü ifade edilen analiz yazýsýnda Türkiye'nin ABD baðýmlýlýðýný yavaþ yavaþ deðiþtirdiði ve günümüzün saðlam savunma sektörünü oluþturduðu belirtildi.

Kýbrýs Barýþ Harekatý sonrasý ABD'nin Türkiye'ye silah satýþýna ambargo getirmesinin bir dönüm noktasý olduðu vurgulanýrken Türkiye'nin ASELSAN, HAVELSAN, TUSAÞ, ASPÝLSAN ile savunma sanayisinin omurgasýný oluþturacak adýmlar attýðýna vurgu yapýldý.

Türkiye'nin 2002 yýlýndan bu yana Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn liderliðinde pragmatik bir yaklaþým izlediði anlatýldý.

Savunma sanayiinde yüzde 80'leri bulan dýþa baðýmlýlýðýn yüzde 20'ler seviyesine düþürüldüðüne vurgu yapýlýrken Türk savunma sanayisinin baþarýsýnýn nedenlerinden birinin kýsýtlayýcý bir silah ihracatý politikasýnýn olmamasý gösterildi.

BAYRAKTAR TB2 BAÞARILI BÝR HÝKAYE

Analiz yazýsýnda övgüyle bahsedilen Bayraktar TB2'nin Suriye ve Irak'ta yürütülen terörle mücadelenin yaný sýra Azerbaycan'ýn Karabað zaferinde, Ukrayna ve Sahel bölgesinde önemli rol aldýðý dile getirildi.

Savaþ alanýnda yaygýn kullanýmý, terörle mücadele karþýsýndaki baþarýsý nedeniyle Avrupa ülkelerinin de aralarýnda olduðu çok sayýda ülkenin Bayraktar TB2'ye ilgisini artýrdýðýndan söz edildi.

Türkiye'nin ÝHA'larla ekonomik alanýn ötesinde de faydalar elde edebileceðinden bahseden analiz yazýsýnda, "Baykar'ýn Türkiye'nin ne kadar etkili olduðunun muhtemelen en açýklayýcý örneðidir. Türk ÝHA'larýn ezber bozan rolü nedeniyle, çatýþmaya dahil olan taraflar Ankara'nýn teknolojisiyle desteklenirse üstünlük saðlayabilir. Ýsyan tehdidi altýndaki Afrika ülkeleri Türkiye'den yardým isteyebilir" denildi.

Türkiye'nin BRICS üyeliðiyle ilgilenmesinin Batý için tehlike taþýdýðýný iddia eden analiz yazýsýnda Türk savunma sanayisinin BRICS üyesi ülkelerle baðlarýn geliþtirilmesi konusunda olumlu bir teþvik alabileceði belirtildi.