Bayraktar TB2 ve Aksungur'u örnek aldýlar! Türkiye'nin kapýsýný çalacaklar
ABONE OL

Baykar ve Türk Havacýlýk Uzay Sanayii (TUSAÞ) tarafýndan geliþtirilen araçlarýn baþarýlarýyla "en fazla insansýz hava aracý (ÝHA) ihraç eden ülke" haline gelen Türkiye, daha küçük sýnýftaki ÝHA'larý üreten þirketlerin çabalarýyla bu baþarýyý yaygýnlaþtýrmayý amaçlýyor.

Türk savunma sanayisi ürünü Bayraktar TB2, Bayraktar Akýncý, Anka ve Aksungur, yurt içindeki baþarýlarýný yurt dýþýna da taþýyýp birçok ihracat sözleþmesine imza attý. Bu baþarýlarla Türkiye, uluslararasý ÝHA pazarýnda liderliðe yükseldi. Baykar ve TUSAÞ'ýn bu baþarýsýný daha küçük ve farklý sýnýflarda sürdürmek isteyen Türk þirketleri birçok ürün geliþtirip bunlarý yurt dýþýndaki kullanýcýlarla buluþturmak için çalýþmalar yürütüyor.

Bu firmalardan biri olan Robit Teknoloji, bir süredir yürüttüðü çalýþmalarý sonunda ortaya çýkan ürünleri Azerbaycan Uluslararasý Savunma Sanayii (ADEX) Fuarý'nda tanýttý. Fuarda, yeni tasarýmýyla ilk kez yurt dýþýnda sergilenen FPV kamikaze dron (dron kamerasýndan alýnan görüntünün pilotun gözündeki gözlüðe getirilmesiyle kullanýlan dron) AZAT, ilgiyle karþýlandý.

Robit Teknoloji Ýþ Geliþtirme Direktörü Ýbrahim Yiðit Özboyacý, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, yakýn zamanda uluslararasý heyetle yaptýklarý teknoloji gösteriminin ardýndan AZAT'la ADEX Fuarý'na katýldýklarýný söyledi.

Teknoloji gösterimi sonrasýnda fuarda yoðun ilgiyle karþýlaþtýklarýný dile getiren Özboyacý, seri üretim aþamasýna gelen AZAT'a yönelik farklý heyetlerle verimli görüþmeler gerçekleþtirdiklerini belirtti.

- "YERLÝ ÜRETÝME VERÝLEN ÖNEMÝN ÜRÜNÜ"

ADEX Fuarý'nýn yerli teknoloji ile geliþtirilen AZAT'ýn uluslararasý pazara açýlmasý açýsýndan önemli bir kilometre taþý olacaðýný vurgulayan Özboyacý, þöyle konuþtu:

"Birçok ülke teknoloji transferi için kapýmýzý çalýyor. AZAT için ihracat yolunun açýldýðýný söyleyebiliriz. Sözleþme aþamasýna getirdiðimiz ihracat görüþmelerimiz var. Yeni geliþen iþ fýrsatlarý da oldu. AZAT, yakýn zamanda 3 kýtada çeþitli iklim ve çevre koþullarýnda uçan, ihraç edilen bir ürün olacak.

Fuar birçok firmanýn dron sistemlerini gösterdiði bir panayýr alaný iken Robit Teknoloji, AZAT ile alýþýlmýþ ürünlerin dýþýnda bir FPV çalýþmasý ile farklýlaþtý.

AZAT, son dönemde ülkemizde yerli üretime verilen önemin bir ürünü. Yakýnda yeni üretim tesisi ve eðitim alanlarý ile Robit Teknoloji, bu ürünü uluslararasý alana çýkararak ülkemizin ÝHA teknolojisinde ulaþtýðý noktaya kendi sýnýfýnda katký saðlayacak."

- "SÝVÝL SEKTÖR DE BÝZÝM ÝÇÝN ÖNEMLÝ"

Montaj yapmanýn ve parçalarý bir araya getirmenin ürün yapmak, marka olmak anlamýna gelmediðini ifade eden Özboyacý, þunlarý kaydetti:

"Yerli firma olmak yerli ürün üretmek ciddi test ve ürün geliþtirme aþamalarýndan geçmeyi gerektiriyor. Global dünyada bu alan çok rekabetçi ve çok inovatif çalýþmalarý barýndýrýyor.

Harp sahasýnýn zorlu koþullarýna göre tasarlanan AZAT'ta, alt sistem düzeyinde otopilot, motor sürücüler, link sistemleri, video haberleþme sistemleri, güvenli elektronik ateþleme sistemleri ve bu sistemleri kontrol eden üst düzey entegre yazýlým sistemleri yerli. Buna hýzlý servis ve satýþ sonrasý destek çalýþmalarýný da entegre ettik. Ýsteðe baðlý olarak uçuþ süresi, uçuþ hýzý, menzili, batarya çeþidi opsiyonel olarak deðiþtirilebiliyor.

Globaldeki rekabetten pozitif ayrýlmak için yerli alt sistemler, mühendislik, test ve sürdürülebilirlik konularýna özel önem verdik. Küçük ürün üretmek, minimal tasarýmlar, otomatik saat üretimi gibi detaylý ve ince bir iþçilik gerektiriyor. Bu alanda insan kaynaðý oluþturuyor ve istihdam saðlýyoruz."

Ýbrahim Yiðit Özboyacý, AZAT'ýn askeri versiyonuyla yetinmeyeceklerini, sivil sektörlerin ihtiyaçlarýna yönelik çözümlerin de gündemleri arasýnda yer aldýðýný bildirdi.

ABD'den Türkiye ile savunma sanayinde yeni iþbirliði sinyali

S-400, Çelik Kubbe'nin bir parçasý olacak mý?

Türk savunma sanayiinden Ürdün'e çýkarma

  • Bayraktar TB2
  • Aksungur
  • savunma