Kosova basýný Telegrafi, Türkiye'nin gözbebeði Bayraktar TB2'lere entegre edilen minyatür Bozok Füzesini gündemine aldý. Kosova basýný Türkiye'nin, Bayraktar TB2'ye yerleþtirilmek üzere tasarlanan Bozok Füzesi'nin seri üretimine baþladýðý bildirildi.
Bozok füzesinin atýþ testlerini baþarýyla tamamladýðýna dikkat çeken Telegrafi, söz konusu mühimmatýn diðer ÝHA'larda çalýþsa da özellikle Bayraktar TB2 için tasarlandýðýný hatýrlattý. TB2 ÝHA'nýn Baykar Teknoloji tarafýndan üretilirken, Bozok füzesinin TÜBÝTAK Savunma Sanayii Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü tarafýndan geliþtirildiðini Kosova basýný, Türkiye'nin 13 ülkeye yaklaþýk 100 adet TB2 ihraç ederek alýcýlarýna daha hassas hava saldýrýlarý kazandýrdýðýný belirtti.
"BAYRAKTAR TB2'NÝN YETENEKLERÝNÝ DAHA DA GELÝÞTÝRECEK"
Haberin devamýnda, "Yeni minyatür Bozok füzesi, Bayraktar TB2'nin halihazýrda geliþmiþ yeteneklerini daha da geliþtirecek ve Türk hükümetine faydalý bir varlýk olacak." ifadelerine yer verildi.
Türkiye'de Bayraktar TB2'lerin ilk olarak 2007'de geliþtirilmeye baþlandýðýný belirten Kosova basýný, söz konusu ÝHA'larýn kýsa sürede beðeni kazandýðýný yazdý. Ayrýca TB2'lerin Karabað ve Ukrayna'da kullanýldýðý hatýrlatýldý.
TEKNÝK ÖZELLÝKLERÝNE DEÐÝNDÝLER
Bozok füzesinin teknik bilgileri hakkýnda açýklamalarda bulunan Telegrafi, "Bozok mühimmatý, etkili savunma fonksiyonlarýndan ödün vermeden insansýz hava araçlarýna saldýrý yetenekleri saðlar. Son derece küçük ve hafif olan minyatür mühimmat, ayný zamanda önemli aðýrlýk-aðýrlýk operasyonel uyarlanabilirliði de saðlar. Türk yapýmý muharebe dronlarý tarafýndan yaygýn olarak kullanýlan MAM-L mühimmatý, yeni Bozok varyantýndan daha küçük ve daha aðýrdýr. Bozok 16 kilogram aðýrlýðýndadýr ve yaklaþýk 120 milimetre uzunluðundadýr. Karþýlaþtýrýldýðýnda, hafif MAM-L Akýllý Mikro Mühimmat 22 kilogram aðýrlýðýndadýr ve yaklaþýk 1 metre uzunluðundadýr." ifadelerini kullandý.
Defense News'in haberine atýfta bulunan Kosova basýný, Bozok füzesi hakkýnda, "TÜBÝTAK'a göre yarý aktif lazer arayýcýsý, yakýnlýk sensörleri ve optimize edilmiþ hedef etkinliði ile hassas güdüme sahip" dedi.
GÖKDOÐAN VE BOZDOÐAN FÜZELERÝ BAÞARDI
Türkiye'nin geliþtirdiði diðer füzelere de deðinen Kosova basýný Telegrafi haberinde, "Bozok füzesine ek olarak, Türkiye'nin TÜBÝTAK Savunma Sanayii Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü yakýn zamanda iki yerli hava-hava füzesi sýnýfý geliþtirdi. Türk raporlarýna göre, Beyond Visual Range Gökdoðan ve Visual Range Bozdoðan, test fýrlatmalarýný baþarýyla tamamladýktan sonra seri üretime yakýn. Türkiye'nin drone ve mühimmat sektörlerindeki ilerlemeleri son yýllarda istikrarlý bir þekilde iyileþti. Geçtiðimiz ay, Türkiye'nin insansýz hava aracý Bakyar Makina "Avinvi" ülkenin kuzeybatýsýnda ve Azerbaycan'da benzeri görülmemiþ bir uçuþu baþarýyla tamamladý." ifadelerine yer verdi.
Türk ÝHA'larýnýn hem savaþ uçaklarýný destekleme kabiliyetine hem de çeþitli silahlarla donatýlmaya müsait olduðuna deðinen Kosova basýný, "Yüksek irtifa, uzun dayanýklýlýklý insansýz hava aracý, Türk operasyonlarýnda savaþ uçaklarýný destekleme yeteneðine sahiptir. Geliþmiþ drone, füzeler ve akýllý lazer güdümlü mühimmatlar dahil olmak üzere çeþitli silah yükleriyle de donatýlabilir." þeklinde haberini sürdürdü.
Türk ÝHA'larýnýn dünya genelindeki gerilimlerde aktif rol üstlenebileceðini yazan Telegrafi haberinin son kasýmýnda ise, Bozok füzesi mühimmatýnýn daðýtýmýnýn devam ettiðini aktardý.
Star Gazetesi