Bayraktar TB3'ten ''TCG-Anadolu'' hazýrlýðý! Rampadan ilk kalkýþýný yaptý
ABONE OL

Baykar'dan yapýlan açýklamaya göre, Bayraktar TB3'ün test süreci baþarýyla devam ediyor.

Ýlk uçuþunu Cumhuriyetin 100. yýlýna armaðan olarak 27 Ekim 2023'te yapan Bayraktar TB3, ilk kez denediði rampa kalkýþ testini baþarýyla gerçekleþtirdi.

BAYRAKTAR TB3 SÝHA RAMPADAN ÝLK KALKIÞINI YAPTI

Bayraktar TB3 SÝHA, Edirne'nin Keþan ilçesinde bulunan Baykar Uçuþ Eðitim ve Test Merkezinde gerçekleþtirilen testte ilk kez rampadan havalandý. Keþan'da Bayraktar TB3'ün konuþlandýrýlacaðý TCG Anadolu'nun güvertesindeki þartlar ile ayný özelliklerde inþa edilen pistte 12 derece eðime sahip bir rampa bulunuyor.

Ýlk rampa kalkýþ testinde 4 kez rampadan kalkýþ deneyen Bayraktar TB3 SÝHA, tüm kalkýþlarý baþarýyla gerçekleþtirdi. Böylece test kampanyasýnda gemiye çýkmadan önceki aþama baþlamýþ oldu.

Tekirdað'ýn Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuþ Eðitim ve Test Merkezi'nde alçak irtifa, orta irtifa ve yüksek irtifada performans ve sistem tanýmlama testlerini tamamlayan Bayraktar TB3, 22 Mayýs'ta Bayraktar AKINCI TÝHA'nýn kolunda Tekirdað Çorlu'dan havalandý. Ýki platform ilk kez gerçekleþtirdiði kol uçuþu ile Keþan'a yol aldý ve Bayraktar TB3'ün Edirne Keþan'daki Baykar Uçuþ Eðitim ve Test Merkezi'ne intikali gerçekleþtirildi. Bayraktar TB3 SÝHA, bundan sonraki test faaliyetlerine bir süre Keþan'da özel olarak hazýrlanmýþ rampalý pistte devam edecek.

- TOPLAM UÇUÞ 395 SAATE ULAÞTI

Bayraktar TB3 SÝHA bugüne kadar gerçekleþtirilen test uçuþlarýnda toplam 395 saat 43 dakika havada kaldý. Milli SÝHA, 20 Aralýk 2023'te gerçekleþtirilen uzun uçuþ testinde yere inmeden 32 saat havada kalmýþ ve gökyüzünde 5 bin 700 kilometre yol kat etmiþti.

Bayraktar TB3 SÝHA, 26 Martta ilk kez ASELSAN tarafýndan milli olarak geliþtirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. Ýcra edilen test kapsamýnda dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keþif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu baþarýyla gerçekleþtirildi.

- TCG ANADOLU'DAN ÝLK UÇUÞ 2024'TE

Bayraktar TB3 SÝHA, katlanabilen kanat yapýsýyla TCG Anadolu gibi kýsa pistli gemilerden kalkýþ ve iniþ kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlý insansýz hava aracý olacak.

Baykar Yönetim Kurulu Baþkaný ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yýlý içinde TCG Anadolu gemisinde testlere baþlanmasýný planladýklarýný açýklamýþtý.

Bayraktar TB3'ün sahip olacaðý kabiliyetler bu sýnýftaki insansýz hava araçlarý açýsýndan önemli bir yenilik olacak. Görüþ hattý ötesi haberleþme kabiliyetine de sahip olacak milli SÝHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keþif-gözetleme, istihbarat ve taþýdýðý akýllý mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aþýrý hedeflere karþý icra ederek Türkiye'nin caydýrýcý gücünde çarpan etkisi yapacak.

- ÝHRACAT ÞAMPÝYONU

Baþlangýçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklarý ile yürüten Baykar, 2003 yýlýndaki ÝHA AR-GE sürecinin baþlangýcýndan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan elde etti.

2021 ve 2022 yýllarýnda Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi verilerine göre savunma ve havacýlýk sektörünün ihracat lideri oldu. Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý tarafýndan 2023'te de sektörün ihracat þampiyonu olduðu açýklanan Baykar, geçen yýl 1,8 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtirdi.

Son yýllarda gelirlerinin yüzde 90'ýndan fazlasýný ihracattan elde eden Baykar, 2023'te savunma ve havacýlýk sektöründeki ihracatýn 3'te birini tek baþýna yaptý. Dünyanýn en büyük SÝHA ihracatçýsý olan Baykar'ýn halihazýrda imzalanan sözleþmelerinin yüzde 97,5'i yurt dýþý satýþlardan oluþuyor.

Bayraktar TB2 SÝHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TÝHA için ise 9 ülke ile olmak üzere toplamda 34 farklý ülkeyle ihracat anlaþmasý imzalandý.