Bizden 3 korvet satýn alacaklar! Nordin: Türkiye sofistike bir askeri güç
ABONE OL
Türk savunma sanayisinin öncü þirketlerinden STM, "Littoral Mission Ship Batch-2 (LMSB2)" projesi kapsamýnda, Malezya Kraliyet Donanmasý için 3 adet korvet inþa edecek.

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AÞ'den yapýlan açýklamaya göre, "Littoral Mission Ship Batch-2" projesi için Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý'nda tören düzenlendi.

Törene Malezya Savunma Bakaný Mohamed Khaled Nordin, Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Prof. Dr. Haluk Görgün, STM Yönetim Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Ýhsan Kaya, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Malezya Savunma Bakanlýðý temsilcileri ve Türk savunma sanayi þirketlerinin yöneticileri katýldý.

-"LMS BATCH-2 SADECE BÝR BAÞLANGIÇ"

Açýklamada törendeki konuþmasýna yer verilen Savunma Sanayii Baþkaný Prof. Dr. Haluk Görgün, "Türkiye ve Malezya arasýnda 'Savunma Ürünleri Tedarikine Ýliþkin G2G Mutabakat Muhtýrasý Ýmza Töreni ve Kraliyet Malezya Donanmasý için tedarik edilecek 'Kýyý Görev Gemisi (LMS) Batch 2 Projesi Kabul Mektubu (LoA) Teslim Töreni'ni gerçekleþtirdik. Malezya ilk defa bir ülke ile savunma ürünleri tedarikine yönelik G2G Mutabakat Muhtýrasý imzalamýþ oldu." ifadelerini kullandý.

Ana yüklenicisi STM olan Kraliyet Malezya Donanmasý'nýn gereksinimlerini karþýlamak üzere tasarlanan üç geminin Türkiye'de inþa edileceðini dile getiren Görgün, "Gemilerin özelleþtirilmesi sýrasýnda HAVELSAN, ASELSAN, ROKETSAN olmak üzere bir dizi Türk Savunma Sanayii firmasýnýn ürünü kullanýlacak. LMS Batch-2 Projesi'nin, iki ülke arasýnda deniz platformlarý üzerine uzun vadeli iþbirliklerinin sadece baþlangýcý olduðuna yürekten inanýyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

-"STM'YÝ TEBRÝK EDERÝM"

Malezya Savunma Bakaný Mohamed Khaled Nordin ise konuþmasýnda þu ifadeleri kullandý:

"Bu Mutabakat Zaptý'nýn imzalanmasýnýn her iki ülkeye, özellikle Malezya'ya fayda saðlayacaðýna inanýyorum, çünkü Türkiye Cumhuriyeti bugün sofistike bir askeri güç, mükemmel savunma teknolojilerine sahip ve Batý Asya'nýn en ileri askeri üretim ülkelerinden biri konumunda. Bugün, STM ile LMS Batch 2'nin Kabul Mektubu teslim törenine þahit oluyoruz. Mutabakat Zaptý'ný imzaladýðýmýzda, LMS satýn alýmý için 'LOA' vereceðiz. Bu da çok tarihi bir an, çünkü bugün Türkiye'de, STM tarafýndan üç LMS inþasýna baþlayacaðýmýz anlamýna geliyor. STM'yi tebrik ederim."

- "TECRÜBEMÝZÝ VE TEKNOLOJÝMÝZÝ DOST ÜLKELERE AKTARIYORUZ"

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz de STM olarak 30 yýlý aþkýn bir süredir, Türk Silahlý Kuvvetleri baþta olmak üzere güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarýný milli ve yenilikçi sistemlerle karþýladýklarýný belirterek, "Ülkemiz savunmasý için çýktýðýmýz yolda, bugün mühendislik tecrübelerimizi ve teknolojilerimizi, dost ve kardeþ ülkelere de aktarýyoruz. Pakistan Donanmasý için inþa ettiðimiz su üstü platformlarý ve deniz altý modernizasyonlarýnýn ardýndan, STM ana yükleniciliðinde Ukrayna için de iki adet korvet inþasýna devam ediyoruz." açýklamasýnda bulundu.

- "GEMÝLERÝN ÝNÞASINA BU YIL BAÞLANACAK VE 3,5 YILDA TAMAMLANACAK"

Malezya Donanmasý'nýn gücüne güç katacak bir anlaþmaya imza atmaktan gurur duyduklarýný ifade eden Güleryüz, þöyle devam etti:

"Cumhurbaþkanlýðýmýz ve Savunma Sanayii Baþkanlýðýmýz öncülüðünde, dost ve kardeþ Malezya Kraliyet Donanmasý için, uluslararasý sularda kendini baþarýyla kanýtlamýþ Ada Sýnýfýný temel alan 3 gemi inþa edeceðiz. Gemilerin inþasýna bu yýl baþlanacak ve 3,5 yýl içinde üç gemiyi de Malezya Donanmasý'na teslim edeceðiz. Devletten devlete (G2G) þeklinde yapýlacak anlaþma ile STM, tasarýmdan performansa, inþadan gemilerin teslimine kadar projenin tüm aþamalarýndan sorumlu ana yüklenici olacaktýr.

Proje kapsamýnda, gemilerin inþasý ve donatýmý Türkiye'de, Türk Savunma Sanayii þirketlerinin yoðun katýlýmý ile gerçekleþtirilecektir. STM ana yükleniciliðinde inþa edilecek gemiler; ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN baþta olmak üzere yaklaþýk 50 yerli firmanýn öncü sistemleri ile donatýlacaktýr. Modern silah sistemleri, sensörler ve komu kontrol sistemine sahip olacak Malezya Korvetleri, geniþ görev yelpazesinde Malezya Donanmasý'na hizmet verecektir."

- STM LMS BATCH-II GEMÝ ÖZELLÝKLERÝ

Açýklamada aktarýlanlara göre, STM tarafýndan Malezya Kraliyet Donanmasý'nýn gereksinimlerini karþýlayacak þekilde tasarlanmýþ ve özelleþtirilmiþ üç korvet, Sahil Görev Gemisi Ýkinci Seri (LMSB2) Projesi kapsamýnda Türkiye'de inþa edilecek. STM, tasarýmdan performansa, inþadan gemilerin teslimine kadar projenin tüm aþamalarýndan sorumlu ana yüklenici olacak. STM, gemi tasarýmý, proje yönetimi, inþaat yönetimi, malzeme/sistem tedariki, entegrasyon tasarýmý ve montajý, testler ve Entegre Lojistik Destek (ILS) faaliyetleri ile projeye iliþkin tasarým ve ILS dokümanlarýnýn hazýrlanmasýný üstlenecek.

Proje kapsamýnda, gemilerin inþasý ve donatýmý Türkiye'de, Türk Savunma Sanayii þirketlerinin yoðun katýlýmý ile gerçekleþtirilecek. STM ana yükleniciliðinde inþa edilecek gemilerde, ASELSAN tarafýndan geliþtirilen, 30 mm MUHAFIZ (Smash) Uzaktan Komutalý Stabilize Top Sistemi, CENK 3D Arama Radarý, ARES 2D Su Üstü Radar ED sistemi, Akrep Atýþ Kontrol Radarý, Chaff Aldatma Sistemi, Dost-Düþman Tanýma Sistemi IFF ve diðer elektronik sensörler; ROKETSAN tarafýndan geliþtirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, HAVELSAN tarafýndan geliþtirilen Savaþ Yönetim Sistemi (SYS) ve 76 mm top atýþ kontrol sistemi yer alacak.

99,56 metre boya, 2 bin 500 ton deplasmana sahip olacak gemiler, 26 knot maksimum hýza, helikopter iniþ platformuna ve 111 kiþilik personel kapasitesine sahip olacak.