Spiegel'in haberine göre, Aðustos 2019'un sonunda ABD Hava Kuvvetleri, iki gün boyunca Rheinland-Pfalz'daki Büchel Hava Üssü'nden ABD'ye askeri nakliye C-17 'Globemaster' uçaðýyla yaklaþýk 20 B-61 nükleer bombaya yeni yazýlým yüklemek için havalandý.
Uçaðýn nükleer silahlarý ve bileþenlerini taþýmasýna izin verilen tek ABD Hava Kuvvetleri'nin Tacoma, Washington'daki 62. Airlift Wing'e birimine ait olduðu bildirildi.
Ayrýca ABD hükümetinin, planlanan modernizasyondan kýsa bir süre önce Almanya'yý bilgilendirdiði de belirtildi.
Büchel'de konuþlandýrýlan bombalar 'nükleer paylaþým anlaþmalarýnýn' bir parçasý olarak kabul edilir, ancak bunlarýn varlýðý Almanya veya ABD tarafýndan resmi olarak doðrulanmaz. Bombalarýn yeri resmi bir devlet sýrrý olarak kalýr.
DW'ye göre, nükleer paylaþým düzenlemesiyle, nükleer silahý olmayan NATO üye ülkelerinin nükleer silah kullanýmý için planlama ve eðitime katýlmalarýna izin verildiði bildiriliyor.
ALMANYA'DAKÝ TARTIÞMALAR
Alman hükümetinin sözcüsü Ulrike Demmer 2017'de nükleer silahlarýn ülkenin topraklarýnda kalmasýný savundu.
Demmer yaptýðý açýklamada, "Bazý ülkelerin nükleer silahlarý askeri çatýþmalarýn bir aracý olarak gördüklerini anlamalýyýz ve Almanya için bir ortada tehdit var. Dolayýsýyla nükleer caydýrýcýlýða ihtiyaç var. Bu da NATO tarafýndan saðlanýyor. Nükleer silaha sahip ülkelerle diyalog ve müzakereler tek doðru yol.' dedi.
Herkes ülkede ABD nükleer silahlarýna ev sahipliði yapma fikrini desteklemiyor. Alman Sosyal Demokratlar (SPD) partisinin lideri ve Almanya'da baþbakan adayý olan Martin Schulz, seçim kampanyasý sýrasýnda bombalarý Almanya'dan kaldýrma vaadinde bulundu.
Ayný zamanda Alman politikacý ve Bundestag üyesi Dietmar Bartsch, ABD Büyükelçisi Richard Grenell'in Amerikalý birlikleri ülkeden çýkarmayý teklif ettiði 2019'da ABD nükleer silahlarýnýn Almanya'dan çekilmesini savundu.
Spiegel'in haberi, ABD'nin yakýn gelecekte Almanya'daki nükleer silahlarýný güncellemeye hazýr olduðu iddialarýndan hemen sonra geldi.
star.com.tr