Çarpýcý ÝHA teknolojisi sözleri: Türkiye en iyi performans gösteren 6 ülkeden biri
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardýmcýsý Mehmet Fatih Kacýr, Türk ve Endonezya giriþim ekosisteminin birbirinden öðreneceði çok þey olduðunu belirterek, "Türk ve Endonezyalý startuplarýn yakýn iþ birliðiyle iki ülkenin kalkýnmasý için veri ve teknolojinin kullanýlacaðýndan hiç þüphem yok." dedi.

Endonezya Büyükelçiliðince Endonezya ve Türkiye startup ekosistemlerini bir araya getirmek üzere düzenlenen etkinlik çevrim içi gerçekleþtirildi.

Kacýr, etkinliðin açýlýþýndaki konuþmasýnda, Müslüman dünyasýnýn iki dinamik ekonomisi olan Türkiye ve Endonezya'nýn, coðrafi olarak uzak olmalarýna karþýn halklar açýsýndan çok yakýn olduklarýný, taraflar arasýnda ticari iliþkilerin ve teknolojik iþ birliðinin daha güçlü olmasý gerektiðini söyledi.

Türkiye'nin 87 teknopark, 1600'e yakýn Ar-Ge ve tasarým merkezi ve 180 bini aþkýn Ar-Ge personeliyle güçlü bir inovasyon ekosistemine sahip olduðunu dile getiren Kacýr, "Genç ve dinamik nüfusumuz hedeflerimize ulaþmamýzda bizi daha da güçlendiriyor." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE ÞU ANDA ÝHA TEKNOLOJÝSÝNDE EN ÝYÝ PERFORMANS GÖSTEREN 6 ÜLKEDEN BÝRÝ"

Teknoloji geliþtirmede paradigma deðiþikliðini yakalamanýn önemine iþaret eden Kacýr, bunu savunma sanayisinde baþardýklarýný, bu alanda uzun vadeli yatýrýmlarla yerli kaynak oranýný yüzde 20'den yüzde 70'e çýkardýklarýný anlattý.

Kacýr, Türkiye'nin insansýz hava araçlarý (ÝHA) konusunda yenilikçi teknolojilere odaklanarak çok düþük maliyetle, çok kýsa sürede muazzam bir baþarý elde ettiðini belirterek, "Türkiye, þu anda ÝHA teknolojisinde en iyi performans gösteren altý ülkeden biri." ifadesini kullandý.

- "UZAY HEDEFLERÝ ÝÇÝN ÇOK ULUSLU FÝRMALARLA ÝÞ BÝRLÝÐÝ YAPACAÐIZ"

Türkiye'nin Otomobili projesini kamu ve özel sektör iþ birliðiyle geliþtirdiklerini anýmsatan Kacýr, "Türkiye'nin elektrikli aracýnýn 2023 yýlýna kadar hazýr olmasý ve hepimizin gurur duyduðu bir marka olarak ekonomimize büyük katký saðlamasý için aralýksýz çalýþýyoruz. Proje, etrafýnda birçok teknolojik giriþimin geliþtiði mobilite ekosisteminin bir parçasý olacak." dedi.

Kacýr, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn açýkladýðý Milli Uzay Programý kapsamýnda en önemli hedefin 2023'e kadar Ay'a ulaþmak olduðunu söyledi.

"Bu hedefe ulaþmak için çok uluslu firmalarla iþ birliði yapacaðýz." diyen Kacýr, yeni uzay görevlerini gerçekleþtirmek için ikili ve çok taraflý ortaklýklar kurmayý ve bir uzay limaný inþa etmeyi amaçladýklarýný anlattý.

- "YOÐUN BAKIM VENTÝLATÖRÜNÜN SERÝ ÜRETÝMÝNÝ KURMAYI BAÞARDIK"

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýný sürecinde týbbi cihaz teknolojisi alanýnda yaþanan geliþmelere de deðinen Kacýr, "Bakanlýðýmýzýn giriþimleri ve Türk mühendislerinin sýký çalýþmasý sayesinde sadece 14 günde yerli yoðun bakým ventilatörünün seri üretimini kurmayý baþardýk." diye konuþtu.

Bugüne kadar 26 binden fazla ulusal yoðun bakým ventilatörü ürettiklerini bildiren Kacýr, bunlardan 5 binini ihraç ettiklerini veya baðýþladýklarýný dile getirdi.

- "ENDONEZYA GÝBÝ KARDEÞ ÜLKELERE ÖZEL STANTLAR TAHSÝS EDECEÐÝZ"

Dünyanýn en büyük havacýlýk ve uzay festivali TEKNOFEST'in Endonezya dahil dünyanýn her yerinden gençlerin yeteneklerini ve becerilerini ortaya çýkarmalarýna olanak tanýdýðýný belirten Kacýr, þunlarý kaydetti:

"TEKNOFEST, bu yýl 4. kez 21-26 Eylül tarihlerinde düzenlenecek. Daha fazla uluslararasý katýlýmýn olmasýný bekliyoruz ve bunun için çalýþýyoruz. Bu yýl festivalde Endonezya gibi kardeþ ve müttefik ülkelere özel stantlar tahsis edeceðiz. Bu vesileyle Türkiye'deki gençler Endonezya'nýn teknolojik yeteneklerini daha iyi anlama ve ülkelerini tanýma þansýna sahip olacak."

Kacýr, TEKNOFEST'e Endonezya Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Siregar'ý da davet ederek, "Gelin her iki ülkenin gençlerinin baþarýlarýna hep birlikte þahit olalým." dedi.

Zenginliðin, teknolojinin ve verinin birkaç ülkenin elinde yoðunlaþmasýný insanlýðýn geleceði için bir tehdit olarak gördüklerini vurgulayan Kacýr, "Bunu deðiþtirmemiz gerekiyor. Türk ve Endonezyalý startuplarýn yakýn iþ birliðiyle iki ülkenin kalkýnmasý için veri ve teknolojinin kullanýlacaðýndan hiç þüphem yok." ifadesini kullandý.

Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan iki ülke giriþimcileri kendi giriþim ekosistemlerini tanýttý.

Türkiye'den yerli solunum cihazýný geliþtiren Biosys ve Insider, Endonezya'dan Julo ve Halodoc firmalarý baþarý hikayelerini anlattý.

Etkinliðe Endonezya Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Mahendra Siregar ve Endonezya'nýn Ankara Büyükelçisi Lalu Muhammed de katýldý.