Türkiye Büyük Millet Meclis'ine (TBMM) sunulan paket teklif hakkýnda konuþan Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, bu teklifin Çelik Kubbe dahil birçok savunma teknolojisinin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynayacaðýný söyledi. Bu teklifin savunma sanayisine destek amaçlý olduðunu söyleyen Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, burada tek bir kuruþ bile bütçeye gitmeyeceðini pakette ortaya konan tüm unsurlarýn savunma sanayiini güçlendirmeye dönük olacaðýný ifade etti.
Türkiye Ýhracatçýlar Meclisince (TÝM) Türkiye Ýnovasyon Haftasý kapsamýnda Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ÝnovaLÝG Þampiyonlarý Ödül Töreni'nde konuþan Yýlmaz, ihracatý geliþtirmek, Türkiye'nin gurur kaynaðý olan þirketleri teþvik etmek amacýyla baþlatýlan ÝnovaLÝG programýnýn bu sene 11'incisini gerçekleþtirdiklerini söyledi.
Yýlmaz, programýn 2014 yýlýnda 460 baþvuruyla baþladýðýný, her sene bir önceki yýldan daha fazla teveccüh olduðunu, geçen yýl ilk kez 2 bin sýnýrýnýn aþýlmasýnýn sevinicini yaþadýklarýný, bu yýl ise 67 farklý ilden 2 bin 302 firmanýn baþvuru yaptýðýný belirtti.
Firmalarda, inovasyon ve ona dayalý ihracat bilincinin her yýl bir önceki seneye kýyasla daha fazla yaygýnlaþtýðýný aktaran Yýlmaz, geçen yýlýn Ýnovasyon Þampiyonu 30 firmanýn 2023'te toplamda 6,8 milyar dolar ihracat gerçekleþtirdiðini kaydetti.
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, bugün ödüllerini takdim ettikleriyle bugüne kadar 124 farklý firmaya ödül verdiklerine dikkati çekerek, gelecek yýl 2 bin 500 baþvuruyu geçeceklerine inandýðýný dile getirdi.
"Türk ekonomisinin akýncýlarý" olarak gördükleri ihracatçýlarý her zaman desteklediklerinin ve sýkýntýlarýnda yanlarýnda olduklarýný vurgulayan Yýlmaz, "Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn yurt dýþý seyahatlerinde, ülkemize gelen devlet-hükümet baþkanlarýyla olan resmi görüþmelerinde ve tüm temaslarýmýzda ihracatçýlarýmýzýn meseleleri, gündemimizin her zaman en üst sýralarýnda yer aldý. Þu ana kadar birçok ülke lideriyle ihracat konusunda önümüzdeki yýllar için net hedefler belirlemiþ durumdayýz. Belirlenen bu hedeflere ulaþmak için de pürüzleri tek tek ortadan kaldýrýyoruz, iþ dünyamýzýn önündeki yollarý olabildiðince açmaya gayret ediyoruz. Türkiye'nin üretimine, istihdamýna, refahýna, kalkýnmasýna omuz veren her iþ insanýmýza, her firmamýza samimiyetle sahip çýkýyoruz." diye konuþtu.
Yýlmaz, verdikleri mücadelenin neticelerini her alanda görmenin haklý sevincini yaþadýklarýný belirterek, "Son 22 yýlda dolar bazýnda ülkemiz ekonomisi hacim olarak yaklaþýk 5 kat büyüme sergiledi. Kiþi baþýna gelirimiz 3 bin 600 dolardan, geçen sene sonu itibarýyla 13 bin 243 dolara çýktý. Bu yýlýn rakamlarý henüz çýkmýþ deðil ancak Orta Vadeli Program'ýmýzda bu yýl sonu itibarýyla çok ciddi bir büyüklüðe ulaþacaðýz. 1,3 trilyon dolarý aþan bir milli gelir, 15 bin dolar kiþi baþý gelir bekliyoruz." bilgisini verdi.
Yýlmaz, 22 yýl önce 33 bin 500 firma ihracat yaparken 2023 yýlýnda 140 bine yakýn firmanýn bunu gerçekleþtirdiðini, bu yýlýn 9 ayýnda ise bu sayýnýn 160 bini geçtiðini aktaran Yýlmaz, ihracatçýlarýn yurt dýþý ziyaretlerini daha da kolaylaþtýrmak için 40 bin kiþiyi hususi damgalý pasaport imkanýndan faydalandýrdýklarýný anlattý.
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, Gümrük Birliðinin mutlaka güncellenmesi gerektiðini, bunun hem Avrupa hem de Türkiye'nin menfaatlerine olduðunu dile getirerek, þöyle devam etti:
"Birtakým ülkelerin siyasi yaklaþýmlarý nedeniyle bunu maalesef bugüne kadar yapamadýk. Ancak son dönemlerde Ticaret Bakanlýðýmýzýn Avrupa Komisyonu'yla çok olumlu bir diyalog geliþtirdiðini biliyorum. Önümüzdeki dönemde mutlaka farklý sektörel yapýlarý da kapsayan güncellenmiþ bir Gümrük Birliðini baþarmamýz gerekiyor. Ýþ dünyasýna Avrupa Birliðinin bakýþ açýsýnýn farklýlaþmasý gerekiyor. Özellikle vize konularýnda diðer birtakým bürokratik süreçlerde iþ dünyamýza gösterecekleri kolaylýklar Avrupa'nýn da bizim de lehimizedir. Ýnanýyorum ki önümüzdeki günlerde vize muafiyeti tartýþmalarý ve vize kolaylaþtýrmasý konularýnda iþ dünyasý odaklý olarak bazý somut adýmlar atmamýz mümkündür. Bu yönde de çalýþmalarý sürdürüyoruz."
Finansmana eriþimin önemli bir baþlýk olduðunu, Türk Eximbank'ýn ödenmiþ sermayesini 35,7 milyar liraya çýkardýklarýný vurgulayan Yýlmaz, "Günlük reeskont kredi limitini 300 milyon liradan 4 milyar liraya yükselttik. Yani kredi limitlerinde son 1,5 yýlda 13 katýn üzerinde bir artýþ gerçekleþti. Bu sene ihracatçýlarýmýza 410 milyar lira reeskont kredisi açýldý. Bu kredilerin toplam finansman maliyetine üst sýnýr getirmek suretiyle ihracatçýlarýmýzý ilave 66 milyar liralýk bir maliyetten kurtarmýþ olduk. Eximbank geçen sene ihracatçýlarýmýza 19,6 milyar dolar kredi ve 22,4 milyar dolar sigorta ve garanti olmak üzere toplam 42 milyar dolar destek saðladý. Bu yýl, bu desteði toplamda 50 milyar dolara yükseltmiþ bulunuyoruz. Bu ay baþý itibarýyla mal ihracatçýsý firmalarýmýza verilen destek tutarý 10 milyar 770 milyon lirayý geçti." dedi.
Yýlmaz, tüm bu süreçte sadece ihracat deðerleri ve ihracatçýlarýn sayýsýnýn artmadýðýný, ihracatýn kompozisyonunun da deðiþmeye baþladýðýný aktararak, yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatlarýndaki payýnýn yýldan yýla yükseldiðini, 2002 yýlýnda 2 milyar dolar olan yüksek teknoloji ihracatýnýn 2023 yýlýnda 10 milyar dolar seviyesi ulaþtýðýný bildirdi.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn kararlý liderliðinde yürütülen "Milli Teknoloji Hamlesi" yaklaþýmýyla bugün ileri teknolojileri kendi imkan ve kabiliyetiyle geliþtirip üretebilen bir noktaya ulaþtýklarýný anlatan Yýlmaz, Türkiye'nin Küresel Yenilik Endeksi sýralamasýnda son 11 yýlda 31 basamak yükseldiðini, üst orta gelir grubunda en yenilikçi üçüncü ülke olduðunu, 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkýnma Planý'ndaki hedeflerden birinin de Küresel Yenilik Endeksi'nde ilk 10 ülke arasýnda yer almak olduðunu söyledi.
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, savunma sanayisinde karþýlaþtýklarý tüm engellere, gizli-açýk pek çok ambargoya raðmen nereden nereye gelindiðini ihracatçýlarýn çok iyi bildiðine dikkati çekerek, þunlarý belirtti:
"Yüzde 80'leri bulan dýþa baðýmlýlýðýmýzý yüzde 20'lere kadar düþürdük. Ýnsansýz hava araçlarýnda dünyanýn ilk 3-4 ülkesi arasýndayýz. ÝHA ve SÝHA satýþ sayýsýnda ise zirvede en fazla satýþ, ihracat yapan ülke olarak Türkiye olarak biz yer alýyoruz. Geçen yýl bu alanda dünya genelinde satýþlarýn yüzde 65'ini ülkemiz tek baþýna gerçekleþtirdi. Ýnsansýz hava sistemlerindeki baþarýmýzý, sektörün diðer alanlarýna teþmil etmek için yoðun çaba harcýyoruz. Ýnþallah füze, roket, hava savunma sistemleri, elektronik harp sistemleri, gemi ve denizaltý teknolojisi ile savaþ uçaklarýnda da benzer gurur verici baþarýlara imza atacaðýz."
Bölgede yaþanan geliþmelere deðinen Yýlmaz, uluslararasý kurumlara, hukuka ve ahlaki deðerlere güvenin çok zayýfladýðýný, Gazze'de yaþananlarýn Türkiye'nin kendi ayaklarý üzerinde çok güçlü bir þekilde durmasý gerektiðini gösterdiðini anlattý.
Yýlmaz, ekonomi ile teknolojiyle, her alandaki baþarýlarla ülkeyi geleceðe hem daha müreffeh hem daha güvenli taþýmak durumunda olduklarýnýn altýný çizerek, Savunma Sanayii Destekleme Fonu için katýlma payý alýnmasýna iliþkin düzenlemeyi içeren teklifin TBMM'ye sunulmasýyla ilgili þu deðerlendirmeyi yaptý:
"Bu kapsamda Meclis'imize bir paket teklif edilmiþ durumda. Özellikle Savunma Sanayii Fonu'na destek amaçlý bir paket. Burada tek bir kuruþ bile bütçeye gitmeyecek. Bu son pakette ortaya konan tüm unsurlar savunma sanayiini güçlendirmeye dönük olarak bu alandaki çalýþmalarýmýza tahsis edilecek. Çelik Kubbe projemizden diðer kritik teknolojilere kadar bu alandaki varlýðýmýzý daha da güçlendireceðiz. Bölgemizde yaþananlar son 20 yýlda bu alanda yaptýklarýmýzýn ne kadar kýymetli olduðunu, ne kadar doðru kararlar verildiðini göstermektedir. Burada bir Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý olarak deðil Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaþý olarak ortaya koyduðu saðlam irade, savunma sanayiinde bizi taþýdýðý bu nokta için Sayýn Cumhurbaþkanýmýza þükranlarýmý sunuyorum."
Yýlmaz, haksýz eleþtirilere ve örtülü sabotaj giriþimlerine raðmen attýklarý bu adýmlarýn ne kadar mühim, ülke açýsýndan ne kadar stratejik hamleler olduðunu etraflarýna baktýklarýnda daha iyi anladýklarýný ifade ederek, "Birileri ýsrarla kabul etmek istemese de caydýrýcýlýðýný artýrmak, Türkiye için bir tercih deðil mecburiyettir. Þayet 85 milyon olarak vatanýmýzda gönül huzuruyla yaþamak istiyorsak ekonomide, ticarette, savunmada, teknolojide, inovasyonda güçlü olmak dýþýnda bir seçeneðimiz bulunmuyor." dedi.
Koronavirüs salgýnýyla baþlayan, bölgesel çatýþmalarla iyice bozulan küresel ekonomik görünümde belirgin bir iyileþmenin henüz yaþanmadýðýný, en büyük ihracat pazarý olan Avrupa Birliði'nde sýkýntýlarýn halen devam ettiðini ifade eden Yýlmaz, "Örneðin son 5 yýlda dünya ekonomisi ortalama yüzde 2,7 büyürken, Avrupa Birliði'nde bu oran sadece yüzde 1,4 oldu. Bunun özellikle siz ihracatçýlarýmýzý zorladýðýnýn farkýndayýz. Ýhracatçýlarýmýzdan yükselen taleplere kulaklarýmýzý týkamýyoruz. Tam aksine ihracatý en önemli performans göstergesi olarak görüyoruz. Ekonomi programýmýzda bozulmaya yol açmadan beklentilerinizi imkanlar dahlinde karþýlýyoruz, imkanlarýmýzý sonuna kadar zorlayarak karþýlamaya da gayret edeceðiz." diye konuþtu.
Dýþ talebin azaldýðý bir yerde ihracatta verimlilik ve inovasyonýn daha fazla önem kazandýðýna, ekonomi programýný uygularken meselenin bu yönüne özellikle dikkat ettiklerine iþaret eden Yýlmaz, sadece para ve maliye politikalarýndan oluþan bir program olmadýðýný, çeþitli sektörlerde yapýsal dönüþümü öngören bir programý hayata geçirdiklerini söyledi.
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, Türkiye'yi katma deðer zincirlerinde daha üst basamaklara taþýyacak, çok daha rekabetçi ve yenilikçi hale getireceklerine, bu doðrultuda da pek çok uygulamayý hayata geçirdiklerine iþaret ederek, þunlarý belirtti:
"HIT-30, yatýrým taahhütlü avans kredisi ve hamle programlarý, orta yüksek ve yüksek teknolojili ihracatýn payýný artýrmak, Türkiye'yi inovasyonla büyütmek için tasarladýðýmýz programlarýn en önde gelenleridir. Yatýrým Taahhütlü Avans Kredisi kapsamýnda yýllýk 100 milyar olmak üzere 3 yýlda 300 milyar ayýrmýþ durumdayýz. HIT-30 programýyla 30 farklý alandaki yüksek teknoloji yatýrýmlarýna 30 milyar dolar tutarýnda destek saðlamayý hedefliyoruz. Pazara giriþten ürün çeþitlendirmeye ve ticarileþmeye kadar pek çok alanda farklý desteklerimiz var. Mimarlýk, mühendislik, tasarým ve yazýlým gibi çeþitli hizmet ihracatlarýndan elde edilen gelirlerden saðlanan kazanç istisnasýný yüzde 50'den yüzde 80'e çýkardýk."
Dünya genelinde yükselen trend olan e-ihracatýn geliþtirilmesine yönelik çalýþmalara da hýzla devam ettiklerini belirten Yýlmaz, bu yýl yürürlüðe koyduklarý uygulamalardan bir diðeri de Avrupa Yeþil Mutabakata Uyum Projesi Desteði paketi olduðunu kaydetti.
Yýlmaz, böylece yeþil dönüþüm konusunda farkýndalýðý artýrmayý, mevcut durumu iyileþtirmeyi ve ihracatçýlarýn fonlara daha kolay eriþimini hedeflediklerini sözlerine ekledi.