Rusya devlet savunma sanayi þirketi Rostec'in baþkaný Sergey Çemezov, Rusya'ya yönelik yaptýrým uygulayan ülkelerin büyük bir pazarý kaybettiklerini belirterek, "Zor durumlar yaþadýðýmýzý saklamayacaðým. Kendimizi uluslararasý iþ birliðine kapatmýyoruz ancak yaptýrým politikasýnýn destekçilerinin güvenimizi kazanmasý zor, hatta neredeyse imkansýz olacak." dedi.
Rusya'nýn savunma sanayisinin tepe ismi, Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'in yakýn çalýþma arkadaþlarýndan, Çemezov, AA'ya Batýlý ülkelerin kapsamlý yaptýrýmlarýna iliþkin deðerlendirmede bulundu.
Rusya'nýn, yaptýrýmlarýn "mimarlarý" tarafýndan istenmeyen ülkelerin yer aldýðý listede olduðunu anlatan Çemezov, "Rus finans sektörünü, sanayisini, vatandaþlarýný, kültürünü ve sporunu ortadan kaldýrmak için iyi planlanmýþ bir savaþ var." ifadesini kullandý.
Söz konusu savaþýn bugün baþlamadýðýný belirten Çemezov, "Yýllarca daha fazla yaptýrým, kýsýtlama ve düþmanca eylemler için bahane arayýþlarýna tanýk olduk. Mevcut kýsýtlamalar gerçekten emsalsiz. Bu tür eylemler saðduyu ve adaletten uzaktýr. Küresel olarak neye yol açýyorlar? Serbest ticaret ilkelerinin yýkýlmasýna, güvenin sarsýlmasýna, Batýlý ekonomik ve siyasi kurumlarýn itibarýnýn sarsýlmasýna yol açýyorlar." dedi.
Çemezov, söz konusu yaklaþýmýn bugün Rusya'yý, yarýn ise dünya siyasetinde baðýmsýz bir konuma sahip olan herhangi bir ülkeyi etkileyebileceðini vurgulayarak, "Mevcut koþullarda, Rusya ve Türkiye düþündüðünüzden daha fazla birbirine benziyor. Türkiye, NATO blokunda S-400 sözleþmesiyle ilgili olarak aðýr eleþtirilen tek ülkeydi, ancak kesinlikle ittifakýn Rus hava savunma sistemlerine sahip tek üyesi deðil.
Sizi bir "ortak gibi" savunma sisteminden mahrum býrakmaya çalýþýrken, Rusya'yý uluslararasý ticaretten koparmaya ve teknik geliþimini sýnýrlamaya çalýþýyorlar." ifadelerini kullandý.
Batýlý ülkelerin, "Rusya nefretinden" ötürü deðiþmez bazý ekonomik pragmatizm ilkelerini bile feda etmeye razý olduklarýný anlatan Çemezov, "Sadece Rusya için deðil, yurt dýþýndaki ortaklarýmýza da faydalý olan ortaklýklar yok ediliyor. Bu durum, bugün Rusya'nýn birçok þeyi kendisinin üretmesine yol açmýþtýr. Eskiden ithal ettiðimiz çok sayýda malýn yerine baðýmsýz bir þekilde yenilerini koyuyoruz. Buna, otomotiv endüstrisi, uçak yapýmý, elektronik ve diðer alanlar için bileþenler dahildir." dedi.
Çemezov, Rostec'in Rus devlet savunma sanayi sipariþlerinde yüzde 40 paya sahip olduðunun altýný çizerek, "Zor durumlar yaþadýðýmýzý saklamayacaðým. Ancak bu zorluklarý geçici ve tümüyle teknolojik egemenlik için gerekli görüyoruz." yorumunda bulundu.
Rus havacýlýk sektörüne, Airbus ve Boeing gibi þirketlerin Rus pazarýna tedarikleri sonlandýrmasýna yönelik deðerlendirmelerde bulunan Çemezov, "Uzun vadede bu boþluðun Batýlý üreticiler için Rusya'dan daha acý verici olacaðýný düþünüyorum." dedi.
Rusya için hazýrlanan çeþitli pahalý ürünlerin yaptýrýmlar nedeniyle depolarda hurdaya ayrýlmak zorunda kaldýðýný anlatan Çemezov, "Ülkemizde temsil edilen Batýlý tedarikçiler büyük bir pazar kaybetti. Uzun vadede, sonsuza kadar olmasa da ürünlerini tedarik etme fýrsatýný kaybettiler ve yetkililerin kararlarý nedeniyle maddi kayýplara uðradýlar." diye konuþtu.
Çemezov, Rusya içinse "ölümcül" bir durum yaþanmadýðýný vurgulayarak, "Evet, þimdi bizim için zor bir durum var. Ama bununla baþa çýkabiliriz. Bu bizim için büyük bir fýrsat penceresi. Bence Rus devleti, þu anda Rus hava yollarýnýn filolarýnda bulunan yabancý yapým uçaklarýn iþletilmesini mümkün kýlacak mekanizmalar bulacaktýr." deðerlendirmesinde bulundu.
Rus hava yolu þirketlerinin bugün 150 adet Superjet kullandýðýna dikkati çeken Çemezov, "Bu yýl 20 jet daha teslim edilmesi planlanýyor ve 2024'ten itibaren Rusya Birleþik Uçak Þirketi, bu markadan yýlda en az 20 jet teslim etmeyi planlýyor." dedi.
MS-21, Tu-214 ve Ýl-114 gibi uçaklarýn da önemli oranda hazýr olduklarýný anlatan Çemezov, 2025'e kadar çeþitli tiplerde 110'dan fazla, 2030 yýlýna kadar ise 500'den fazla uçaðý piyasaya sürmeyi planladýklarýný ve Rusya'da yüksek teknolojiye sahip birimlerin ve montaj hatlarýnýn oluþturulmasýna doðru adým adým ilerlemeye devam edeceklerini anlattý.
Rus finans sektörüne yönelik yaptýrýmlara iliþkin ise Rostec'in uzun süre önce dolar kullanýmýndan uzaklaþtýðýný hatýrlatan Çemezov, ruble ve ulusal para birimlerinde ödemeleri de artýrdýklarýný söyledi.
Söz konusu adýmlarýn baþlangýçta zorunlu bir önlem olarak görüldüðünü belirten Çemezov, "Ancak, zamanýn gösterdiði gibi, bu iþ politikasý stratejik olarak doðruydu. Rusya'nýn, dolar tekelinin ve Batýlý ödeme sistemlerinin reddinde amiral gemisi olduðunu söyleyebiliriz. Þimdi birçok ülke bizim örneðimizi takip etti ve mali güvenlikleri için aktif olarak ulusal para birimlerinde ödemelere geçmeye baþladý." dedi.
Çemezov, çok uzun süreli bir iþ birliði ve karþýlýklý güven geleneðine sahip ülkelerin bulunduðunu anlatarak, þöyle konuþtu:
"Onlarla olan ortaklýklar kesinlikle güçlenecektir. Kelimelerin deðerini biliyoruz, bugün size bir þeyin söylendiði ve yarýn tamamen farklý bir þey yapabildikleri Batý'dan temel farkýmýz bu.
Artýk Batý ülkeleriyle ortaklýk konusunda hiçbir yanýlsamamýz yok. Kendimizi uluslararasý iþ birliðine kapatmýyoruz ancak mevcut ikiyüzlülük seviyesiyle, yaptýrým politikasýnýn destekçilerinin güvenimizi kazanmasý zor, hatta neredeyse imkansýz olacak."
Rostec'in, Rus pazarýnda Batýlý þirketlerin terk ettiði bazý kurumlarý alýp almamaya yönelik planlarýna yönelik de deðerlendirmelerde bulunan Çemezov, "Bu eylemler hükümetin öncelikli taleplerini karþýlamaya yardýmcý olacaksa, bu tür fýrsatlarý deðerlendireceðiz." dedi.
Çemezov, Batýlý ülkelerin kendisine yönelik þahsi yaptýrýmlarýna ise "felsefi" bir þekilde yaklaþtýðýný kaydederek, "2014'ten beri þahsi yaptýrýmlar altýndayým. Buna felsefi olarak yaklaþýyorum - kiþisel bir ödül olarak. Benim için bu, çalýþmamýn boþuna olmadýðýnýn ve Rostec'in devletin görevlerini baþarýyla hallettiðinin kanýtýdýr." ifadelerini kullandý.