Türk savunma sanayisindeki yetenekler kullanýlarak maðaralarda, arazideki doðal engellerin arkasýnda kesintisiz görev yapabilen, kamikaze fonksiyonu üstlenebilen FPV dron ailesi geliþtirildi.
Ýnsansýz hava aracý sistemleri, bunlarýn faydalý yükleri ve savunma sanayisi için görev ekipmanlarý geliþtiren ASISGUARD, sahip olduðu yetenekleri kullanarak muharebe sahasýnda ortaya çýkan ihtiyaçlara yeni çözümler oluþturuyor.
ASISGUARD Genel Müdürü Barýþ Düzgün, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, özellikle Rusya-Ukrayna savaþýnda çok fazla kullanýlan, FPV denilen, görerek, pilot gözüyle uçan, ufak, maliyeti düþük dronlara son dönemde ciddi bir ilgi ve talep olduðunu anlattý.
Bu ihtiyaca yönelik 1,5 yýldýr çalýþtýklarýný ifade eden Düzgün, 1,5 kilogram patlayýcý taþýyabilen ve saatte 150 kilometreden daha fazla hýza ulaþabilen çözümler geliþtirdiklerini kaydetti.
Çalýþmalar sonunda ortaya çeþitli boyutlarda dronlar çýktýðýný ve taþýdýðý yüke göre boyutlarý büyütmeye baþladýklarýný dile getiren Düzgün, þöyle devam etti:
"Bunu kuvvetlerden geri besleme alarak yaptýk. Mesela kuvvetler karýþtýrmadan baðýmsýz bir dron istediler. Fiber optik taþýyabilen, 5 kilometre gidebilen, karýþmadan baðýmsýz bir dron yaptýk. Patlayýcýlý bir dron yaptýk 1,5 kilogram taþýyabilen. Bir de genellikle düzlük alanda dronlar uçurulup deneniyor. Oysa asýl sahaya çýktýðýnýzda daðlarýn arkasýndaki bir hedefi, bir maðarayý vurma ihtiyacýnýz ortaya çýkýyor. Daðýn arkasýndayken antenler birbirini birebir göremedikleri için röleleme dediðimiz fonksiyona ihtiyaç duyuluyor. Yani siz havadaki bir dronla konuþuyorsunuz, o dron da gidiyor diðer dronla konuþuyor. Röleleme sisteminde de dronlarý çalýþtýrdýk. Yani sadece kamikaze gibi deðil fiber optikle maðaraya giren bir kamikaze, haberleþmeyi saðlayan, havada duran röle dron ve onun kamikazeye dönüþtürülmüþ 6 inçten 12 inçe kadar dronlar çýkarttýk."
Çalýþmalar sýrasýnda 3 faz kullanýcýyla test yapýldýðýný, her kullanýcýdan gelen deðiþikliklerin dronlarda uygulandýðýný aktaran Düzgün, yine kullanýcý isteði doðrultusunda 3 farklý frekansta haberleþme ve görüntü aktarma konusunda frekans atlamasý yapabilen bir altyapý oluþturduklarý belirtti.
Düzgün, böylece bünyelerindeki dron serilerine kamikaze FPV denilen dron ailesini de kattýklarýný bildirdi.
FPV dronlarýn göreve hazýr olduðunu bildiren Barýþ Düzgün, sözlerini þöyle tamamladý:
"Dronu mühimmatlý yapýda da uçurduk. Þu an hazýrýz, sahaya çýkmasýný bekliyoruz. Sahaya çýkmasýnýn faydasý þu, Türk ordusunun kullandýðý her ürün, SONGAR'da da olduðu gibi Savunma Sanayii Baþkanlýðý ve Milli Savunma Bakanlýðý desteklediði, ordunun kullandýðý bir ürün, yurt dýþýnda çok fazla pazar buluyor. Biz SONGAR'da önce Türk ordusuna teslim ettik. Teslim ettikten sonra dünyaya açýldýk. Aynýsýný bu süreçte de yaþayacaðýmýzý düþünüyoruz. Kullanýma alýndýktan sonra çok fazla talep var. Görüþtüðümüz yabancý ülkeler var."