Ýlk T70 teslim edildi: Çýtayý yükseltecek
ABONE OL

Genel Maksat Helikopter Programý kapsamýnda üretilen ilk T70 Helikopteri, Jandarma Genel Komutanlýðýnýn kullanýmýna sunuldu.

AA muhabirinin aldýðý bilgiye göre, Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii ana, ASELSAN, TEI, Alp Havacýlýk ve Sikorsky alt yükleniciliðinde üretilen T70 Genel Maksat Helikopteri'nin teslimatlarý baþladý.

Program kapsamýnda, Sikorsky firmasýnýn S70i Helikopteri'nden yola çýkýlarak geliþtirilen T70 Genel Maksat Helikopteri, Türkiye'de lisans altýnda üretim modeliyle, farklý kullanýcýlara teslim edilecek. Kara Kuvvetleri Komutanlýðý, Hava Kuvvetleri Komutanlýðý, Özel Kuvvetler Komutanlýðý, Jandarma Genel Komutanlýðý, Emniyet Genel Müdürlüðü ve Orman Genel Müdürlüðünün helikopterin kullanýcýlarý olmasý planlanýyor.

Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii, T70 Genel Maksat Helikopter Programý kapsamýnda yerli aviyonik sistemler, transmisyon, iniþ takýmý, dinamik parçalar ile nihai montaj ve kalifikasyon testlerini tamamladýðý ilk T70 Helikopteri'nin teslimatýný Jandarma Genel Komutanlýðýna gerçekleþtirdi.

Programda Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii, T70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm ana parçalarýn üretimini, nihai montaj iþlemlerini, testlerini ve entegre lojistik desteðini yapýyor. ASELSAN temel aviyonik sistemlerin geliþtirilmesi, TEI helikoptere güç veren T700 motorunun üretimi, Alp Havacýlýk ise iniþ takýmlarý, diþli kutusu detay parça üretimi ve dinamik parçalarýn üretim ve montajý sorumluluklarýný üstleniyor.

- HELÝKOPTER ENDÜSTRÝSÝNDE ÇITAYI YÜKSELTECEK

Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, konuya iliþkin "Yerli sistemlerle donatýlmýþ T70 Genel Maksat Helikopteri'mizin ilk teslimatýndan dolayý büyük heyecan içindeyiz. Ülkemizin helikopter endüstrisinde çýtayý yükseltecek bu geliþmeyle önümüzdeki dönemde daha büyük projeleri hayata geçirmek için bir adým daha atýlmýþ oldu. Teslimatýn Jandarma Genel Komutanlýðýmýza hayýrlar getirmesini diliyorum. Þirketimizin ana yükleniciliðinde geliþtirilen T70 Genel Maksat Helikopteri'mize katký sunan tüm paydaþ ve alt yüklenicilerimize teþekkür ediyorum." deðerlendirmesini yaptý.

Genel Maksat Helikopteri Projesi ile Türkiye'nin askeri ve sivil alanlardaki genel maksat helikopter ihtiyacýnýn karþýlanmasý amaçlanýyor. Üzerine entegre edilecek farklý faydalý yükler ile helikopterin yangýnla mücadele, arama kurtarma, personel taþýma ve askeri görevlerde kullanýlmasý hedefleniyor.