Deðeri 32,1 milyar TL: Türkiye'nin savunma devinden yeni rekor
ABONE OL

ASELSAN, 2023 yýlý ilk 9 aylýk dönemine iliþkin finansal sonuçlarý açýkladý. ASELSAN'ýn cirosu geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 81 büyüyerek, 32,1 milyar TL'ye ulaþtý.

Þirketin brüt kârý yüzde 75 artarken, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) yüzde 74 artýþ gösterdi. ASELSAN'ýn net kârý ise yüzde 72 oranýnda artarak 9,8 milyar TL seviyesine ulaþtý.

- TARÝHTEKÝ EN BÜYÜK SÝPARÝÞ TUTARI

Açýklamada görüþlerine yer verilen ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Cumhuriyetin 100'ncü yýlýnda þirketin Türk milletine ilkleri yaþattýðýný belirtti. Akyol, "ASELSAN olarak, Cumhuriyetimizin birinci yüzyýlýnda savunma sanayinde ülkemizin bayraktarý olduk. Bu çalýþmalarýn meyvesini ilk dokuz aylýk finansal sonuçlarýmýzla gösterdik. 2023 yýlýnýn ilk dokuz ayýnda kârlý büyümemizi sürdürürken aldýðýmýz iþlerin toplamýyla tarihimizin en büyük bakiye sipariþ tutarý olan 10,8 milyar dolara ulaþtýk. Baþta dost ve kardeþ ülkeler olmak üzere paydaþlarýmýzla imzaladýðýmýz yeni sözleþmelerle Türkiye Yüzyýlýna emin adýmlarla girdik." ifadelerini kullandý.

- "MÝLLÝ SÝSTEMLERÝMÝZÝ ARMAÐAN ETTÝK"

Akyol, 2023 yýlýnýn ilk dokuz ayýnda güvenlik güçlerine sahada yeni yetenekler kazandýracak olan bazý milli sistemleri ilk kez vitrine çýkardýklarýný vurgulayarak þunlarý aktardý:

"Türkiye'nin ilk otonom su altý aracý DERÝNGÖZ'ü Mavi Vatanýmýz için geliþtirdik. Milli mühendislik gücümüz ile geliþtirdiðimiz ALBATROS Kamikaze Ýnsansýz Deniz Aracý sürüsü de Mersin'de yapýlan testlerde hedef gemiyi etkisiz hale getirerek günümüz insansýz sistemlerinde de yeni bir çað açtý. Ýleri teknolojimizle imzamýzý attýðýmýz ilk dokuz ayda gök vatanýn savunmasýna güç katacak GÜRZ Hibrit Hava Savunma Sistemini, GÖKSUR Yakýn Hava Savunma Füze Sistemini, GÖKDEMÝR Füze Fýrlatma Sistemini ve GÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemlerinde önemli aþamalarý baþardýk. Bu sistemlerimiz, yurt dýþý baðýmlýlýðýmýzý ortadan kaldýrýrken, muadil sistemlerden çok daha üstün performans ortaya koyuyor. EJDERHA, ERTUNGA, SÖKMEN ve TUNGA'dan oluþan yeni elektronik harp ve insansýz sistemlerimizle de geleceðin savaþ ortamýndaki olasý tehditleri bertaraf etmeyi hedefliyoruz.

ASELSAN için oldukça verimli geçen ilk dokuz ayda GÖZDE güdüm kitini, SADAK milli salan sistemimizi, KARAKURT Keþif ve Hedefleme Sistemlerimizi, YARASA HF Elektronik Destek Sistemimizi ve AYI HF Elektronik Taarruz Sistemini ülkemize kazandýrdýk. Günümüz muharebe sahasýnýn çeþitlenen tehditlerine karþý ASELSAN teknolojileriyle kalkan oluyoruz."

- "YATIRIMLARIMIZ ARTIYOR"

ASELSAN olarak, bütün bu teknolojileri geliþtirmek ve üretmek amacýyla ciddi yatýrýmlarý hayata geçirmeye devam ettiklerine dikkati çeken Akyol, "Yeni Aviyonik Üretim Tesisimizi kýsa bir süre önce devreye aldýk. AESA Radar Entegrasyon ve Üretim Binamýzý tamamladýk. Güdümlü Mühimmat ilave üretim tesisimizin yatýrýmýna baþladýk. Hava savunma, radar, elektronik harp ve mikroelektronik sistemlere iliþkin stratejik yatýrýmlarýn çalýþmalarýný da baþlatmýþ durumdayýz. Bütün bu yatýrýmlar, ASELSAN'ýn büyük bir özgüvenle geleceðe yürüdüðünün açýk bir ifadesidir." deðerlendirmesinde bulundu.

- ASELSAN'IN TÜRKÝYE YÜZYILI HEDEFLERÝ

Akyol, ASELSAN olarak cumhuriyetin birinci yüzyýlýnda yerli ve milli sistemleri geliþtirme hedeflerini büyük oranda baþardýklarýna deðinerek, "Cumhuriyetimizin ikinci yüzyýlýnda ise kendimize üç ana hedef belirledik. Birincisi alanýnda en iyi ürünleri yapmak, ikincisi dünyada ilkleri yapmak ve üçüncüsü daha yüksek teknolojide ihracat odaklý büyümek. Küresel pazarda yarattýðýmýz deðerlerle yeni rotalara açýlacaðýz. Çeþitli iþ birliði modellerini kullanarak, dost ve müttefik ülkelerin güvenliðine katký sunacaðýz. Baðýmsýz, milli, ileri teknolojilerimizi daha büyük azimle cumhuriyetimizin yeni yüzyýlýna armaðan etmeyi sürdüreceðiz." bilgisini verdi.