Deðeri tam 3,6 milyar TL! ASELSAN'dan büyük baþarý
ABONE OL

ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmýþ 2024 yýlý ilk altý aylýk finansal sonuçlarýný açýkladý.

Kamuyu Aydýnlatma Platformu'na (KAP) açýklanan sonuçlara göre, yýla hýzlý bir giriþ yapan þirket, açýklamýþ olduðu sonuçlara göre finansal istikrarýný bu dönemde de devam ettirdi.

Þirketin yýlýn ilk altý ayýndaki cirosu geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 8 büyüyerek 35,7 milyar TL'ye ulaþýrken, imzaladýðý yeni sözleþmeler de geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 124 artýþ göstererek 2,6 milyar dolar oldu. Böylelikle 2023 yýl sonunda 11 milyar dolar olan ASELSAN'ýn bakiye sipariþleri yüzde 11 artarak 12,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleþti.

Þirketin brüt karý, geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 12 artýþ gösterdi. Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârý (FAVÖK), 2023'ün ayný dönemine kýyasla yüzde 9 artýþ göstererek 8,7 milyar TL'ye yükseldi. FAVÖK marjý ise yüzde 24 olarak gerçekleþti.

ASELSAN'ýn net karý geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 133 artarak 3,6 milyar TL seviyesine ulaþýrken, özkaynaklarýnýn toplamý 2023 sonuna kýyasla yüzde 3 arttý. Þirketin özkaynaklarýnýn aktiflerine oraný da yine artýþ göstererek yüzde 61 oldu. Cirosunu, brüt satýþ karýný, FAVÖK'ünü, net karýný, özkaynaklarýný, sözleþme büyüklüðünü, bakiye sipariþ tutarýný ve diðer birçok finansal göstergesini geliþtiren ASELSAN, böylece 2024 yýlýnýn ilk yarýsýný da baþarý ile geride býraktý.

- "BAÞARI ÇITAMIZI HER GEÇEN GÜN YÜKSELTÝYORUZ"

Þirket açýklamasýnda görüþlerine yer verilen ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, "Rakamlarla somutlaþan yüksek büyüme performansýmýzla baþarý çýtamýzý her geçen gün yükseltiyoruz." ifadesini kullandý.

Türkiye'nin savunma sanayi lideri olarak 2024 yýlýnýn ilk altý ayýnda birçok yeni ve önemli baþarýya imza attýklarýna vurgu yapan Akyol, þunlarý kaydetti:

"Geleceðe emin adýmlarla yürüdüðümüzü finansal verilerimizle somutlaþtýrdýk. Finansal sonuçlarýmýz, güven veren ürün ve sistemlerimizle teknolojide bir dünya gücüne dönüþtüðümüzü gösteriyor. 2024 yýlýnýn ilk altý ayýnda oyun deðiþtirici teknolojiler geliþtirerek, alanýnda en iyi ürünleri yaparak ve ihracat odaklý büyüyerek yükseliþimizi sürdürdük. Seri üretime yönelik altyapý ve geleceðin teknolojilerini üretmek adýna AR-GE harcamalarýmýzýn yoðun bir þekilde gerçekleþtiði bu dönemde hasýlatýmýzý yüzde 8, net karýmýzý yüzde 133 yukarýya taþýdýk. Güçlü finansal yapýmýzý oyun deðiþtirici teknolojileri geliþtirme hedeflerimiz doðrultusunda koruduk.

Bu dönemde göðsümüzü kabartan önemli baþarýlarýn altýna imza attýk. Savunma sanayinin en büyük projelerine ASELSAN'ýn izini kazýdýk. Denizlerin derinliklerinden uzayýn derinliklerine kadar ASELSAN teknolojileriyle var olduk. Canla baþla çalýþmamýzýn bir sonucu olarak çok geniþ bir coðrafyada varlýk gösteren küresel bir þirket haline geldik. KORKUT, CENK, FERSAH, ASELFLIR 500, GÖZDE gibi sekiz ürünümüz için ilk defa ihracat sözleþmesi imzaladýk. ASELSAN'ý küresel bir marka haline getirme noktasýnda faaliyetlerimizi sürdürdük. ASELSAN, küresel bir þirkete dönüþtü."

- "AESA UÇAK BURUN RADARIMIZIN DA ENVANTERE GÝRMESÝYLE, ÜLKEMÝZÝN RADAR ALANINDAKÝ BÜTÜN ÝHTÝYAÇLARINI KARÞILAYABÝLÝR HALE GELECEÐÝZ"

Akyol, altý aylýk dönemde Türkiye'nin tam baðýmsýz savunma ekosistemi için çok kritik bir proje olan "Taþýnabilir Erken Ýhbar Radar Sistemi ALP 300-G"yi güvenlik güçlerine teslim ettiklerini, böylece her frekans bandýnda radar üretebilen bir þirket haline geldiklerini bildirdi.

ASELSAN AESA Uçak Burun Radarý'nýn da envantere girmesiyle, Türkiye'nin radar alanýndaki bütün ihtiyaçlarýný karþýlayabilir hale geleceklerini belirten Akyol, þu bilgileri verdi:

"Mavi Vatan'da her türlü tehdide karþý kritik bir rol üstlenecek olan GÖKSUR yakýn hava savunma sisteminin geliþtirme çalýþmalarýný sürdürdük. KORKUT hava savunma silah sisteminin 8x8 araç üzeri entegre versiyonunu ilk kez Avrupa'da vitrine çýkardýk. Türkiye'nin uzaydaki baðýmsýzlýðýnýn sembolü olan TÜRKSAT 6A'yý ASELSAN'ýn ileri haberleþme teknolojisiyle donattýk. Reis sýnýfý yeni tip denizaltý TCG PÝRÝREÝS ile ilk defa bir denizaltý platformuna yönelik haberleþme sistem çözümleri baþta olmak üzere çok sayýda sistem sunduk. En alçaktan en yükseðe uzanan Gök Vatan sahasýnda geliþtirdiðimiz sistemlerden HÝSAR O'nun artýrýlmýþ menzil atýþ testi ile belirlenen hedefi, direkt vuruþ ile imha ettik. Bayraktar AKINCI'dan atýlan ASELSAN TOLUN mühimmatý ile hedefi yerle bir ettik."

- "ASELSAN DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN 10 SAVUNMA SANAYÝ ÞÝRKETÝNDEN BÝRÝ"

Ahmet Akyol, dünyanýn en büyük savunma sanayi þirketlerinin yer aldýðý listedeki yükseliþlerinin bu sene de devam ettiðini belirterek, "Geçtiðimiz yýl 47'inci sýrada yer aldýðýmýz Defense News Top 100 listesinde bu sene beþ basamak birden yükselerek 42'nci sýraya yerleþtik. Özverili çalýþmalarýmýz neticesinde dünyanýn en hýzlý büyüyen 10 savunma sanayi þirketinden biri olduk." ifadelerini kullandý.

Küresel alanda ses getiren projeler yürütürken, Türk milletinin gururu ASELSAN'ý geleceðe hazýrlamak için gece gündüz çalýþtýklarýný aktaran Akyol, hayata geçirdikleri "aselsanext 2030 vizyonu" kapsamýnda 2030 yýlýnda dünya çapýnda savunma sanayi alanýnda en büyük ilk 30 þirket arasýnda yer almayý hedeflediklerini bildirdi.

Akyol, "Tüm planlarýmýzý dünya savunma liginin en favori oyuncularý arasýnda olduðumuzu bilerek yapýyoruz. Bu amaç doðrultusunda 2030'a ilerlerken öncelikle teknolojide derinleþmeyi saðlamak istiyoruz. Güney Amerika, Balkanlar ve Körfez coðrafyasýnda açtýðýmýz ofislerimizle ihracat aðýmýzý geniþletmeye, dünyaya damga vuracak teknolojiler geliþtirmeye devam edeceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.