Demode yabancý teknolojiye son! Yerli ''Sonar Fish'' Türkiye'ye kazandýrýldý
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý tarafýndan yürütülen "Yeni Tip Denizaltý Programý" kapsamýnda çok sayýda yerli firmanýn ürün ve kabiliyetlerinin ilk kez bir denizaltý platformunda kullanýlmasý saðlanýyor.

Sualtý elektroniði ve akustiði konularýnda çalýþmalar yürüten Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri (KoçSavunma), Reis sýnýfý 6 denizaltýnýn üretileceði programda kullanýlmak üzere, Torpido Karþý Tedbir Sistemi'nin de aralarýnda bulunduðu, birçok kritik savunma ve yaþam destek sistemi geliþtirdi.

Yeni tip denizaltýlarýn deniz kabul testlerinde kullanýlacak olan Sonar Fish sisteminin modernizasyonu için de görevlendirilen KoçSavunma, fabrika kabul testlerini baþarýyla tamamladý.

Reis sýnýfý denizaltýlar için hayati öneme sahip sonar sistemlerinin performansýný doðrulamakta kullanýlacak olan Sonar Fish Test ve Ölçüm Sistemi'nin modernizasyon çalýþmalarý 1 yýldan kýsa sürede sonuçlandý ve fabrika kabul testi aþamasýna gelindi.

- HEDEF GÝBÝ DAVRANABÝLÝYOR

Sonar Fish sistemiyle test edilecek sonar sistemleri için karmaþýk akustik sinyaller üretilerek yayýnlanabiliyor, sistemin muhabere özelliði sayesinde denizaltýyla iletiþim kurulabiliyor.

Sistem, pasif mesafe tespit sonarlarýnýn doðruluðunu ölçmeye yarayan iþlemler de yapabiliyor. Alçak frekans (LOFAR) ve modüleli pervane gürültülerini (DEMON) temsil eden sinyaller üretilerek akustik yayýn gerçekleþtirebiliyor.

Aktif sonar sinyalleri üretilerek su üstü gemilerinin sonarlarý simüle edilebiliyor, transponder özelliði ile aktif sonar palslarýna karþýlýk gelen eko sinyalleri üretilerek hedef gibi davranmasý saðlanabiliyor.

Sonar operatörlerinin eðitimlerinde de Sonar Fish Test ve Ölçüm Sistemi'nden yararlanýlacak.

Proje kapsamýnda, tüm bu özellikleriyle yurt dýþý kaynaklý ve demode durumdaki eski sistemin yerine, daha geliþkin nitelikli ve bugünün teknolojisine sahip bir Sonar Fish sistemi ülkeye kazandýrýlmýþ oldu.

Müren ve MÝLDEN gibi milli projelerin test ve kalifikasyonlarýnda da kullanýlabilecek projenin, bu yaz gerçekleþtirilecek liman ve deniz kabul testleriyle yýl içinde tamamlanmasý hedefleniyor.

  • Denizaltý
  • Sonar Fish
  • test