Dev zýrhlý araçlardan buluþlar çýktý
ABONE OL

AA muhabirinin aldýðý bilgiye göre, Türkiye'nin önde gelen askeri araç üreticilerinden FNSS Savunma Sistemleri, 35 yýldýr milli imkanlarla özgün olarak geliþtirdiði 24 farklý savunma sistemiyle yurt içinde ve dýþýnda birçok kullanýcýya hizmet veriyor.

Türk Silahlý Kuvvetleri ile müttefik silahlý kuvvetlerinin kullanýmý için paletli ve tekerlekli zýrhlý muharebe araç aileleri ile silah sistemlerinin tasarým ve üretimini gerçekleþtiren FNSS, bu ürünlerle yüzlerce milyon dolarlýk ihracat potansiyelinin ortaya çýkmasýný saðlýyor.

FNSS, bu araçlarýn yanýnda, geliþtirdiði yenilikçi alt sistemlerle çok sayýda teknolojik çözümü patent ve faydalý modelle tescilledi.

Þirket, bu faaliyetler dolayýsýyla son olarak Ankara Sanayi Odasýnýn 60. kuruluþ yýlý ödül töreninde Faydalý Model Sayýsýný En Çok Artýran Firmalar Büyük Ýþletmeler kategorisinde ödül kazandý.

FNSS, son dönemde çoðunluðu özgün AR-GE projelerinin sonucu olmak üzere çok sayýda teknolojik çözüme imza attý, bunlarý patent ve faydalý modele dönüþtürdü.

Þirket bu çalýþmalar kapsamýnda ortaya çýkan Seri Hibrit Paletli Araçlar Ýçin Çapraz Tahrikli E-Transmisyon ile patent baþvurusu yaptý.

Buluþ, elektrikli ve seri hibrit, paletli, skid‐steer (nokta dönüþlü) özellikteki tekerli askeri araçlarda, insansýz kara araçlarýnda ve iþ makinelerinde kullanýlan çapraz tahrikli elektrikli transmisyonu içeriyor. Buluþun en önemli amacýný, çapraz tahrikli ve baðýmsýz tahrikli yapýyý birleþtirerek ortak avantajlarý bir arada toplamak oluþturuyor. Sað ve sol paleti yine birbirinden baðýmsýz 2 elektrik motoru tahrik ediyorken, bu motorlar arasýna mekanik güç transferine olanak saðlayan bir diferansiyel diþli grubu ve üçüncü bir tahrik motoru ekleniyor. Bu sayede hem daha küçük ebatlý motor kullanýmýna imkan saðlanýyor, hem de motorlara düþen görevler itibariyle 3 motor arasýnda etkin ve verimli bir güç daðýlýmý yakalanýyor. Ayný zamanda tek motor arýzasý durumunda diðer 2 motor ile sürüþe devam ediliyor.

Bu çözümle mevcut teknikte var olan problemler çözülürken yeni, ekonomik, kullanýþlý ve pratik bir transmisyon tasarýmý ortaya çýkarýldý.

- GÜÇ GRUBU TEST ÜNÝTESÝ

Patent baþvurusu yapýlan Güç Grubu Test Ünitesi ise genellikle zýrhlý araçlarýn güç grubunda bulunan motor, transmisyon gibi unsurlarýn gerekli parametreleri saðlayýp salamadýðýný ve sorunsuz çalýþtýðýný teyit ve test etmek amacýyla geliþtirildi.

Savunma sanayisinde geliþtirilen 6x6, 8x8 zýrhlý tekerlekli kara araçlarýnýn güç grubunda bulunan motor, transmisyon gibi unsurlar, bakým iþlemleri sonrasý araca geri montesi öncesinde gerekli parametreleri saðladýðýný ve sorunsuz çalýþtýðýný teyit için test ediliyor.

Buluþun en önemli amacýný, güç grubunda bulunan bütün unsurlarýn tek bir seferde araca montajý yapýlmadan test edilmesini saðlamasý oluþturuyor. Taþýnabilir olarak tasarlanan sistem sabit bir test düzeneðinin aksine istenen lokasyonda kullanýlabiliyor.

Buluþ, özellikle kullanýcýya hýz, vites, sýcaklýk, yakýt deðeri, akü durumu ve sistem üzerinde gerçekleþebilecek arýzalar hakkýnda ekran ve uyarý ve gösterge paneli ile bilgilendirme yapýyor. Ünite, marþ ile motorun çalýþtýrýlmasýna, motor devrinin ayarlanmasýna, vitesin deðiþtirilmesine imkan tanýyan, sensörlerle alýnan ölçümlerin okunarak ilgili parametrelerin ekrana ve/veya uyarý ve gösterge paneline yansýtýlmasýna imkan tanýyan kontrol paneli içeriyor.

Üniteyle bakým teknisyenlerinin güç grubu bakýmlarý en iyi düzeyde gerçekleþtirilebiliyor, güç grubu bakým süresi kýsalýyor. Böylelikle araçlarýn kritik arýza hali önleniyor ve kullanýlabilirlik süreleri arttýrýlýyor. Ünite, harici bir güç kaynaðý olmadan dahili bataryalar ile çalýþabiliyor.

- ASKERÝ ARAÇLAR ÝÇÝN PORTATÝF YÜK KALDIRMA MEKANÝZMASI

Patent belgesi verilen Askeri Araçlar Ýçin Portatif Yük Kaldýrma Mekanizmasý, yükün araç üzerine kaldýrýlmasýný saðlayan el vinci, yükün asýl aðýrlýðýný taþýyan taþýyýcý direk, aðýrlýk ölçümü yapýlacaksa veya aðýrlýðý bilinmeyen bir birim kaldýrýlacaksa dinamometreli taþýyýcý kol veya aðýrlýðý bilinen bir birim kaldýrýlacaksa portatif kol içeren portatif yük kaldýrma mekanizmasýndan oluþuyor.

Buluþun en önemli amacýný, askeri araçlarýn üzerine bir ekipman veya parça kaldýrýlmasý gerektiðinde kolayca kurulup istenilen bölgede yük kaldýrma operasyonunu gerçekleþtirmesi oluþturuyor.

Kolay kurulabilen ve katlanabilir olan mekanizma, araç üzerinde veya araç içinde kolayca istiflenebiliyor.