MÝDLAS ilk testini baþarýyla gerçekleþtirdi! Türk mühendisler geliþtirdi, tarihe geçecek
ABONE OL

ROKETSAN'ýn, Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý (SSB) öncülüðünde, Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçlarý doðrultusunda, Mayýs 2020 itibarýyla baþlattýðý "Dikey Atým Lançer Sistemi Projesi"nde sona gelindi.

DIÞA BAÐIMLILIÐA SON VERECEK

Türkiye'nin deniz platformlarý dikey atým lançer sistemi ihtiyacýnda dýþa baðýmlýlýða son verecek MÝDLAS'ýn ilk atýþlý testi, Aksaray Atýþlý Test Alaný'nda baþarýyla gerçekleþtirildi. MÝDLAS'ýn karadan atýþlý testlerinin tamamlanmasýyla, sistemin, inþasý devam eden MÝLGEM Ý Sýnýfý fýrkateynlerin ilki olan TCG Ýstanbul'a entegrasyonu için de önemli bir aþama geride býrakýldý.

Ýlk etapta Hisar-D RF ile Türk Deniz Kuvvetleri platformlarýna bu lançer ile hava savunma yeteneði kazandýrýlacak. Devamýnda ise Siper Blok-1, Atmaca ve diðer milli füzeler de MÝDLAS'a entegre edilecek. Böylece Türk donanmasý platformlarýnda birçok savunma ve taarruz mühimmatý da kullanabilir hale gelecek.

Dünya üzerinde bu sistemler aðýrlýklý olarak gemilerde kullanýlabiliyor. Ancak ilerleyen süreçlerde üs ve liman korunmasý için karada konuþlu versiyonlar üzerinde de çalýþmalar sürdürülüyor.

Dünyada sayýlý ülkenin üretebildiði ve Türkiye'nin yurt dýþýna baðýmlý olduðu güverte altý dikey atým lançer sistemi, MÝDLAS'ýn TCG Ýstanbul'a entegrasyonuyla Eylül 2023'te Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýnýn envanterine milli olarak girecek. HÝSAR-D RF füzesinin de sisteme entegrasyonu ile Türkiye, kendi tasarlayýp ürettiði gemisinden, kendi lançeri ve kendi hava savunma füzesini kullanabilen dünyadaki sayýlý ülkelerden biri olarak tarihe ismini yazdýracak.

- AMBARGO VE KISITLAMALARA TÜRK MÜHENDÝSLÝÐÝNÝN YANITI

ROKETSAN Genel Müdürü Murat Ýkinci, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, MÝDLAS Projesi'nin, SSB liderliðinde, Deniz Kuvvetleriyle beraber gerçekleþtirildiðini söyledi.

Proje kapsamýnda yerli-milli füzelerin milli lançer sisteminden atýlmasýný hedefleyen bir proje konseptinin ortaya konulduðunu vurgulayan Ýkinci, þunlarý kaydetti:

"Bundan önce yurt dýþýndan almýþ olduðumuz dikey atým lançer sistemlerini milli olarak üretmek üzere yola çýktýk. Ýlk atýþýmýzý bu hafta içerisinde gerçekleþtirdik. Bu, gerçekten Türk savunma sanayisinin kabiliyetlerini göstermesi açýsýndan çok önemli bir baþarýydý. Bu baþarýdan sonra ÝSTÝF sýnýfý fýrkateylerin ilki olan TCG Ýstanbul gemimize Milli Dikey Atým Sistemi yerleþtirilecek ve orada baþarýyla kullanýlacak."

Bu projeyle teknik olarak bir geminin üzerinden dikey atýmýn gerçekleþtirilebilecek lançer sistemine sahip olunacaðýna dikkati çeken Ýkinci, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Bunun bize avantajý ne olacak? Kendi geliþtirmiþ olduðumuz milli füzelerimiz entegrasyonunu çok daha rahat, hýzlý þekilde yapabileceðiz. Ýlk olarak Hisar-O RF hava savunma füzemizin deniz versiyonu olan Hisar-D RF'yi baþarýyla MÝLDAS'tan ateþlemeyi baþardýk. Bundan sonraki aþamalarda Siper Blok-1, Atmaca yine MÝLDAS üzerinden atýlacak. Bundan sonraki aþamalarda da Türk Silahlý Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri için geliþtirdiðimiz, inþa ettiðimiz bütün savaþ gemileri üzerinde dikey atýþla ilgili ihtiyacý MÝLDAS Projesi kapsamýnda karþýlamayý hedefliyoruz. Mevcutta kullandýðýmýz sistemlerle ilgili bize konulan kýsýtlarý, ambargolarý çok hýzlý, Türk mühendisliðinin gücüyle, Türk mühendislik çalýþmalarýnýn eseri olarak aþan bir aþamaya geldik. Bu, bizim için aslýnda en mutlu edici noktalardan bir tanesi."

- TCG ÝSTANBUL'A YETÝÞECEK

MÝLDAS'ýn TCG Ýstanbul'a yetiþeceðini dile getiren Murat Ýkinci, "Ýstanbul fýrkateyninin Deniz Kuvvetlerinin hizmetine girmesiyle beraber MÝLDAS'ýn hayata geçmesini, orada kullanýlmasýný hedefliyoruz. Þu anda onunla ilgili bir sýkýntýmýz yok." diye konuþtu.

MÝLDAS'ta kullanýlacak füzelere iliþkin de bilgiler veren Ýkinci, þu ifadeleri kullandý:

"Özellikle hava savunma füzelerini ilk etapta MÝLDAS üzerinden atmayý planlýyoruz. Daha sonra özellikle Atmaca gemisavar füzemizin de MÝLDAS üzerinden baþarýyla atýlmasý için entegrasyon çalýþmalarýna devam edeceðiz. Bu, bize deniz platformlarýndan kullanabileceðimiz her tür füzeyi, ROKETSAN'ýn milli olarak geliþtirdiði füzeleri dikey olarak atma olasýlýðý saðlayacak. Kardeþ þirketlerimiz tarafýndan savaþ platformlarýmýzýn Savaþ Yönetim Sistemi de milli olarak geliþtiriliyor. Orayla entegre bu tür lançer sistemlerinin milli mühimmatlarý kullanýr aþamaya gelmesi bu konuda artýk Türkiye'nin tamamen baðýmsýz olarak hareket etmesinin önünü açmýþ oluyor. Hedefimiz Hisar-O'nun denize uyarlanmýþ olan Hisar-D RF'i ilk aþamada atmak ki bu atýþ baþarýyla tamamlandý. Bundan sonra Siper Blok-1'in MÝLDAS üzerinden atýlmasýný hedefliyoruz. Atmaca ve muadili füzeler gündemimizde. Bunu Deniz Kuvvetlerimizin önceliðine göre belirliyoruz. Þu anda hala daha Deniz Kuvvetlerimizle, SSB ile bu konudaki görüþmelerimiz devam ediyor. Onlarýn önceliðine göre bundan sonraki aþamalarda yapýlabilecek bütün faaliyet ve entegrasyonlar ROKETSAN tarafýndan gerçekleþtirilecek."

2023'TE ÝSTANBUL FIRKATEYNÝNE ENTEGRE EDÝLECEK

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir, sosyal medya hesabýndan, testin görüntülerinin yer aldýðý videoyu paylaþtý.

Savaþ gemilerinden ateþlenecek hava savunma sistemlerinin temel taþlarýnýn döþendiðine iþaret eden Demir, "Milli Dikey Atým Lançer Sistemi MÝDLAS'ýn ilk testinde HÝSAR füzesi baþarýyla ateþlendi. 2023'te Ýstanbul fýrkateynine entegre edilerek Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýnýn envanterine girecek." deðerlendirmesinde bulundu.

Milli Savunma Bakanlýðýnýn sosyal medya hesabýndan da ayný video paylaþýlarak, Roketsan tarafýndan üretilen MÝDLAS'ýn ilk atýþlý testi baþarýyla gerçekleþtirildiði belirtildi.

MÝDLAS'ýn, Türkiye'nin deniz platformlarý dikey atým lançer sistemi ihtiyacýnda dýþa baðýmlýlýðýna son vereceði vurgulanan paylaþýmda, "MÝDLAS'ýn hayata geçirilmesinde emeði geçenleri kutluyor, baþarýlarýnýn devamýný diliyoruz. MÝDLAS þimdiden Deniz Kuvvetlerimize hayýrlý olsun." ifadeleri kullanýldý.

  • Milli Dikey Atým Lançer Sistemi
  • MÝDLAS
  • HÝSAR
  • ÝSTANBUL fýrkatey