Döner Kanatlý Vurucu ÝHA Sistemi Kargu'ya çok sayýda ülke talip oldu: Ýmzalar an meselesi
ABONE OL

Yurt içi ve dýþýndaki kullanýcýlar için yakýn zamanda mühimmatlý test gerçekleþtiren sabit kanatlý vurucu insansýz hava aracý (ÝHA) sistemi Alpagu, talep topluyor.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, yurt içinde ve dýþýnda birçok faaliyete katýldýklarýný ancak hiçbirinde TEKNOFEST'teki kadar heyecanlanýp keyif almadýklarýný söyledi.

Hem gençlerle, çocuklarla bir þeyler paylaþmaya hem de onlarýn enerjilerinden faydalanmaya çalýþtýklarýný ifade eden Güleryüz, "Geleceðimiz onlarda. STM olarak gençlerimize bir þeyler katabilirsek, onlardan bir þekilde faydalanabilirsek mutluluk duyarýz. Onlara yönelik birçok aktivite yapýyoruz. Türkiye Drone Þampiyonasý, Dünya Drone Þampiyonasý STM sponsorluðunda gerçekleþiyor. Çocuklarýmýza drone tasarýmý yaptýrýyoruz. Onlarýn fikirlerinden belki ilerde çok parlak þeyler çýkacak ve hep beraber onlarý konuþacaðýz." dedi.

STM'nin yürüttüðü projelere iliþkin de bilgiler veren Güleryüz, Yeni Tip Denizaltý Projesi'nin Gölcük Tersanesi'nde sürdürüldüðünü bildirdi.

Takvimi hýzlandýrabilmek, yerli ve milli katký payýný artýrabilmek için çalýþmalar yürüttüklerini anlatan Güleryüz, son olarak denizaltý torpido tüplerinin yer aldýðý burun kýsmýyla (Section 50) ilgili önemli bir adým attýklarýný söyledi. Güleryüz, "Ýnþa edilmesi belki en zor kýsým... Savunma Sanayii Baþkanlýðýmýzýn yönlendirme ve destekleriyle, bizim mühendislik katkýmýzla ilk kez bir özel tersanede, bu boyda büyük bir denizaltýnýn burun kýsmý inþa edildi ve geçen hafta teslimatý yapýldý. Milli Denizaltý yapacaðýz, MÝLDEN yolunda ilerlemeye baþlayacaðýz. Bütün bu çalýþmalar, altyapýlar Milli Denizaltý yapýmýnda bize çok önemli bilgi birikimi kazandýrmýþ olacak. Yerli ve milli katký saðlamasý açýsýndan çok kritik bir proje." diye konuþtu.

Yeni Tip Denizaltý Projesi'nde tasarýmýn yabancý bir firmaya ait olduðunu ifade eden Güleryüz, STM olarak mümkün olduðunca Türkiye'de yapýlabilecek her parçanýn teknik þartnamesini almayý, bunu yerli firmalarla deðerlendirmeyi ve çözüm oluþturarak tasarým sahibi firmaya sunmayý amaçladýklarýný kaydetti. Güleryüz, "Kendi denizaltýlarýmýza bu parçalarý koyabilmeyi hedefliyoruz. Bugün kendi denizaltýmýz için baþlayacak, ileride baþka ülkelerde üretilen denizaltýlarda kullanýlmaya baþlanabilir. Bir þekilde deðerlendireceðiz bunu. Ciddi bir yatýrým yapýldý, çok büyük boyutlu, dünyada sayýlý 5 eksen bir tezgah var. Bu kadar büyük bir parçayý iþleyebilecek bir altyapý hazýr. Bugün denizaltý için olur, yarýn baþka faaliyet için olur." deðerlendirmesinde bulundu.

- "UZAY ARACI KADAR KOMPLEKS"

Özgür Güleryüz, Yeni Tip Denizaltý Projesi kapsamýnda kullanýlmak için yeni yerli çözüm arayýþlarýnýn da devam ettiðini söyledi.

Milli Gemi Projesi'nin uzun süre konuþulduktan sonra gerçekleþtirildiðine iþaret eden Güleryüz, þunlarý kaydetti:

"Milli Denizaltý olmazsa olmazýmýz diye düþünüyoruz açýkçasý. Bizde, ülkemizde oluþan askeri denizcilik ekosistemiyle Milli Denizaltý'nýn gerçekleþtirilmesi çok sürpriz olmayacaktýr ama kolay bir iþ deðil. Bu konuda STM olarak her türlü desteðe hazýrýz. Derin Arayýþlar diye yarýþma programý düzenliyoruz ki üniversitelerimizi dahil edelim, denizaltý konusunda master, doktora tezi olur, onlarý inceleyelim.

Denizaltý tasarlamak, inþa etmek kolay bir iþ deðil. Denizaltý dediðiniz cihaz neredeyse uzay aracýyla ayný þekilde kompleks bir sistem. Ülkemizde, diðer ülkelerde ihtiyaç var. Bu projelendirilirse STM olarak aktif þekilde görev alacaðýz diye ümit ediyoruz."

- YENÝ ÝHRACAT KALEMÝ VURUCU ÝHA

STM Genel Müdürü Güleryüz, Sabit Kanatlý Vurucu ÝHA Sistemi Alpagu'nun çok yakýn zamanda Türk Silahlý Kuvvetleri ve yurt dýþýndan heyetlere beraber mühimmatlý testlerinin gerçekleþtirildiðini bildirdi. Güleryüz, "Ýnþallah çok kýsa süre içerisinde Alpagu'yu envantere sokacaðýz." dedi.

Döner Kanatlý Vurucu ÝHA Sistemi Kargu ile ilgili ilk ihracatý tamamladýklarýný belirten Güleryüz, "Ýmza aþamasýna çok yakýn olduðumuz birden fazla ülke var. Kargu kendini ispatladý. Kargu ile de durmayacaðýz. Mühimmat býrakan versiyonu, farklý mühimmat baþlýklarý, RF arayýcý baþlýk entegre etmek gibi birçok farklý alanda faaliyetlerimiz devam ediyor. Yurt dýþý müþterilerle bir araya geldikçe onlardan da geri besleme alýyoruz. Onlarýn ihtiyaçlarýna yönelik de farklý çözümler geliþtireceðiz." þeklinde konuþtu.