Türk savunma sanayisi bünyesinde geliþtirilen "mobil radarlý karýþtýrma ve aldatma sistemi", dron ve diðer insansýz hava araçlarýnýn uyduyla haberleþmesini kesiyor, konumlarýný yanýltýyor.
Dron tehditlerini etkisiz hale getiren ürün ve sistemler geliþtiren Boðaziçi Savunma Teknolojileri, ürün yelpazesine yenilerini ekliyor.
Boðaziçi Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Cevdet Kaplan, son dönemde muharebe sahasýnda etkin olarak kullanýlan ve kötü niyetli ellerde tehdide dönüþen dronlara karþý geliþtirdikleri çözümleri AA muhabirine anlattý.
Dron savar konusunda uzmanlaþmýþ bir firma olduklarýný ifade eden Kaplan, son olarak SAHA Expo'da 3 çeþit dron savar sistemini sergilediklerini söyledi.
Ukrayna-Rusya Savaþý'nda basit dronlar ile tank ya da zýrhlý araçlarýn imha edildiðinin görüldüðüne dikkati çeken Kaplan, ürünlerinden birinin bu soruna çözüm olmasý maksadýyla geliþtirilen, tank ve zýrhlý araçlarýn üzerine takýlan küçük çaplý ancak 5 kilometreye kadar etkili dron savar sistemi olduðunu bildirdi.
Diðer bir ürünün ÝLTER J350 Dron Tespit ve Engelleme Sistemi olduðu bilgisini veren Kaplan, bu ürünün özelliklerini þöyle anlattý:
"Bu sistem 6 yýldýr firmamýz tarafýndan üretilen ve þu an 3. versiyonunu ürettiðimiz bir sistem. 1000'e yakýn ürünümüz gerek güvenlik güçlerimizin envanterinde gerek yurt dýþýnda 5-6 yýldýr kullanýlýyor. Pek çok dost ve müttefik ülkeye bu ürünlerin ihracatýný yaptýk. Yeni sistemde çok farklý özellikler var. Dünyada pek az firmanýn baþarabildiði, protokol tabanlý tespit özelliði var. Herhangi bir dron ya da o dronun kullanýcýsý, bizim sistemimizle 10 kilometre yarýçapta, bazen çevresel þartlara baðlý olarak 15-20 kilometrelere kadar tespit edilebiliyor hatta harita üzerinde koordinatý iþaretleniyor. Kullanýcýsý da yine ayný þekilde harita üzerinde gösteriliyor. Böylece sadece dronu düþürmekle kalmýyorsunuz. Kullanýcýsýný da yakalama imkaný elde ediyorsunuz."
Kaplan, ayrýca daha büyük bir ürün olan ÝLTER TUNÇ Mobil Radarlý Karýþtýrma ve Aldatma Sistemi'ni geliþtirdiklerini söyledi.
Uzun AR-GE dönemi sonunda ürünü tamamladýklarýný vurgulayan Kaplan, bu sistemi Jandarma Genel Komutanlýðý için ürettiklerinin bilgisini verdi.
Kaplan, geliþtirdikleri çözümle ilgili þunlarý kaydetti:
"Bu sistem daha çok sýnýr hatlarýnda ve daha geniþ alanlarda her türlü dronu engellemek için tasarlandý. Bünyesinde radar ve elektrooptik sistemler barýndýrýyor. Eðer talep edilirse hardkill çözümleri yani füze ve silah sistemleri takýlabilir. Günümüz savaþlarý artýk mobil, hareketli savaþlar haline geldi. Dolayýsýyla bu da o özellikleri barýndýrmasý için bir treyler (römork veya dorse) üzerinde düþünüldü. Bir zýrhlý araç bu sistemi rahatlýkla çekebilir. Envanterdeki herhangi bir kamyonun üzerinde taþýmak isterseniz o da mümkün, kendi ayaklarý üzerinde otomatik olarak kalkabiliyor, altýndan treyler çýkýyor, kamyon giriyor. Üzerindeki radar, elektrooptik sitemlerle tespitler yapabiliyorsunuz. Ayrýca 400 megahertzden 6 gigahertze kadar radyo frekanslarýnýn tespitleri mümkün. Ýnsansýz hava araçlarýný çevresel þartlara baðlý olarak 25-30 kilometrelere kadar uzanan bir menzilde tespit edebilirsiniz. Tespit ettiðiniz bu dronlarý karýþtýrma imkaný çok güçlü bu sistemde. 20 megahertzden baþlayarak 18 gigahertze kadar giden bir karýþtýrma spektrumu var. 20 megahertzler dediðimiz, aslýnda el yapýmý patlayýcýlarýn tetiklenme mekanizmalarýnýn çalýþtýðý frekanslar. Onlara da mani olabilir."
- DRONLAR ÝÇÝN ÝÞLER DAHA DA ZORLAÞACAK
Bu çözümün hazýr raftaki mevcut ürünleri, terör örgütleri ile devlet dýþý organizasyonlar tarafýndan modifiye edilmiþ ürünleri veya devletler tarafýndan yapýlmýþ sofistike araçlarý karýþtýrma imkanýnýn bulunduðuna iþaret eden Kaplan, þöyle konuþtu:
"18 gigahertzlere kadar bu imkaný çýkarttýk çünkü artýk özellikle operatif seviyede çalýþan dronlar ya da insansýz hava araçlarý, uydu baðlantýsý ile çalýþýyorlar. Bizler, oralara da etki etmek istedik çünkü günümüzde ve yakýn gelecekteki savaþlarda devlet dýþý aktörlerin yaný sýra devletler arasýnda yapýlacak bir konvansiyonel harpte kullanýlacak bu tip hava araçlarýna karþý da etkili olmak düþüncesiyle 18 gigahertzlere kadar karýþtýrma yapýyoruz. Dolayýsýyla o insansýz hava araçlarýnýn uydularla haberleþmesini de kesiyoruz, etkisiz hale getiriyoruz. Ýnsansýz hava araçlarýný 30 kilometrelere kadar karýþtýrabiliyoruz. Bunun dýþýnda konum yanýltma kabiliyeti var. Bunu da 50-60 kilometrelere kadar yapabiliyoruz."
Cevdet Kaplan, bu sisteme pek çok ülkeden talep olduðunu sözlerine ekledi.