Rusya ile Ukrayna arasýnda Þubat 2024'te baþlayan savaþ kimi zaman yoðun kimi zaman orta ölçekte de olsa bir þekilde devam ediyor. Savaþ baþlamadan önce iddia edildiði gibi Rusya 72 saatte Kiev'e gelemedi. ABD baþta olmak üzere Batýlý ülkelerden çok büyük destek olan Ukrayna da saldýrýlarý bir türlü topyekun püskürtemedi.
BMC KÝRPÝ VÝDEOSU VÝRAL OLDU
Geçtiðimiz günlerde sosyal medyaya düþen bir video bu yeni dönemin ilginç örneklerinden biri. Ve Türkiye'yi de oldukça yakýndan ilgilendiriyor.
Söz konusu görüntülerde Ukrayna'ya ait Türk yapýmý BMC Kirpi zýrhlýsýnýn açýk arazide ilerlediði görülüyor. Rus dronlarýnýn onlarý fark etmesi uzun sürmüyor. Önce büyük bir hýzla yaklaþan ilk dronu görüyoruz. BMC Kirpi'ye olanca hýzýyla çarpýyor. Ardýndan ikinci ve üçüncü dron geliyor. Çok güçlü patlayýcýlarla donatýlan Rus dronlarýnýn bu saldýrýlarý da Kirpi'yi durduramýyor. Operatör bir þekilde yoluna devam ediyor.
Sonra 4. dronun Kirpi'yi hedef almasýný izliyoruz. Herhalde daha ilerleyemez diye düþünürken Kirpi yine yoluna devam ediyor. Nihayetinde ancak 5. dron ile Kirpi'nin daha fazla ilerleyemeyecek duruma geldiði görülüyor.
Konuyu yakýndan takip eden yabancý uzmanlara göre, Ukrayna personeli 5. saldýrý gelmeden önce kendini tahliye etmeyi baþardý. Arka kapýyý açýk býraktýlar. Ve son dron bu kapýdan içeri girebildiði için ciddi hasar verebildi. Kapý açýk olmasa Kirpi'nin dayanabilme ihtimali hiç de az deðildi.
BMC KÝRPÝ VÝDEOSU BÝZE NE ANLATIYOR?
TRT Haber, Savunma Sanayii Uzmaný Fatih Mehmet Küçük'e videoyu izlediðinde neler düþündüðünü sordu.
"Benim videodan görebildiðim kadarýyla Kirpi saldýrýda bulunan bazý dronlardan kýl payý kurtulmuþ." diyen Küçük, bu noktada aklýmýza dronlarýn hedefi þaþýrdýðý geliyor ancak durumun öyle olmadýðýna dikkat çekiyor. Aslýnda dronlarýn ýskalamadýðýný, Kirpi'nin manevra kabiliyetinin çok güçlü olduðunu ve bu sayede son anda yaptýðý manevralarla doðrudan hedef olmaktan kurtulduðunu belirtiyor.
BMC KÝRPÝ NEDEN ÝNFÝLAK ETMEDÝ?
Sonra videoyu kýsým kýsým anlatmaya baþlýyor Küçük, ve hedefi bulan ilk dron saldýrýsýnda BMC Kirpi'nin neden infilak etmediði sorusuna da cevap veriyor: Bunun iki nedeni var. Birincisi tanklar görece daha yavaþ hýzlarda ilerliyor. Hatta çoðunlukla hareket etmiyorken FPV dron saldýrýlarýna uðruyor. O zaman da özellikle tankýn motor, yakýt veya özellikle kulenin üst kýsmýndan vuruluyor. Yani tanklarýn özellikle kule üstü zýrhlarý daha ince olmasý ve kule bölmesinde çok sayýda mühimmat olmasý tanklarýn infilak etmesine neden oluyor.
Kirpi'de ise durum farklý... Ýçerisinde tanklardaki kadar yoðun mühimmat yok. Ayrýca videoda gördüðümüz kadarýyla öncelikle personelin bulunduðu arka taraf hedeflenmiþ. Kirpi'nin hareket etmesini saðlayan motor ve ilgili kritik unsurlar ise aracýn ön bölümünde.
Hatta ilk saldýrýnýn ardýndan araçtaki yangýn söndürme sisteminin devreye girdiðini de görüyoruz. Ki bu özellik sürücünün çok zorlu þartlara raðmen bir þekilde iþini yapabilmesine olanak tanýyor.
Tabii arkadan vurulmasýna raðmen hareket etmesinde aracýn gövde yapýsý ve yürür aksamýnýn saðlamlýðý da ön planda. Burada bir parantez açalým. Türkiye, uzun yýllardýr terörle mücadele ediyor. Haliyle bilgi birikimi ve tecrübesi çok yüksek. Eldeki veriler, yeni üretilen araçlarýn da son derece saðlam ve çok geliþmiþ þekilde üretilebilmesinin önünü açtý.
Video bir anda Avrupa baþta olmak üzere dünyanýn dört bir yanýnda konuþulmaya baþlandý. BMC Kirpi zaten bilinen bir platformdu ama harp sahasýnda verdiði bu gerçek sýnavlar onu bambaþka bir seviyeye taþýdý. Çok sayýda ülkenin BMC Kirpi'yi yakýn takibe almasýnýn sebeplerinden biri de bu. Gelecek dönemde farklý ihracat haberleri duyabiliriz.