Bayraktar TB3 SÝHA'nýn TCG Anadolu gemisinden iniþ kalkýþ yaparak dünya havacýlýk tarihinde ilke imza atmasý dünya basýnýnda geniþ yer bulmaya devam ediyor. TB3'ün modern askeri teknolojide oyun deðiþtirici olduðunu yazan yabancý basýný, TB3'ün ABD üretimi geliþmiþ F-35B savaþ uçaklarýnýn yerini alacaðýný ifade etti.
"TÜRKÝYE'NÝN KÜRESEL SAVUNMA ARENASINDAKÝ ÝTÝBARINI SAÐLAMLAÞTIRDI"Haberde, son on yýlda Türkiye'nin, Baykar'ýn öncülük ettiði ÝHA geliþtirmede kilit bir oyuncu olarak ortaya çýktýðý ifade edilerek, þirketin portföyünde çeþitli çatýþma bölgelerinde faaliyet gösteren Bayraktar TB2 ve daha geliþmiþ Bayraktar Akýncý'nýn yer aldýðý vurgulandý. Haberde, söz konusu askeri araçlarýn, istihbarat, gözetleme, keþif ve hassas vuruþlarda yeteneklerini göstererek Türkiye'nin küresel savunma arenasýndaki itibarýný saðlamlaþtýrdýðý belirtildi.
"BÝR EVRÝMÝ TEMSÝL EDÝYOR"
Bayraktar TB3'ün Türkiye'nin ÝHA kabiliyetlerinde bir 'evrimi' temsil ettiðinin altý çizilen haberde, gemi operasyonlarý için tasarlanan TB3'ün, deniz araçlarýndan verimli depolama ve konuþlandýrma saðlayan katlanabilir kanatlara sahip olduðu ifade edildi. Yaklaþýk bin 450 kilogramlýk maksimum kalkýþ aðýrlýðýna sahip olduðu ifade edilen TB3'ün ÝHA platformlarý için özel olarak tasarlanmýþ çeþitli mühimmatlar dahil olmak üzere 280 kilograma kadar yük taþýyabildiði belirtildi.
TARÝHÝ TEST
Açýk denizden gemi üzerindeki testlerini tamamlayan Bayraktar TB3 PT2, 19 Kasým'da TCG Anadolu'nun 12 derece eðimli rampaya sahip kýsa pistinden baþarýyla havalandý. Ege ve Akdeniz'in buluþma noktasýnda 46 dakikalýk test uçuþu gerçekleþtiren Bayraktar TB3, ardýndan ayný kýsa piste hiçbir iniþ destek ekipmaný kullanmadan baþarýyla iniþ yaptý. Gerçekleþtirilen test uçuþuyla hem havacýlýk hem de denizcilik tarihinde yeni bir dönemin kapýlarý aralandý.
Haberde, TB3'ün TCG Anadolu'ya baþarýlý bir þekilde entegre edilmesinin, bu sýnýftaki sabit kanatlý bir ÝHA'nýn kýsa güverteli bir amfibi hücum gemisinde faaliyet gösterdiði ilk örneði temsil ettiði aktarýldý.
F-35B UÇAKLARININ YOKLUÐUNU TELAFÝ EDECEK
Haberde ayrýca, Bayraktar TB3'ün TCG Anadolu'da konuþlandýrýlmasýnýn, deniz havacýlýðýnda dönüþtürücü bir deðiþimi ifade ettiðinin altý çizildi. Bu yeteneðin ayný zamanda, Türk Donanmasý'nýn operasyonel esnekliðini artýrarak, gözetleme, keþif ve saldýrý görevlerine olanak tanýyacaðý belirtildi. Haberde, "TB3'ün entegrasyonu ayrýca, F-35 programýndan çýkarýlan Türkiye için F-35B uçaklarýnýn yokluðunu telafi edecek" denildi.
KIZILELME'YA DÝKKATÝ ÇEKTÝLER
Haberde son olarak, Türkiye'nin, ileriye dönük, otonom hava-hava muharebesi ve deniz platformlarýndan operasyonlar için tasarlanmýþ jet motorlu Bayraktar Kýzýlelma'nýn geliþtirilmesiyle ÝHA filosunu daha da geniþletmeyi planladýðý ifade edildi.