EJDERHA ile elektronik harpte fark yaratacak
ABONE OL

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, SAHA MBA Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri Eðitimi kapsamýnda yaptýðý sunumda EJDERHA ile ilgili son test görüntülerini paylaþtý.

Akyol'un sunumda verdiði bilgilere göre, Kara Kuvvetleri Komutanlýðý ve güvenlik güçleri için geliþtirilen EJDERHA, elektronik devre içeren her türlü sivil/askeri aracý elektromanyetik sinyallerle uzaktan durdurabilecek.

EJDERHA, özel olarak tasarlanmýþ yönlü anten/reflektör seti kullanýlarak tek darbe veya birçok darbe aracýlýðýyla kýsýtlý bir süre boyunca yüksek güçlü elektromanyetik (EM) ýþýma yapabiliyor.

Yüksek güçlü mikrodalga kaynaklarýnca üretilen elektromanyetik enerji, hedef alýnan elektronik cihazlarýn çalýþmasýnýn engellenmesi, hatalý çalýþmaya sevk edilmesi veya hasara uðratýlarak çalýþamaz hale getirilmesi amacýyla kullanýlýyor.

EJDERHA, taktik sahada ve tesis giriþ-çýkýþ alanlarýnda tehdit olarak sýnýflandýrýlabilecek elektronik devre içeren her türlü sivil/askeri aracý ve hava hedeflerini, elektromanyetik sinyallerle uzaktan durdurabiliyor. Bunun, terör örgütlerinin sýklýkla baþvurduðu el yapýmý patlayýcý, dron veya elektronik sistemlerin kullanýmýna darbe vurmasý amaçlanýyor.

Yeni nesil teknolojilerle konvoy koruma/intikal faaliyetleri için fark yaratan EJDERHA, taktik tekerlekli zýrhlý/paletli araçlara entegre edilebilen sistemle insanlý ve insansýz (uzak komutayla) kontrol edilebiliyor. Böylece saha koþullarýnda zengin bir kullaným senaryosu sunulmuþ oluyor.

ASELSAN, elektronik harp sistemi EJDERHA'yý IDEF 2023 Fuarý'nda sergilemiþti.