Bozdoðan füzelerinde olduðu gibi Türkiye yerli savunma sanayinde önemli projelere imza atýyor. TSK'de hâlihazýrda kullanýlan pek çok füze bulunuyor ve bunun yanýnda pek çok füze sistemi de geliþtirilme aþamasýnda. Peki Bozdoðan dýþýnda Türkiye'nin hangi füzeleri var ve bunlarý özellikleri neler? CNN Türk'ten Ahmet Melik Türkeþ anlattý.
Karþýmýza ilk olarak Atmaca çýkýyor olsa da sýrasýyla Bozdoðan, Umtas, Hisar-A, Som-J, Yýldýrým ve Cirit bulunuyor.
Atmaca, kamuoyunda gemisavar füzesi olarak biliniyor ve bu füzede ROKETSAN imzasý bulunuyor. 200 km/s menzile sahip olan bu füze mavi vatanda milli gemilerde, firkateynlerde ve hüküm botlarda görev yapacak. Yeni tehditler durumunda kýyý savunmasýnda kullanýlmak amacýyla kara konuþlu olarak da görev yapmasý gündemde.
Bugünün yýldýzý olan Bozdoðan ise havadan havaya füze olarak biliniyor. Pilotla ufuk çizgisi arasýnda yani pilotun gözüyle görebileceði hedeflerde yer alacak. Bu anlamda oldukça önemli bir proje çünkü bu projeden önce dýþarýdan alýnan füzeler kullanýlýyordu. Halen kullanýlýyor. Bozdoðan sayesinde yerli füzenin kullanýmý artacak.
TUSAÞ tarafýndan üretilen bu füze yüksek hýzlý hedef uçuk sistemi þimþeði imha etti ve bugün de ilk atýþ testini baþarýyla gerçekleþtirdi. Yaklaþýk 3 buçuk metre uzunluðunda bir sistem. F16'larda kullanýlacak ancak önümüzdeki dönemde BAYKAR tarafýndan üretilen AKINCI lisanslý hava aracý ve TUSAÞ'ýn ürettiði AKSUNGUR gibi büyük ÝHA'larda da görev yapmasý bekleniyor.
UMTAS yani Uzun Menzilli Tanksavar füze sistemi özellikle Hafif Taaruz Atak Helikopterlerinde kullanýlan bu füzeler zýrhlý araçlara karþý etkili yaklaþýk 8 km/s menzili bulunuyor ve tam 60 kilogramaðýrlýðýnda.
S-400 hava savunma sistemi tartýþmalarý sürerken Türkiye kendi yerli hava savunma sistemini geliþtiriyor. Ýþte o sistemin ilk adýmlarýndan biri olan Hisar-A alçak irtifa hava savunma sistemi. Yaklaþýk 15 km menzili var ve insansýz hava araçlarý, alçaktan uçan araçlar ve helikopterler gibi farklý hedeflere karþý görev yapacak. Milli Savunma Bakanlýðý geçtiðimiz günlerde bu sistemi kabul etti ve böylelikle TSK'de daha fazla görülmeye baþlanacak.
Türkiye'nin önemli bir vizyon projesi olan Som-J ROKETSAN tarafýndan geliþtirildi. 150 km menzili olan füze hem kendi F-35 savaþ uçaklarýnda hem de diðer F-35 kullanan ülkelere ihraç edilecekti. Bu projede de önemli geliþmeler var.
Bir diðer önemli füze ise Yýldýrým oluyor ve ROKETSAN imzasý bulunuyor. Yaklaþýk 2 ton aðýrlýðýnda ve düþman hava savunma sistemlerine ve önemli bölgelerde kullanýlmasý için geliþtirildi. 150 kilometreye kadar ulaþan menzili ile dikkat çekiyor. Son olarak Cirit'ten bahsetmekte fayda var. 8 km menzili bulunan bu sistem yine ROKETSAN tarafýndan geliþtirildi.
Bunlar dýþýnda baþka milli füze projeleri de bulunuyor. Bunlar arasýnda Bora yer alýyor. Türk Silahlý Kuvvetleri'nde bulunan belki de en uzun menzilli füze bu oluyor. Etki alaný en yüksek olan sistem en az 280 km menzili bulunuyor. En son Irak'ýn kuzeyinde bulunan Pençe Harekatýnda kullandýk. Yine bu sistem düþmanlarý avlýyor.
Gökdoðan, Bozdoðan'ýn abisi olarak nitelendirilebilir. Gökdoðan daha kritik ve daha özel bir proje çünkü pilotun gözle göremeyeceði hedefleri vuruyor.
GÖKDOÐAN: Bozdoðan'ýn abisi olarak nitelendirebiliriz. Daha kritik özel proje. Ufuk ötesi hedefler için tasarlandý. TÜBÝTAK SAGE imzasý bulunuyor. Dýþ alým son bulacak.
OMTAS: 4 km menzile sahip. Suriye Irak terör hedeflerine atýldýðýný gördük. 2 kg aðýrlýðýnda. ROKETSAN imzasý var.
HÝSAR-O: 25 km menzilli ve geliþtirme çalýþmalarý devam ediyor.
SOM: 250+KM menzile sahip. SOM Seyir Füzesi, TÜBÝTAK SAGE'nin tasarladýðý hedefe yüksek isabet yeteneðini haiz sabit kanatlý hava platformlarýndan atýlabilen yeni nesil bir seyir füzesidir.
SUNGUR: Muadillerinden çok daha üstün olan Sungur, yurt içi ve sýnýr ötesindeki operasyonlarda önemli katkýlar saðlayacak.