F-16'larýn tahtýný devirecek! F-36 Kingsnake jetleri geliyor
ABONE OL
ABD'nin ve birçok dünya ülkesinin envanterinde bulunan F-16 Viper'larý tahtýndan edecek uçaðýn F-36 olacaðý öne sürüldü. F-16 Viper'larýn yerine F-36 Kingsnake jetlerinin gelmesi hakkýnda konuþan ABD Hava Kuvvetleri Genelkurmay Baþkaný General Brown, söz konusu uçaðýn 2030'dan önce hizmete gireceðini bildirdi.

F-16 VÝPER'LARIN TAHTINI DEVÝRECEK! F-36 JETLERÝ GELÝYOR

2021'de ABD Hava Kuvvetleri Genelkurmay Baþkaný General CQ Brown, hizmetin F-16 Viper'ýn yerini alacak yepyeni bir savaþ uçaðý satýn almayý düþündüðünü açýkladýðýnda ortalýðý karýþtýrdý. Böyle bir jet henüz mevcut deðil, ancak yeni dijital mühendislik teknikleri sayesinde 2030'dan önce hizmete girebilir.

Alternatif havacýlýk dergisi Hush-Kit'te ye alan bilgilere göre; potansiyel F-16 ikamesini tasarlamak için uzmanlarý bir araya geldi. Sonuç olarak ise F-16 savaþ uçaklarýna alternatif olarak F-36 Kingsnake hafif siklet avcý uçaðý fikri ortaya çýktý.

Hush-Kit, F-35 Müþterek Taarruz Uçaðý ve Eurofighter Typhoon gibi uçaklarýn hayata geçirilmesine yardýmcý olan havacýlýk yetkilileri Stephen Mcparlin ve James Smith ile bir araya geldi. Ardýndan Teasel Studio'dan illüstratör Andy Godfrey onlarýn fikirlerini aldý ve F-36 için konsept bir resim çizdi.

ABD Hava Kuvvetlerine ait 783 adet F-16C savaþ uçaðýnýn ortalama yaþý 28,7 olup, yeni bir jet için 20 yýllýk bir geliþtirme süreci söz konusu deðildir. Bunun yerine uzmanlar, uçaðýn özelliklerini bir yýl içinde donduran ve basit inþaat tekniklerine dayanan hýzlý bir tasarým süreci istediler, ancak ayný zamanda uçaðý montaj hatlarýndan daha hýzlý çýkarabilecekse 3D baský gibi ileri teknolojilerden de yararlandýlar.

Mevcut teknolojilerin yeniden kullanýlmasýnýn bu süreci hýzlandýracaðý bildirildi. Örneðin F-36, Mach 2 azami hýza ulaþmak için F-22 Raptor'un F119 art yakmalý turbofan motorunu kullanýr. Kingsnake, AN/APG-83 geliþmiþ elektronik olarak taranan dizi radar ile donatýlmýþtýr; F-16 versiyonu ve Legion elektro-optik hedefleme bölmesinden türetilen bir kýzýlötesi sensör sistemi.

Yerini alacaðý F-16 gibi, Kingsnake de havadan havaya ve havadan yere görevler yapabilen çok rollü bir savaþ uçaðý olacaktý. Jet, iç bölmelerde füzeler ve güdümlü bombalar taþýyacaktý, ancak görünmez olmayan bir uçak olarak, her ikisini de kanatlara monte edilmiþ harici sert noktalara yerleþtirecekti. Kingsnake ayrýca, düþman kara kuvvetlerine karþý bombalý saldýrýlar yapabilmesini saðlayan bir silah olacaktý.

F-35 BÝR FERRARÝ, F-22 BÝR BUGATTÝ CHÝRON: BÝRLEÞÝK DEVLETLER HAVA KUVVETLERÝ'NÝN BÝR NÝSSAN 300ZX'E ÝHTÝYACI VAR

F-36'nýn arkasýndaki yol gösterici ilkeler, geliþtirme hýzý, satýn alýna bilirlik ve yeni teknolojiyi daha sonraki bir tarihte dahil etme yeteneðidir. Hush-Kit'ten Joe Coles, Pop Mech'e "F-35 bir Ferrari, F-22 bir Bugatti Chiron—Amerika Birleþik Devletleri Hava Kuvvetlerinin bir Nissan 300ZX'e ihtiyacý var" dedi.

HAVA KUVVETLERÝ, F-36 KÝNGSNAKE GÝBÝ BÝR ÞEY ÝNÞA EDEBÝLÝR MÝ?

5. nesil altý bir avcý uçaðý gereksinimi henüz kesinleþmedi, ancak Hava Kuvvetleri 2023'e kadar kararýný verecek.

Hava Kuvvetleri'nin yakýn zamanda gizli altýncý nesil savaþ uçaðýný sadece bir yýl içinde tasarlayýp inþa ettiðini kabul ettiði göz önüne alýndýðýnda, F-36 gibi bir uçaðý oldukça hýzlý bir þekilde inþa edebilir.

F-36'nýn adýna gelince, kral yýlanlarý 30 yýla kadar yaþayan Kuzey Amerika yýlanlarýdýr ve bu, F-36'nýn hizmet ömrü için iyiye iþarettir. Kingsnake, diðer yýlanlarý yeme alýþkanlýklarý olduðu için bu þekilde adlandýrýlýr. F-16 Viper'ýn yerini almasý için tasarlanmýþ bir dövüþçü için uygun bir lakap olarak görülüyor.