'F/A-18 jetleri satacaklar' iddiasýna cevap: Kesinlikle yalan
ABONE OL

Bazý yayýn organlarýnda yer alan haberlere göre Malezya, Kuveyt'ten F/A-18 (Hornet) savaþ uçaðý tedarik etmekle ilgilendiðini söyledi. Bununla birlikte, çýkan haberlerin aksine Kuveyt, Malezya ile savaþ uçaklarý satýþýna iliþkin devam eden müzakereleri reddetti.

Söz konusu haberlerde, Malezya'nýn Savunma Bakan Yardýmcýsý, Ikmal Hiþam Abdülaziz Kuveyt Hornetlerinin, Malezya Kraliyet Hava Kuvvetlerinin ülkenin hava sahasýný koruma konusundaki hazýrlýk ve kabiliyetini önemli ölçüde artýracaðýný söylediði belirtilmiþti.

Malezya þu anda sekiz adet F/A-18D çift kiþilik avcý uçaðýnýn yaný sýra 18 adet Rus yapýmý Suhoy Su-30MKM Flanker-H jetine sahip. Hornets 1997'de satýn alýndý ve son on yýlda çok sayýda yükseltme yapýldý.

Yeni yükseltmeler, Ortak Kask Ýzleme Sistemi, AIM-9X Sidewinder havadan havaya füze ve uydu güdümlü Müþterek Doðrudan Saldýrý Mühimmatýnýn entegrasyonunun yaný sýra Link 16 veri baðlantýsýnýn dahil edilmesini içeriyor.

KUVEYT, F/A-18C/DE'LERÝN MALEZYA'YA SATIÞINI REDDETTÝ

Kuveyt Genelkurmay Karargahý ise basýnda yer alan ülkenin F/A-18C/D savaþ uçaklarýný Malezya'ya satmayý planladýðý yönündeki haberleri yalanladý.

Bir basýn açýklamasýnda, Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Kuveyt Savunma Bakanlýðý ile müzakereleri hakkýnda medyada çýkan son haberlerin kesinlikle yanlýþ olduðu belirtildi.

Savunma Bakanlýðý'na ait teçhizatýn satýþýna yönelik her türlü müzakerenin doðrudan yayýmlanacaðý ve ABD'den onay alýndýktan sonra Varlýklarýn Tasfiyesi Komitesi aracýlýðýyla ve maliye bakanlýðýnýn koordinasyonunda yürütüleceði ifade edildi.

Kuveyt'in, 1991 Körfez Savaþý'ndan sonra 40'ý satýn alýnan F/A-18C ve F/A-18D savaþ uçaklarýný satmaya çalýþtýðý iddia ediliyor. Kuveyt ayrýca, 28 Eurofighter Typhoon savaþ uçaðý ve aþaðý yukarý ayný sayýda F/A-18E/F Super Hornet savaþ uçaðý alýyor.

Malezya'nýn, yeni çok amaçlý savaþ uçaklarýnýn tedarikini göz önünde bulundurarak, Eurofighter Typhoon'un yaný sýra Fransýz Dassault Rafale'yi de izlediði bildiriliyor. 2009'dan beri Mig-29'lar aþamalý olarak hizmet dýþý býrakýldý.

star.com.tr