Fransa kaybetti, Türkiye kazandý! Kardeþ ülke kullanacak
ABONE OL

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AÞ Genel Müdürü Özgür Güleryüz, AA muhabirine, projenin 2016 yýlýnda Pakistan Deniz Kuvvetlerinin ihaleye çýkmasýyla baþladýðýný söyledi.

Fransýz yapýmý Agosta 90B Sýnýfý denizaltýlarýn yarý ömür modernizasyonunu içeren ihaleyi üretici firmaya karþý kazandýklarýný belirten Güleryüz, sonrasýnda da ikinci ve üçüncü denizaltýlarýn projeye dahil edildiðini bildirdi.

FRANSA KAYBETTÝ, TÜRKÝYE KAZANDI! KARDEÞ ÜLKE KULLANACAK

Güleryüz, ilk denizaltýyý Nisan 2021'de teslim ettiklerini, ikincisini de Aralýk 2022'de kullanýma sunduklarýný ifade ederek, þöyle konuþtu:

"Bu proje bizim için gerçekten kritik bir proje. Üretici firmaya karþý kazandýðýmýz bir ihale. Yurt dýþýnda çok fazla örneðini göremezsiniz. Üretici firmalar dýþýnda bu yetkinliðe sahip firma sayýsý çok fazla yok. Bu denizaltý modernizasyonuyla STM, denizaltý konusundaki yetkinliðini ispatlamýþ oldu. Birçok yerli ve milli firmamýzýn bizle beraber ihracat yapmasýna kapý açmýþ olduk. Bu tarz platformlara, denizaltýlara sahip ülkelere de mesaj olmuþ oldu. Çünkü üretici firma dýþýnda STM, çok kapsamlý bir modernizasyonu yurt dýþýnda, Pakistan'da gerçekleþtirdi. Üçüncü denizaltý için çalýþmalarýmýz yoðun þekilde devam ediyor. Ülkemizin denizaltý gibi çok ileri teknoloji içeren stratejik bir alanda gerçekleþtirdiði ilk mühendislik ihracatý. 50'ye yakýn alt yüklenici firmamýz var. Bu projeyle hepimiz için yeni bir kapý açýldý."

Ýki seneyi bulmadan son denizaltýyý teslim etmeyi planladýklarý bilgisini veren Güleryüz, yaklaþýk 20 yaþ civarýnda kullanýmý olan denizaltýlarda bazý sistemlerin yenilenip güncellendiðini ve kapsamlý bir modernizasyon yapýldýðýný anlattý.

Güleryüz, deðiþen tüm sistemlerde en son teknolojiler kullanýlarak denizaltýlarýn güncel ihtiyaçlara uygun hale getirildiðine iþaret ederek, elektronik harp, savaþ yönetim sistemi, sonar sistemleri, sensörler gibi sistem ve donanýmlarýn denizaltýlara entegre edildiðini, bunlarýn çok önemli kýsmýnýn da ASELSAN, HAVELSAN gibi yerli firmalar tarafýndan geliþtirildiðini dile getirdi.

- TÜRKÝYE'NÝN DENÝZALTISI STM500 ÝÇÝN ÇALIÞMALAR SÜRÜYOR

STM'nin denizaltý teknolojilerine yönelik yol haritasýna deðinen Güleryüz, Ay Sýnýfý denizaltýlarýn modernizasyonunun 2015'te tamamlanýp teslim edildiðini, þu anda da yoðun þekilde Preveze Sýnýfý denizaltýlarýn modernizasyonunun devam ettiðini vurguladý.

Güleryüz, Reis Sýnýfý denizaltýlarýn inþasýnýn sürdüðüne dikkati çekerek, STM'nin projeye tasarýmdan baþlayarak yerlileþtirme konusunda katký vermeye çalýþtýklarýný bildirdi.

STM500 denizaltýsýnýn tasarýmlarýnýn devam ettiðini belirten Güleryüz, þunlarý kaydetti:

"Detay tasarýmýný tamamlamak üzereyiz ama mukavim teknenin test üretim faaliyetlerine de Haziran 2022'de baþlamýþtýk. Çalýþmalarýmýz yoðun þekilde devam ediyor. STM500'ü ete kemiðe büründürmek için elimizden geldiði kadar çok yoðun ve baþarýlý þekilde ilerliyoruz. Bütün faaliyetler Agosta örneðinde olduðu gibi ihracat konusunda bizim kapýmýzý açýyor diye düþünüyoruz. Pakistan'daki faaliyetleri gören birçok ülkeyle temaslarýmýz devam ediyor. Bunu referans olarak görüyorlar. Denizaltý modernizasyonu konusunda bundan sonra benzer platformlara sahip, yarý ömür modernizasyon ihtiyacý olan birçok ülkeyle çalýþabileceðimizi düþünüyoruz. Modernizasyon konusunda beklentimiz çok. STM500 ile ülkemizin de yerli-milli denizaltýsý olacak. Bundan sonra yurt dýþýnda sadece modernizasyonla kalmayacaðýz. STM500 ile ülkemiz mühendisleri tarafýndan tasarlanmýþ, mümkün olduðunu kadar yerli-milli sistemleri içeren denizaltýyý hem Deniz Kuvvetlerimize hem dost ve kardeþ ülkelere satabilme ihtimalini oluþturabileceðimizi düþünüyoruz."

- UFUKTA ÝNSANSIZ DENÝZALTI VAR

Özgür Güleryüz, denizaltý alanýnda yürüttükleri çalýþmalarla uluslararasý alanda güçlü bir oyuncu olmayý hedeflediklerini söyledi.

Denizaltýnýn çok yüksek teknoloji içeren, mühendislik anlamýnda çok kompleks bir sistem olduðunu vurgulayan Güleryüz, "Bu yetkinliðimizi sonuna kadar kullanarak hem modernizasyon faaliyetlerinde hem tasarým, inþa faaliyetlerinde yoðun þekilde görev almak istiyoruz. Sadece insanlý platformlarla da kalmayacaðýz. Ýnsansýz denizaltý da gündemde, çok etkin ve baþarýlý sonuçlar alýnabilecek platformlar. Bu konularda da çalýþmalarýmýz, AR-GE faaliyetlerimiz yoðun þekilde devam ediyor." dedi.

  • Pakistan
  • denizaltý
  • savunma
  • Türk Deniz Kuvvetleri
  • AGOSTA 90B