TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) yerleþkesinde düzenlenen etkinlikte, TOBB ve ASELSAN arasýnda Millileþtirme ve Tedarikçi Geliþtirme Programý ve Teknoloji Merkezi AR-GE Laboratuvarý Tahsisi'nin protokol imza töreni ile Kuantum Teknolojileri Araþtýrma Laboratuvarýnýn açýlýþý yapýldý.
TOBB ETÜ'de kurulan laboratuvarda yürütülecek projelerle Türkiye'nin kuantum teknolojilerindeki bilgi birikimi ve teknoloji hazýrlýk seviyesi artýrýlarak ASELSAN üzerinden yerli ve milli sistemlere dönüþtürülmesi amaçlanýyor.
Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir yaptýðý konuþmada, ülkelerin savunma sanayi ve güvenlik ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasýnda teknolojik baðýmsýzlýðýn her zamankinden daha önemli bir konuma geldiðini söyledi. Millileþtirme ve yerlileþtirmenin önemine deðinen Demir, stratejik alanlarda taviz vermeden yerlilik için çalýþtýklarýný aktardý.
Geleceðin teknolojilerinin çok önemli olduðunun altýný çizen Demir, "Kuantum teknolojileri alanýnda atýlan adýmlarda ufka bakmak, ufkun ötesini görmek doðrultusunda attýðýmýz bir adým." dedi.
Demir, Türkiye'nin bütüncül ve kapsayýcý bir yaklaþýmla bu tür teknolojilerde yol alabileceðini vurgulayarak, þöyle konuþtu:
"Katma deðer saðlayabilecek bütün üniversitelerimiz, araþtýrma kuruluþlarýmýz, devlet kurumlarýmýz, bu yolculukta bizimle beraber yürümeye varsa biz çoktan varýz. Hep beraber bu kapsayýcý yürüyüþü yapmak istiyoruz. Bu konu çok önemli, çok iddialý. Burada adým atmýþ olanlar geleceði inþa etme iddiasýnda olanlardýr. Türkiye Yüzyýlý'nda iþte bu geleceðin teknolojilerine önem vermemiz, orada ön almamýz mutlak þart."
TOBB'un buraya destek vermesinin iþ insanlarý ve sanayici kesimi kapsamasý açýsýndan önemine deðinen Demir, "Hep beraber bu yolda el ele yürüyeceðiz, baþarmaktan baþka þansýmýz da yok. Baþarýya mecburuz, ülkemiz geleceðimiz için bu baþarýya yürüyeceðiz." dedi.
TOBB Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu da AA muhabirine burada yaptýðý deðerlendirmede, dünyanýn yeni bir teknoloji devriminin eþiðinde olduðunu, geç kalmadan bunu yakalamak istediklerini söyledi.
Doðru zaman, ekip ve destek mekanizmalarýyla bunun baþarýlacaðýný ve dünyayla rekabet edebileceðini belirten Hisarcýklýoðlu, "Zira kuantum teknolojileri, önümüzdeki 5 yýl içinde pek çok sektöre dokunacak ve onlarý kökten deðiþtirecek. Bunlar arasýnda savunma, finans, lojistik, týp, haberleþme, malzeme bilimi ve mobilite çözümleri baþta gelmektedir. Bunun farkýnda olan ülkeler bu alanda giderek daha fazla yatýrým yapmaya baþlamýþtýr. Dünyada 2021'de kuantum teknoloji yatýrýmlarý 30 milyar dolarý geçmiþtir." diye konuþtu.
Hisarcýklýoðlu, ASELSAN ile yürüttükleri çalýþmalar kapsamýnda bugün yeni adýmlar attýklarýný, üniversite-sanayi iþbirliðinin perçinlenmesini amaçladýklarýný belirtti. Hisarcýklýoðlu, þöyle devam etti:
"Diðer taraftan Savunma Sanayii Baþkanlýðýmýzýn, diðer geliþmiþ ülkelerle eþ zamanlý olarak baþlattýðý "Kuantum Odak Çalýþma Grubu" tarafýndan hazýrlanan strateji raporu da ülkemiz açýsýndan çok deðerlidir.
SSB'nin uzun soluklu projelerdeki vizyonu ve destekleriyle, ASELSAN, TOBB ve TOBB ETÜ iþbirliðiyle, ülkemizde de öðrencilerden KOBÝ'lere kadar bir kuantum ekosistemi kurulmasý büyük önem arz etmektedir.
Teknopark projemizi de bu amaca hizmet edecek þekilde hep beraber planlamaktan memnuniyet duyuyoruz."
Hisarcýklýoðlu, Tedarikçi Geliþtirme Programý kapsamýnda savunma sanayi sektöründe, ASELSAN'ýn tedarik zincirine katýlabilecek KOBÝ'lerin sayýsýný artýrmayý hedeflediklerini aktararak, "Böylelikle daha çok KOBÝ'nin ASELSAN'ýn yerlileþtirme ve millileþtirme programlarýna katký sunmasýný istiyoruz. Yarým asra dayanan köklü geçmiþiyle, dünyanýn en büyük ilk 50 savunma sanayi þirketinden biri haline gelen ASELSAN ile iftihar ediyoruz." þeklinde konuþtu.
ASELSAN Yönetim Kurulu Baþkaný ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün TOBB ile iþbirliði ile Türkiye'nin her yanýndan firmaya ulaþmayý, baðýmsýz savunma sanayi yolunda deðerli bulduðunu belirtti.
Konuþmalarýn ardýndan protokoller imzalandý ve laboratuvarýn açýlýþý yapýldý.