Gök Vatan milli füzelere emanet! 280 km menzili aþan TAYFUN baþý çekiyor
ABONE OL

AA muhabirinin derlediði bilgilere göre, ROKETSAN tarafýndan üretilen kara sistemlerinden TAYFUN Füzesi 280+ kilometre menzille görev yapýyor.

TAYFUN, hipersonik seviyelere ulaþan hýzý sayesinde hava savunma sistemi tehditlerinden etkilenmiyor. Füze, düþük çevre koþulu duyarlýlýðý sayesinde gece ve gündüz olmak üzere her hava koþulunda görev yapabiliyor.

280 kilometre menzile sahip BORA Füzesi, muharebe sahasý içerisindeki stratejik hedefler üzerinde etkili ateþ gücü oluþturuyor. Hedef tipleri arasýnda topçu ve hava savunma sistemleri, radar mevzileri komuta kontrol ve haberleþme sistemleri, lojistik tesisler, toplanma bölgeleri, yüksek doðrulukta tespit edilmiþ hedefler bulunan BORA Füzesi, Roketsan üretimi BORA Silah Sistemi'ne ait 8x8 Taktik Tekerlekli Araç ve Roketsan Çok Namlulu Roket Atar Silah Sistemi üzerinden atýlýyor.

TRG-300 Füzesi, yüksek isabet ve tahrip gücü sayesinde, 20-120 kilometre menzil aralýðýndaki yüksek öncelikli hedefler üzerinde yoðun ve etkili ateþ gücü oluþturuyor.

En uzak hedefine dahi 5 dakikadan daha kýsa sürede ulaþabilen TRG-300 füzeleri, kritik hedeflerin hýzlý bir þekilde etki altýna alýnabilmesine imkan saðlýyor.

TRG-230 Füzesi, yüksek vuruþ hassasiyeti ve tahrip gücü sayesinde 20-70 kilometre menzil arasýndaki stratejik hedefleri etki altýna alabiliyor. Hedef tipleri arasýnda sabit kara hedefleri, toplu personel hedefleri ve fýrsat hedefleri bulunan TRG-230 Füzesi maliyet etkinliði ile ön plana çýkýyor.

TRG-230 füzelerinde opsiyonel olarak sunulan lazer arayýcý baþlýklý kullanýmda, hedef yerden veya havadan iþaretlenerek nokta hedeflerin sivil hasar oluþturmadan etkisiz hale getirilebilmesi saðlanýyor. 70 kilometre menzile sahip olan füzenin hedef tipleri arasýnda, topçu ve hava savunma sistemleri, radar mevzileri, komuta kontrol ve haberleþme sistemleri, lojistik tesisler ve toplanma bölgeleri bulunuyor.

Birçok ülke tarafýndan kullanýlan 122 milimetre roketlerinin ateþlendiði Çok Namlulu Roketatar Sistemleri'nden atýlabilen TRG-122 füzeleri, 10-28 kilometre menzil aralýðýndaki hedefleri etki altýna alabiliyor.

Ortamda yoðun biçimde sivil unsurlarýn bulunmasý sebebiyle roket atýþlarýnýn mümkün olmadýðý operasyon koþullarýnda, TRG-122 füzeleri yüksek vuruþ hassasiyeti ile istenmeyen hasar durumlarýnýn önüne geçiyor.

TRLG-122 Füzesi, sahip olduðu 8-28 kilometre menzille ataletsel güdüm yöntemlerini kullanarak hedef bölgesine yakýnlaþabiliyor ve terminal fazda ise lazer arayýcý baþlýðýný kullanarak nokta vuruþ kabiliyeti saðlayabiliyor.

ÇNRA Çok Namlulu Roketatar Silah Sistemi, 10-280 kilometre menzil aralýðýnda kritik hedeflerin doðru ve zamanýnda ateþ altýna alýnmasýna imkan tanýyor. Hedef tipleri arasýnda topçu ve hava savunma sistemleri, radar mevzileri komuta kontrol ve haberleþme sistemleri, lojistik tesisler, toplanma bölgeleri, yüksek doðrulukta tespit edilmiþ hedefler bulunuyor.

TR-107 ve TR-122 topçu roketleri, gece ve gündüz her türlü harekatta düþman bölge hedeflerini imha etmek, etkisiz hale getirmek veya baský altýnda tutmak maksadýyla ihtiyaç duyulan yer ve zamanda sürekli ateþ desteði saðlýyor. Muadilleri ile kýyaslandýðýnda TR-107 roketi, artýrýlmýþ menzil üstünlüðüne sahip bulunuyor.

Yüksek ürün kalitesine, yüksek güvenilirlik seviyesine ve düþük çevre koþulu duyarlýlýðýna sahip TR-122 ve TRB-122 roketleri, birçok Çok Namlulu Roketatar Sistemleri'nden ateþlenebiliyor. Harekat esnekliði, hýzlý mevzilenme ve ateþ gücü desteðinin süratle kaydýrýlabilmesi için 107 ve 122 milimetre roketlerinin tek bir pod içerisinde 20 adet roket olacak þekilde podlu konfigürasyonlarý da mevcut.

T-107/122 Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) Silah Sistemi, gece-gündüz her türlü hava ve arazi þartýnda, yüksek öncelikli hedeflere karþý manevra birliklerine yoðun ve etkili ateþ desteði saðlayan silah sistemi olarak öne çýkýyor. T-107/122 ÇNRA Sistemi bataryasý, sahip olduðu görev destek araçlarýyla baðýmsýz görev yapabilecek kabiliyette.

Paraþütlü TR-122 milimetre roketinde, geleneksel harp baþlýklarýnýn yerini, faydalý yük olarak sinyal bozucular, kameralý baþlýklar veya diðer özel ekipmanlar aldý. Hedefe yakýn belirli bir irtifaya ulaþýldýðýnda roketin ön kýsmý motor kýsmýndan ayrýlarak faydalý yükün paraþüt sistemi yardýmýyla aþaðý doðru süzülmesi saðlanýyor. Roketin 36 kilometreye kadar menzili bulunuyor.

Kara ATMACA Karadan Karaya Seyir Füzesi Silah Sistemi, taktik tekerlekli kara aracý üzerinden fýrlatýlabilen, stratejik kara hedeflerine karþý kullanýlmasý planlanan, karýþtýrmaya karþý dayanýklý seyir füzesi olarak öne çýkýyor. 280 kilometre menzile sahip füzenin hedef tipini ise sabit kara hedefleri oluþturuyor.

TANOK 120 milimetre Lazer Güdümlü Tank Topu Mühimmatý, tanklar ve diðer namlulu ateþli silahlarda kullanýlan geleneksel topçu mühimmatýna yenilikçi bir seçenek olarak muharebe meydanýnda yüksek etkinlik, hassasiyet ve maliyet etkin bir çözüm sunmak amacýyla geliþtirildi. Mühimmat 6 kilometre üstü menzile sahip.

UMTAS/LUMTAS-GM Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi'nin, görüþ hattý ötesindeki hedeflere karþý düþman unsurlarýna yaklaþmadan ve fark edilmeksizin etkinlik saðlayabilme özelliði bulunuyor. 15 kilometre kara platformlarý ve 20 kilometre hava platformlarý menzile sahip UMTAS/LUMTAS-GM, gerek savunmada gerekse taarruzda düþmana karþý sürpriz saldýrý yapma avantajý saðlýyor.

Sistem bu özelliði ile sütre arkasýndan kullanýlabiliyor. UMTAS/LUMTAS-GM, görüntü iþlemeli kýzýlötesi arayýcý baþlýk (IIR) ve yarý aktif lazer arayýcý baþlýk (YAL) olmak üzere iki konfigürasyonu bulunuyor.

OMTAS Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi, muharebe alanýndaki zýrhlý tehditlere karþý etkili orta menzilli bir tanksavar silah sistemi olarak öne çýkýyor. 4 kilometre menzile sahip olan sistem, kýzýlötesi görüntüleyici arayýcý baþlýk sayesinde gece/gündüz ve her türlü hava koþulunda görev yapabiliyor.

L-OMTAS Lazer Güdümlü Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi, zýrh delici tandem harp baþlýðý ile muharebe alanýndaki zýrhlý tehditlere karþý etkili lazer güdüm yeteneðine sahip orta menzilli tanksavar silah sistemi olarak öne çýkýyor. 5,5 kilometre menzili olan sistem, atýþ öncesi veya sonrasý hedefe kilitlenebiliyor, sabit ve hareketli hedeflere karþý etkin olabiliyor. Kendi üçayak platformu üzerinden atýlan L-OMTAS, kara platformlarýna açýk ya da kapalý kule entegrasyonu yapýlarak da kullanýlabiliyor.

Kýsa Menzilli Tanksavar Silahý KARAOK, üzerinde yer alan Kýzýlötesi Görüntüleyici Baþlýk sayesinde gece-gündüz görev yapabilecek portatif bir füze sistemi olarak öne çýkýyor. 2,5 kilometre menzile sahip silahýn, hedef tipleri arasýnda sabit ve hareketli hedefler, tanklar, zýrhlý araçlar, muharebe araçlarý ve beton koruganlar bulunuyor.

Taktik Füze Silah Sistemi KMC-U, yüksek hareket kabiliyeti, 360 derece dönüþ özelliði ve araç içinden kontrol edilebilen stabilize taret sistemi ile hem durarak hem de hareket halinde atýþ kontrol yeteneðine sahip. KMC-U, taþýdýðý kýzýl ötesi ve lazer güdümlü füzeleri ile yüksek hassasiyet ve tahrip gücüne sahip bir sistem olarak öne çýkýyor.

105/155 milimetre Obüs Mühimmatý Mesafece Düzeltme Kiti (MDK), güdümsüz topçu mühimmatýnýn standart tapalarý yerine kullanýlabilen, daðýlýmý mesafede 50 metreye düþüren çoklu tapa fonksiyonuna sahip (çarpma, gecikme, zaman ayarlý ve yaklaþma) güdüm kiti olarak öne çýkýyor. MDK, kurulan veri baðý altyapýsý sayesinde havada ayný anda birden fazla mühimmat takip edilebiliyor ve mühimmatlara güdüm komutlarý gönderilebiliyor.

- HAVA SÝSTEMLERÝ

ROKETSAN tarafýndan üretilen hava sistemleri arasýnda bulunan 250 kilometre menzilli Stand-OffMühimmatý (SOM), muharebe sahasý derinliklerinde yoðun þekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karþý, hava savunma füze sistemlerinin menzili dýþýnda, havadan karaya/satha kullanýlan seyir füzesi olarak öne çýkýyor.

TEBER Güdüm Kiti, MK-81 ve MK-82 Genel Maksat Bombalarý'nýn vuruþ kabiliyetinin artýrýlmasý amacýyla entegre edilen yüksek hassasiyetli güdüm kiti olarak hizmet veriyor. Savaþ uçaðý ve ÝHA üzerinden yeryüzündeki hedeflere karþý kullanýlabiliyor. Sabit hedeflerin yaný sýra hareketli hedefler karþýsýnda da yüksek hassasiyette vuruþ kabiliyeti getiren TEBER Güdüm Kiti'nin yaklaþma sensörü opsiyonu da mevcut.

LAÇÝN, görüntüleyici kýzýlötesi arayýcý baþlýk ve taktik veri baðý ile sabit ve hareketli hedeflere karþý kullanýlabilen bir akýllý güdüm kiti olarak adýndan söz ettiriyor. Pilotun "man-in-the-loop" olarak döngüde kullanabildiði LAÇÝN, MK-82 Genel Maksat Bombalarý ile uyumlu çalýþýyor. LAÇÝN'in uçaktan 90 kilometre, ÝHA'dan ise 50 kilometre menzili bulunuyor.

ÝHA-230 Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füzesi, psikolojik harp unsuru açýsýndan düþman hava savunma tehditlerinden uzak kalýnarak hedefin etki altýna alýnabilmesine olanak saðlýyor. Füzenin 150 kilometre menzili bulunurken, bu rakam, ÝHA-122 Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füze'nde 55 kilometre olarak biliniyor.

MAM-T Akýllý Mühimmatý, havadan yere (deniz veya kara hedeflerine karþý) kullanýlabilen yüksek yýkým gücüne sahip akýllý mühimmat türevi olurken, Ýnsansýz Hava Araçlarý (ÝHA) ve hafif taarruz uçaklarýnýn kritik görevlerine yönelik geliþtirildi. 30 kilometre ve üstü menzili sahip MAM-T, sabit ve hareketli hedeflere karþý alternatif harp baþlýklarý ile kullanýlabiliyor.

MAM-T IIR Akýllý Mühimmatý, görüntüleyici kýzýlötesi arayýcý baþlýk (IIR) güdümlü, havadan karaya kullanýlabilen, ÝHA ve sabit kanatlý platformlara entegre edilebilen bir mühimmat sistemi olarak biliniyor. 50 kilometre ve üstü menzile sahip MAM-T IIR, sabit/açýlýr kanat yapýlarý ve geliþtirilmiþ yeni arayýcý baþlýðý ile zorlu çevre koþullarýnda dahi kullanýcýnýn yeteneðini artýrmakla birlikte yaklaþýk iki katýna çýkan menzili sayesinde kullanýcýya daha geniþ bir menzilde operasyonel yetenek sunuyor.

MAM-L Mini Akýllý Mühimmatý, havadan yere (deniz veya kara hedeflerine karþý) süzülmeli olarak kullanýlan, hafif kütleli, farklý harp baþlýðý tipleri ile geniþ bir hedef yelpazesine karþý etkin, sabit ve hareketli hedeflere karþý yüksek hassasiyet ile vuruþ kabiliyetine sahip yarý-aktif lazer güdümlü bir mühimmat olarak öne çýkýyor. MAM-L Mini Akýllý Mühimmatý, 15 kilometre menzile sahip bulunuyor.

MAM-L IIR Mühimmat, Imaging Infrared (IIR) güdümlü, havadan karaya kullanýlabilen, çok maksatlý harp baþlýðý opsiyonlarýna sahip, ÝHA ve sabit kanatlý platformlara entegre edilebilen bir mühimmat sistemi olurken, 25 kilometrelik menziliyle öne çýkýyor.

MAM-C Mini Akýllý Mühimmatý, havadan yere (deniz veya kara hedeflerine karþý) kullanýlan, hafif kütleli, açýk alanda bulunan personel, araçlar, diðer yüzey hedeflerine karþý kullanýlabilen yarý aktif lazer güdümlü silah sistemi olarak biliniyor. MAM-C'nin 8 kilometre menzili bulunuyor.

Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (UMTAS), taarruz helikopterlerinde kullaným için geliþtirilmiþ, hassas güdümlü tanksavar füze sistemi olarak dikkati çekiyor. Kýzýlötesi görüntüleyici arayýcý baþlýk sayesinde gece-gündüz ve her türlü hava koþulunda görev yapabilen füzenin, 8 kilometrelik menzili olduðu biliniyor.

Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (L-UMTAS), taarruz helikopterlerinden kullaným için geliþtirilmiþ, hassas güdümlü tanksavar füze sistemi olarak kullanýlýyor. Lazer güdüm yeteneði ve zýrh delici tandem harp baþlýðý L-UMTAS füzesinin sabit ve hareketli hedeflere karþý etkin bir silah sistemi olmasýný saðlýyor. 8 kilometre menzile sahip füze, atýþ öncesi veya sonrasý hedefe kilitlenebiliyor.

CÝRÝT Lazer Güdümlü Füze, kara, deniz ve hava araçlarýndan hafif zýrhlý/zýrhsýz, sabit ve hareketli hedeflere karþý kullanýlan yüksek vuruþ hassasiyetli ve maliyeti etkin bir çözüm olarak öne çýkýyor. Yeni nesil füze olan CÝRÝT, güdümsüz 2,75" roketler ile güdümlü tanksavar füzeleri arasýndaki taktiksel boþluðu doldurmak amacýyla tasarlanýrken, 8 kilometre menzili bulunuyor.

Gece ve gündüz operasyon yapabilecek ALPAGUT, 60 kilometrelik menziliyle hareketli veya sabit kara, deniz hedeflerine, radar ve haberleþme sistemlerine, hafif zýrhlý kara veya deniz araçlarýna, komuta merkezi gibi kritik tesislere, personele ve fýrsat hedeflerine karþý etkin bir güç oluþturuyor.

- DENÝZ SÝSTEMLERÝ

BARBAROS Kýyý Savunma Sistemi, kýyý savunma konseptine uygun mobil araç batarya yapýsýna entegre edilmiþ ATMACA ve ÇAKIR Seyir füzeleri ile görev icra edebilen kýyý savunma sistemi olarak öne çýkýyor. BARBAROS, batarya yapýsý içinde yer alan Fýrlatma Aracý ve Komuta Kontrol Aracý ile görev planlayabilme yeteneðine sahip olup, merkezi bir üst unsur/savaþ yönetim sistemine entegre edilebiliyor.

Gemisavar Füzesi ATMACA, su üstü gemilere, deniz altý, sabit lançer ve taktik tekerlekli araçlara entegre edilebilen, 250 kilometre menzilli, düþük radar izi ve yüksek hedef vuruþ hassasiyetine sahip seyir füzesi olarak dikkati çekiyor.

ÇAKIR Seyir Füzesi, farklý platformlarda çoklu taþýma özelliði ile entegre edilebilen, düþük görünürlük ve yüksek hedef vuruþ hassasiyetine sahip yeni nesil seyir füzesi olarak öne çýkýyor. Füzenin havadan atýlan versiyonu 150 kilometre, üstü satýhtan atýlan versiyonu ise 100 kilometre üstü menzile sahip.

AKYA Yeni Nesil Aðýr Sýnýf Torpido, tümüyle milli imkanlarla geliþtirilmiþ, denizaltýlardan çeþitli sýnýf denizaltý ve su üstü hedeflerine angajman yeteneðine sahip yeni nesil aðýr sýnýf torpido olarak biliniyor.

AKYA, yüksek hýz, uzun menzil, aktif/pasif sonar baþlýðý, dahili ve fiberoptik kablo üzerinden harici güdüm özelliklerini barýndýrýyor.

ORKA Yeni Nesil Hafif Sýnýf Torpido, tümüyle milli imkanlar ile geliþtirilmiþ, su üstü platformlar ve hava araçlarýndan atýlabilen denizaltý hedeflerine angajman yeteneðine sahip yeni nesil hafif sýnýf torpido olarak öne çýkýyor. ORKA yüksek hýz, aktif/pasif sonar baþlýðý ile hedef tespiti, dahili güdüm özelliðine sahip olurken, 15 kilometre menzile ulaþabiliyor.

TEMREN, TEMREN Uzun Menzilli Tanksavar Füzeleri'nin Seahawk helikopterlerine entegrasyonu ve G/M tedariki projesi olarak biliniyor. Füzenin menzili ise 8 kilometre.

Denizaltý Savunma Harbi (DSH) Roketi ve Atýcý Sistemi, su altý hedeflerine karþý geliþtirilmiþ, 1000-2000 metre menzil ve 15-300 metre derinlik aralýðýnda kullanýlabilen, su üstü platformunun silah yönetim sistemi ve sonarý ile entegre çalýþabilen, otomatik yönlendirme yeteneðine sahip sistem olarak deðerlendiriliyor.

- HAVA SAVUNMA SÝSTEMLERÝ

SÝPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi, barýþ ve krizde etkin bir caydýrýcýlýk saðlayacak, savaþta düþmanýn hava soluyan hedef, seyir füzesi ve havadan karaya mühimmat taarruzlarýný sýnýrlamak, geciktirmek veya etkisizleþtirmek (imha etmek) aracýlýðýyla dost birliklerin bekasýný saðlayacak þekilde tasarlandý.

Sistem, stratejik ve ekonomik tesisleri düþman hava soluyan hedef, seyir füzesi ve havadan karaya mühimmat taarruzlarýna karþý koruyacak ve müþterek harekatýn daha elveriþli koþullarda icrasýna imkan verecek þekilde hizmet verirken, SÝPER Ürün-1'in 100 kilometre, SÝPER Ürün-2'nin ise 150 kilometre üstü etki alaný bulunuyor.

HÝSAR Hava Savunma Füzeleri, askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunmasý amacý ile sabit ve döner kanatlý uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atýlan füzelere ve ÝHA karþý kullanýlan hava savunma füze ailesi olarak kullanýlýyor. HÝSAR-A+'nýn etki alaný 10 kilometre üstüyken, HÝSAR-O'nun ise 16 kilometre üstü etki alaný mevcut.

BURÇ Mobil Hava Savunma (MHSS) Sistemi, üstün ateþ gücünü (SUNGUR füzesi ve 20/30 mm top), aktif ve pasif sensörleri ile mevcut ve gelecekteki tüm muharebe sahasý hava tehditlerine karþý angaje olmak için gereken dinamikleri bir araya getirerek, maliyet etkin optimize çözüm üretebilen yeni nesil hava savunma sistemi olarak öne çýkýyor.

Muharebe sahasýnda ve geri bölgede bulunan hareketli/sabit birlik ve tesislerin kýsa menzilli hava savunmasýnda kullanýlacak omuzdan atýlan hava savunma füze sistemi olan SUNGUR'un 8 kilometre üstü menzili bulunuyor. SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi, ayrýca, farklý platform entegrasyonlarýna uyumlu þekilde tasarlandý.

LEVENT Yakýn Hava Savunma Füze Sistemi, deniz unsurlarýna tehdit oluþturan uçak, helikopter, ÝHA-SÝHA, satha yakýn veya yüksek irtifadan seyredebilen, ses altý/ses üstü sürate ve düþük radar kesit alanýna sahip güdümlü mermileri etkisiz hale getirebilecek bir sistem olarak dikkati çekiyor.

LEVENT, elektronik taarruza karþý dayanýklý, su üstü platformlarda yüksek miktarlarda güdümlü mermi bulundurulmasýna ve fýrlatýlmasýna imkan saðlayacak lançer sistemine ve yüksek manevra kabiliyetine sahip kýsa menzilli güdümlü mermiden oluþan, kýsa menzilli, her hava koþulunda çalýþabilen, üzerinde bulunan radar ve EOS sistemi ile hedef tespiti, takibi, hedef deðerlendirmesi, hedefe angajman ve hedef imha görevlerini yerine getirebilen satýhtan havaya yakýn hava savunma füze sistemi olarak kullanýlýyor.

ALKA Yönlendirilmiþ Enerji Silah Sistemi (YESS), asimetrik tehditlerin Elektromanyetik Karýþtýrma Silahý (EKS) ile engellenmesini (soft kill) ve Lazer Silahý (LS) ile tahrip edebilmesini (hard kill) saðlayan iki katmanlý çok yakýn hibrit hava savunma sistemi olarak öne çýkýyor. Menzili ise 2,5 KW'de 750 metre ve 5KW'de 1500 metre olarak biliniyor.

MiDLAS Milli Dikey Atým Lançer Sistemi, güdümlü mermileri (G/M) güverte altýnda kanisterli olarak bulundurabilen, gemi savaþ yönetim sistemi üzerinden alacaðý komutlar ile farklý G/M tiplerini sýcak veya soðuk fýrlatma yöntemleri ile fýrlatabilme kabiliyeti bulunan, farklý hücrelerinde ayný anda satýhtan havaya, satýhtan satha, satýhtan karaya ve torpido tipindeki G/M tiplerini bulundurabilen ve bu G/M'leri farklý hedeflere tekli veya ardýþýk olarak ateþleyebilen, geminin ve personelin güvenliði için gereken durumlarda önleyici ve izole edici güvenlik önlemlerini alabilen elektromekanik fýrlatma sistemi olarak dikkati çekiyor.