Haksýz ambargolar boþa çýkarýldý! Türkiye bunu baþarabilen 3 ülkeden biri oldu
ABONE OL

Türk savunma sanayisi, elektro-optik keþif, gözetleme ve hedefleme sistemlerindeki ambargolarý boþa çýkardýktan sonra sýnýfýnýn en iddialý çözümlerine imza atýyor.

Anadolu Ajansýnýn (AA) Cumhuriyet'in 100. yýl dönümü nedeniyle hazýrladýðý "Türk savunma sanayisinin Cumhuriyet'in 100. yýlýna armaðanlarý" temalý dosya haberin beþinci bölümünde ASELSAN tarafýndan geliþtirilen ASELFLIR-500 projesi ele alýndý.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, ASELSAN'ýn 1975'ten beri Ýstiklal Savaþý'ndaki baðýmsýzlýk duygusunun perçinlenmesini saðladýðýný söyledi.

Türkiye'nin 1974'teki Kýbrýs Barýþ Harekatý sonrasýnda karþýlaþtýðý ambargolara bir cevap olarak kurduðu ASELSAN'ýn o günden bugüne her geçen yýl büyüyerek, geliþerek, teknolojide derinleþerek devam ettiðini vurgulayan Akyol, þirketin 10 bini aþkýn çalýþanýyla dünyanýn önde gelen 47. savunma sanayisi þirketi durumuna yükseldiðine iþaret etti.

ASELSAN'ýn dünyanýn 10'dan fazla ülkesinde çalýþmalarý olan, Türkiye'nin deðiþik illerinde fabrikalarý bulunan, 10'a yakýn alanda teknoloji çalýþmasý yürüten ve yüksek teknolojiyi geliþtiren, ihraç eden bir þirket olduðuna deðinen Akyol, bu baþarýlarýn 50. yýla doðru giderken elde edildiðini ve her geçen gün büyüdüðünü belirtti.

Özellikle ambargolar sonrasýnda kurulmuþ olmasýnýn getirdiði bir millileþme motivasyonunun ASELSAN'ýn bütün faaliyetlerine yansýdýðýný dile getiren Akyol, þirketin Akyurt tesislerinde özellikle elektro-optik sistemler konusunda önemli çalýþmalara imza atýldýðýný ifade etti.

Akyol, milli ÝHA'larýn Türk savunma sanayisinin dünyada önde gelen ürünlerinden biri olduðunu belirterek, bundan bir süre önce ambargo nedeniyle bu araçlarda kullanýlan kameralarýn Türkiye'ye satýlmaz hale deldiðini anýmsattý. Akyol, þöyle konuþtu:

"Millileþtirme vizyonu kapsamýnda CATS kameramýzý yapýp ASELSAN olarak Türk Silahlý Kuvvetlerimizin, ÝHA'larýmýzýn hizmetine sunduk. O dönem böylece Türkiye'ye haksýzca uygulanan ambargolarý boþa çýkarmýþ olduk. Aslýnda ASELSAN faaliyetlerini 3 ana baþlýkta toparlarsak; öncelikli hedefimiz yerlileþme-millileþme. Ýkinci konu alanýnda en iyisini yapma. Üçüncü konu da ilkleri yapma. Bu bakýþ açýsýyla yapýlamayan ürünün yerlisini baþardýk. Bugün itibarýyla 158'incisi üretilmiþ durumda. 12 ülkeye ihraç edilmiþ durumda. Güvenlik güçlerimiz tarafýndan da baþarýyla kullanýlýyor. Yapýlamayaný yapma, milliyi yapma konusunda güzel bir örnek oldu.

Ýkinci kýsýmda dünyanýn en iyisini yapmanýn örneði ise ASELFLIR-500. Önümüzdeki günlerde envantere girecek. Dünyada alanýnda en iyi diyebileceðimiz bir kamera. Bunu da tamamladýk. Uçuþlarý büyük oranda bitti. Önümüzdeki yýl artýk güvenlik güçlerimizin kullanacaðý bir ürün haline geldi. ASELFLIR-500'de özellikle yüksek çözünürlük hedefleniyordu ve bunu baþarmýþ olduk. Bugün rahatlýkla þunu söyleyebilirim ki 20 kilometrelerin üzerinde insan tespiti, 80 kilometrelerde tank tespiti yapabilen ve 20 kilometrelerin üzerinde iþaretleme gerçekleþtirebilen bir sistemden bahsediyoruz. Bunu hem gece hem gündüz yapabiliyor. Ayný zamanda düþük ýþýk ortamýnda çok yüksek görüntü kabiliyetine sahip ve özellikle ilk defa bu sýnýfta HD SWIR kamera özelliðini de kazandýrmýþ olduk. Sisli ve deniz ortamlarýnda yüksek görüntüleme performansýna sahip bir sistem. Kendi kendine iþaretleme ayarlamasýný yapabilmekle birlikte yüzde 95'in üzerinde iþaretlemelerinde atýþ performansýna da sahip. Dolayýsýyla CATS ile millisini yapýp dünyaya ihraç ettik. Þimdi alanýnda en iyisini yaptýk ve bundan sonra ilkleri yapma yolunda ASELSAN ilerliyor."

- YOL HARÝTASI ÝHRACAT, YÜKSEK TEKNOLOJÝ, MÝLLÝLEÞME

Ahmet Akyol, sadece bu üründe deðil, bütün gelecek dönemin yaklaþýmýnda bu ana felsefeyi kendilerine rehber edindiklerini vurguladý. Akyol, "Bir ürün yapýyorsak önce silahlý kuvvetlerimiz bunu gerçekten en üstün performansýyla kullanmalý. Bu ürün dünyada alanýndaki ürünlerin önüne geçmeli. Onlarla mutlaka yarýþmalý. Bu prensiple bu anlayýþla gidiyoruz. Dolayýsýyla sadece kamerada deðil bütün ürünlerde önümüzdeki dönemin ihracat odaklý büyümesini de destekleyecek þekilde bir ürün yapýyorsak en iyisini, en iyilerinden birini en azýndan yapýyor olmayý kendimize hedefledik." dedi.

Akyol, ASELSAN'ýn Cumhuriyet'in ikinci 100 yýlýnda, "Türkiye Yüzyýlýnda" Milli Teknoloji Vizyonu ile de uyumlu þekilde ihracat odaklý, yapýlamayaný yapan, yüksek teknolojiye odaklanan ve daha fazla millileþen bir vizyonla yoluna devam edeceðini belirtti.

- DAHA BÜYÜK, DAHA ZORLAYICI HEDEFLER

ASELFLIR-500'ün içinde 5000'e yakýn alt bileþen, 20'den fazla farklý teknolojinin bir araya geldiðine dikkati çeken Akyol, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Dünyadaki muadillerimizden farklý olarak içindeki çipinden, dedektöründen baþlayarak INS'inden, GPS'inden, objektifinden, bütün bileþenlerine yerlileþtirmeye çalýþýyoruz. Herhangi bir limitasyon, herhangi bir engellemeye maruz kalmamak üzere bu ürünleri yaptýk. ASELFLIR-500, her türlü engellemeye karþý önceden tasarlanmýþ bir anlayýþla yürütüldü. Her geçen yýl daha fazla bileþenini milli kullandýðýmýz bir anlayýþla devam ettiriyoruz. Ana felsefemiz hem katma deðeri arttýrmak, hem herhangi bir risk durumunda ambargolara karþý dayanýklý hale gelmek, hem de ürünün içerisinde hakim olduðumuz bileþenleri artýrýp geliþtirerek rakiplerden bir adým öne çýkmak. Bu anlayýþla bütün ürünlerde yolumuza devam ediyoruz. Önümüzdeki yýl 'Türkiye Yüzyýlýnda' bugünün ASELSAN'ýndan çok daha büyük, daha zorlayýcý hedeflere giden bir anlayýþla bu yolculuða devam edeceðiz."

- "ÇOK CÝDDÝ YATIRIMLAR YAPILDI"

Akyol, Türkiye'nin 15 inç sýnýfýnda ortak açýklýk mimarisiyle tasarlanmýþ ASELFLIR-500 gibi bir ürünü yapan 3 ülkeden biri olduðunu bildirdi.

Bunun getirdiði ciddi avantajlar bulunduðuna iþaret eden Akyol, "Menzil performansý, özellikle düþük ýþýk kabiliyetinde görüntü elde etme, sis ortamýnda netice elde ettiði kabiliyetler, yapay zeka destekli görüntü iþleme algoritmalarý, bütün bu ana mimarisi ve arkasýndaki teknolojilerle rakip ürünlerin üzerinde bir performansý sergilediðini göstermiþ olduk. Güvenlik güçlerimiz bunu kullandýklarýnda farký kendileri deneyimleyecekler." diye konuþtu.

ASELSAN'ýn elektro-opik alanýnda bir mükemmeliyet merkezi olduðunu vurgulayan Ahmet Akyol, bu alana son 25-30 yýldýr çok ciddi yatýrýmlar yapýldýðýný söyledi. Akyol, ASELSAN'ýn elektro-opik alanýnda uçtan uca ürün saðlayabilen dünyadaki sayýlý þirketten biri olduðunu ifade etti.

Akyol, Cumhuriyet'in 100. yýl mesajýnda ise þunlarý kaydetti:

"Cumhuriyet'in birinci asrýnýn yarým asrýnda ASELSAN, milli ve yerli teknolojiye öncülük eden bir þirket oldu. Þu an Türk savunma sanayisindeki en büyük þirket. Kendisiyle birlikte etrafýnda 3 bine yakýn KOBÝ'yi de ayný þekilde bu macerada sürüklüyor. Onlara liderlik ediyor. Onlarýn kalitesini arttýrýyor. Önümüzdeki dönemde ASELSAN'la birlikte bütün bu paydaþlarýmýz büyüyecekler. Artýk dünyada alanýnda iddialý ürünleri, ilkleri yapan þirket olacaðýz. Ýlkleri yapan, dünyada çýðýr açan, Türk savunma sanayisine liderlik etmeye devam eden, etrafýndaki ekosistemi kendisiyle beraber büyüten ve yeni nesle, Cumhuriyet'in genç kuþaklarýna gelecek umudu veren, gelecekte kendilerini gösterebilecekleri bir altyapý ve imkan saðlayan bir þirket olarak daha büyük hedefleri, daha iddialý projeleri adým adým gerçekleþtirmeye devam edecek. Milli Teknoloji Hamlesi'ne Cumhuriyet'in ikinci 100 yýlýnda bayraktarlýk etmeye devam edecek."