Harp koþullarý deðiþti! Türkiye düþmanlarýný tutuþturabilir
ABONE OL

ASPÝLSAN Enerji Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Turan Özdemir, cihazlarýn gerek güvenlik açýklarý gerek tedarik zinciri olsun, pek çok kademede araya girilip bu zafiyetlerden faydalanýlabildiðini belirterek, "O yüzden ülkemizde elektronik cihazlarýn donanýmýndan, yazýlýmýna ve bataryasýna kadar bütün sürecin milli olmasý güvenlik risklerini minimize etmek için çok önemli." dedi.

"TÜRKÝYE'NÝN DÜÞMANLARI PLATFORM ÜZERÝNDE TUTUÞABÝLÝR"

Anadolu Ajansýnýn (AA) global iletiþim ortaðý olduðu TEKNOFEST Adana, T3 Vakfý ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn ana yürütücülüðünde, kamu kuruluþlarý, teknoloji devleri, üniversiteler ve medya kuruluþlarýnýn da aralarýnda olduðu 128 kurumun katýlýmýyla Adana Havalimaný'nda gerçekleþtiriliyor.

TEKNOFEST'in paydaþlarý arasýnda yer alan ASPÝLSAN, geliþtirdiði milli pil ve batarya sistemlerini ziyaretçilere tanýtýyor.

AA muhabirine açýklamalarda bulunan Özdemir, ASPÝLSAN Enerji'nin,1974 Kýbrýs Barýþ Harekatý'nda telsiz bataryalarýna uygulanan ambargolar neticesinde Kayserili hayýrseverlerin inisiyatifiyle kurulduðunu hatýrlatarak, 1983 yýlýndan beri batarya ve pil üretimini saðlayarak ordu ihtiyaçlarýný karþýladýklarýný söyledi.

Özdemir, Türk Silahlý Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfý çatýsý altýnda, Savunma Sanayii Baþkanlýðý destekleri ile 2022'de tekrar þarj edilebilir silindirik pili Kayseri'de üreterek, yeni nesil teknoloji trenlerini kaçýrmadan enerji teknolojilerini takip edip üretimine devam ettiklerine dikkati çekerek, tesislerinde yüksek kalitede 18650 silindirik lityum iyon piller üretildiðini anlattý.

Bu tesisin önemine deðinen Özdemir, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz artýk harp koþullarý çok deðiþti. Bugün cihazlar gerek güvenlik açýklarý gerekse tedarik zinciri dahil pek çok kademede bu zafiyetlerden faydalanabiliyor. O yüzden ülkemizde telsizinden, elektroniðine, donanýmýndan, yazýlýmýna ve bataryasýna kadar bütün sürecin bizde olmasý güvenlik risklerini minimize etmek için çok önemli. Hep þunu söylerim; 'En iyi düþmanýmýz bize tedarik ettiði piline ihtiyaç duyduðumuzda çalýþtýrmaz ama bu platform üzerinde tutuþabilir, operasyonlar sýrasýnda sahip olduðunuz platforma dahi zarar verebilir'. O yüzden bu süreçlerin bizim gözetimimiz altýnda, kendi bilgi birikimimizde daha iyisini de yapacak þekilde kendi mühendislerimizle, kendi fabrikalarýmýzda, kendi iþçilerimizle üretilmesi çok kýymetli. Tam baðýmsýz Türkiye'de enerji ve teknolojide baðýmsýzlýk en önemli noktalar. ASPÝLSAN Enerji de bu noktada hem teknoloji hem enerji çözümleri sunmaktadýr."

- "PEK ÇOK TEKNOLOJÝNÝN ENERJÝ VE GÜÇ SÝSTEMLERÝ ASPÝLSAN TARAFINDAN YAPILIYOR"

ASPÝLSAN Enerji Genel Müdürü Prof. Dr. Özdemir, askerlerin kullandýðý telsiz bataryalarýyla baþlayan sürecin bugün Türkiye'de raylý sistemlerin batarya üreticisine, KAAN'la birlikte TUSAÞ platformlarýnýn neredeyse tamamýnýn enerjilendirilmesini gerek lityum iyon çözümleri gerek nikel kadmiyum çözümlerle birlikte saðladýklarýný dile getirdi.

Özdemir, "Yine deniz platformlarýndan, savunma sistemlerine, harp sistemlerine kadar pek çok teknolojinin enerji ve güç sistemleri ASPÝLSAN tarafýndan tasarlanýyor ve yapýlýyor. Havada, karada, denizde kahraman ordumuzun ihtiyaçlarýný çözmek üzere hizmetler sunuyor." diye konuþtu.

TUSAÞ'la birlikte imzaladýklarý son çerçeve sözleþmesiyle ASPÝLSAN Enerji'nin imzasýnýn uzay sistemlerinde de olacaðýný kaydeden Özdemir, Vakýf þirketleriyle deniz altýndan, yakýn uzaya kadar pek çok alanda çalýþan özel bataryalarýn tasarýmlarýný halihazýrda geliþtirdiklerini belirtti.

Özdemir, "Bu tasarýmlar, üretimler ürüne dönüþtü ve envanterimize girdi. Biz de bunlarý öncelikli kendi ihtiyaçlarýmýzý sonra da dünyada bir oyuncu olmak üzere hem mühendislik hem de altyapý imkanlarýmýzý geliþtirecek þekilde deðerlendireceðiz." dedi.

- "YERLÝ BÝR SÝSTEM GÜVENLÝK ALGISINI EN ÜST DÜZEYE TAÞIYOR"

Özdemir, ASPÝLSAN'ýn dünyadaki teknolojisi ve sahip olduðu imkanlar ve yaptýðý iþlerle çok özel bir yerde olduðunu aktararak, kendileri gibi dünyada birkaç tane þirket olduðunu ifade etti.

Özdemir, "Toz malzemenin fabrikamýza giriþ yapýp sonucunda pil olarak çýktýðý, kendi elektronik devre tasarýmlarýmýzýn elektronik devre kartlarýna dönüþtürülüp, donanýmlarýyla, yazýlýmlarýyla birlikte bataryaya dönüþtüðü ve bunlar da gerek R100 sertifikasyonu gibi otomotiv, IRIS sertifikasyonu gibi raylý sistemler, EASA gibi havacýlýk ve AS9100 gibi askeri sistemlere uygun batarya çözümlerini fabrikamýzda yapýyoruz. Bu noktada hücresinden donanýmýna, yazýlýmýna kadar yerli bir sistem güvenlik algýsýný en üst düzeye taþýyor." þeklinde konuþtu.

ASPÝLSAN teknolojilerinin ve hizmetlerinin daima milli çözümler içerisinde deðerlendirilmesi gerektiðine vurgu yapan Özdemir, bu bakýmdan güven veren, güvenle kullanýlan enerji çözümlerini ASPÝLSAN enerji çatýsý altýnda tasarlayýp ürettiklerine iþaret etti.

Özdemir, TEKNOFEST'in paydaþý olarak üstlendiklerini role de deðinerek, bu yýl TEKNOFEST'le birlikte gelecek dönemde Saha EXPO'da da benzer þekilde katýlýmcýlarýn telefonlarýný, tabletlerini ve taþýdýklarý cihazlarý þarj edebilmeleri için istasyonlar oluþturduklarýný söyledi.

Bu istasyonlarda alan içerisinde bu hizmetten faydalanan pek çok kiþinin olmasýnýn kendilerini memnun ettiðini dile getiren Özdemir þunlara dikkati çekti:

"Böyle bir ihtiyacý karþýlamýþ olmaktan memnunuz. Bunun dýþýnda bu yýl pil kapatma etkinliði yaptýk çocuklarla birlikte, gördük ki çocuklar da çok merak ediyor. Oyuncaklarýndan, elektrikli ev aletlerine, süpürgeye kadar pek çok yerde pil olduðunu biliyorlar. O pil nasýl çalýþýyor burada görüp tecrübe ediyorlar ve onlara birer pil sertifikasý vererek burada aldýklarý eðitimleri de kalýcý hale getiriyoruz. Çocuklarýn ilgisi çok yüksekti. Bu etkinliklerimizi de daha geniþ çerçeveye burada baþlayarak yayacaðýz."

2 Türk devi gücünü birleþtirdi

Türkiye'den geleceðin petrolü için önemli adým! 300'den fazla kontrolden geçiyor

Türkiye'de bir ilke imza atýldý! Rota Amerika'ya kýrýldý