Altay tanký müjdesi! Savunma Sanayii Baþkaný Görgün açýkladý
ABONE OL

Savunma Sanayii Baþkaný Haluk Görgün, TRT Haber'e yaptýðý açýklamada Altay tankýnýn seri üretime geçeceði müjdesini verdi.

Görgün'ün açýklamalarýndan öne çýkan baþlýklar:

"YERLÝ MÝLLÝ ÜRÜNLERÝN SAYISININ ARTMIÞ OLMASI BÝZLERE GURUR VERÝYOR"

Efes Tatbikatý dünyada önemli tatbikatlardan bir tanesi. Çok fazla dost ülkenin katýlým saðladýðý, bu sene 50 ülke var, 1500'ün üzerinde asker katýlýyor. Birçok ülkenin bakanlarý, genelkurmay baþkanlarý, kara kuvvetleri komutanlarý, hava kuvvetleri, deniz kuvvetleri komutanlarý, son kullanýcýlar geniþ bir takipçisi var. Tabii tatbikat çok yönlü bir tatbikat. Kara, hava, deniz unsurlarý, amfibik unsurlar, elektronik harp, iþte haberleþme ve çeþitli bir gerçek savaþ ortamýnda olabilecek aþaðý yukarý tüm senaryolarýn çalýþtýðý, çok emek verilen, bizim Milli Savunma Bakanlýðýmýzýn üzerine yoðun emek verdiði tatbikatlardan bir tanesi.

Bu tatbikatlarda tabii envanterde bulunan ve bu tip senaryolarda faaliyet gösterilecek. Tüm sistemler, platformlar, ekipmanlar kendini gösteriyor. Bizim açýmýzdan bu platformlarýn, sistemlerin her geçen tatbikatta sayýsýnýn, yerli milli ürünlerin sayýsýnýn artmýþ olmasý bizlere gurur veriyor.

"EFES TATBÝKATINDA 48 FÝRMAMIZ YER ALACAK"

Bu tatbikata bir þekilde ürünleriyle, sistemleriyle katký saðlayan savunma sanayimizin, Türk Silahlý Kuvvetleri güçleri, emniyet güçlerimizin ihtiyaç duyduðu her türlü platform, teknolojik altyapýya hizmet eden firmalarýmýzýn bir kýsmýnýn sergi açtýðý alandayýz. Burada bu sene Efes Tatbikatýnda 48 tane firmamýz ancak yer bu kadar müsaitti. 6000 metrekarelik bir alanýmýz vardý. Biz de iþte tatbikat katýlýmýna göre burada firmalarýmýza yer paylaþýmý yaptýk.

"TATBÝKATTA ÝLK KEZ KULLANILAN 21 TANE SÝSTEM VAR"

Bizim bu fuarda insansýz hava araçlarýmýz, SÝHA'larýmýz, TÝHA'larýmýz, hava araçlarýmýz hem döner kanatlý hem sabit kanatlý, bununla birlikte kara araçlarýmýz, silahlarýmýz, elektronik harp unsurlarýmýz 50'nin üzerinde sistem yerli milli olarak bu tatbikatta kullanýlýyor.

Tatbikatta ilk kez kullanýlan 21 tane sistem var. Yani ilk defa bir tatbikatta kendini gösteren 21 tane sistem var. Bunlar ilk defa kullanýma giren ürünler olduðu gibi ayný zamanda yoðun olarak yurt dýþýna ihraç ettiðimiz platformlarýmýz ve sistemlerimiz de var yine bu tatbikatta kullanýlan. Her yönüyle gezerken de görüyorsunuz firmalarýmýz, çalýþanlarýmýz, Türk Silahlý Kuvvetleri personelimiz birbirleriyle güç birliði el birliði iþ birliðiyle geliþimi gösteriyorlar.

"KULLANICILARIMIZIN ÇOK ÖNEMLÝ KATKILARI VAR"

Bizim ürünlerimizin bu derece geliþmesinde kullanýcýlarýmýzýn çok önemli katkýlarý var. Bizim þirketlerimizin ürettikleri ürünleri sahada deniyorlar. Denendikleri ürünlerle ilgili geri beslemelerini çok hýzlý bir þekilde bildiriyorlar. Þirketlerimiz de bu deðerlendirmeleri hýzlýca geliþme yönünde kullanýyor ve hem uluslararasý alanda diðer rakipleriyle sahada kullanýlmýþ olmasý ve fonksiyon itibarýyla daha fonksiyonel olmasý bir de rekabetçi ürünler sunduðumuzda iþte ihracat rakamlarý olarak da karþýmýza çýkýyor.

"ÝLK BEÞ AY ÝTÝBARIYLA 4 MÝLYAR DOLARA SADECE ÝMZALADIÐIMIZ SÖZLEÞMELER OLDU"

Malumunuz geçen sene ihracat her sene en az yüzde 20 büyüterek devam ediyor. Geçtiðimiz sene 5,5 milyar dolarla kapatmýþtýk. Bu sene iþte beþinci ayý tamamlýyoruz. Ýlk beþ ay itibarýyla 4 milyar dolara sadece imzaladýðýmýz sözleþmeler oldu. Geçtiðimiz sene 10 milyar dolarýn üzerinde sözleþme imzalamýþtýk. Bu sene onu da aþacaðýz diye deðerlendiriyorum. Çünkü görüþtüðümüz firmalarýmýzýn üzerine çalýþtýðý büyük projeler var. Her yönüyle gece gündüz durmadan, dinlenmeden koþarak çalýþýyoruz.

"GAYRETLE ÇALIÞIYORUZ ÇALIÞTIKÇA DA MÝLLETÝMÝZLE, TOPLUMLA PAYLAÞIYORUZ"

Hedeflerimiz belli. Yapmak zorunda olduklarýmýzý biz çok iyi biliyoruz. Ýþte çalýþmamýz gerekiyor. Gayretle çalýþýyoruz çalýþtýkça da milletimizle, toplumla paylaþýyoruz. Bunun toplum tarafýndan kabul edenler kabullenmiþ olmasý, dikkatli bir þekilde takip ediliyor olmasý bütün sektöre ciddi bir motivasyon da veriyor. Ayný zamanda bir tatlý bir baský unsuru da oluyor.

"BÜTÜN DÜNYA AKINCI'NIN BAÞARISINI GÖZLEMLEDÝ"

Mutlaka her gün, her geçen ay yeni projeler hem envantere hem iþte yeni baþlanýlan projeler oluyor. Bunlar hani biz sürpriz alýp yapmak þeyinde deðiliz, vazifemizi yapmaya çalýþýyoruz þirketlerimizle beraber. Bunlar ürün olarak ortaya çýkýyor.

Bütün dünya AKINCI TÝHA'nýn baþarýsýný gözlemledi. Uluslararasý çeþitli fuarlara katýlýyoruz. Oradaki ülkelerin temsilcileri çok kýsa bir sürede iþte insanlýk yararýna bizim kazandýðýmýz teknolojileri nasýl kullandýðýmýzýn herkes farkýnda. Türkiye'nin güçlü olmasý Türkiye'nin savunma sanayinde teknolojik olarak üstün olmasý aslýnda biz hep baþýndan beri söylüyoruz. Dünya barýþý için bir teminat olacak. Biz de bunun için çalýþýyoruz

"MÝLLÝ TANKIMIZ ALTAY'IMIZIN SERÝ ÜRETÝMÝNE GEÇTÝK"

Ýþte kara araçlarýmýz biz kara araçlarý konusunda ülke olarak çok güçlü bir ülkeyiz. Yani birden fazla yurt dýþýna ihracat yapan firmamýz var. Hepsinin ürünleri birbiriyle, dünyada dünyadaki rakipleriyle karþýlaþtýrýlabilecek seviyede üstünlükleri olan ürünler. Onun için iþte yakýn zamanda büyük bir alýmý duyurmuþtuk. Yeni alýmlar var. Yine Avrupa'da NATO ülkelerinin tercih ettiði ürünlerimiz var. Yeni açýlýmlar da olacak. Personel taþýyýcý araçlar, zýrhlý araçlar konusunda açýlým içindeyiz. Yine ayný þekilde biliyorsunuz milli tankýmýz Altay'ýmýzýn seri üretimine geçtik. Onun da yine uluslararasý alanda beraber kullanabileceðimiz paydaþ ülkelerin ve bizlerle birlikte çalýþmak isteyen ülkeler var. Onlarla da görüþmelerimize devam ediyoruz.

ALTAY TANKI, MUHAREBE ORTAMININ KOÞULLARINA UYGUN OLARAK YENÝLENDÝ

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý projesiyle BMC Savunma tarafýndan üretilen yeni nesil Altay tanký, modern muharebe ortamýnýn koþullarýna uygun olarak yenilendi.

Birçok alt sistemi yerlileþtirilen, güncellenmiþ teknolojiler ve yenilikler eklenerek muharebe kabiliyeti artýrýlan Altay tankýna, Türk Silahlý Kuvvetlerinin (TSK) son yýllarda icra ettiði operasyonlar çerçevesinde edinilen tecrübelere iliþkin ilave özellikler kazandýrýldý.

DÝJÝTAL TEKNOLOJÝLERÝN KULLANIMI ARTIRILDI

Bu çerçevede Altay'da, dijital teknolojilerin kullanýmý artýrýldý. Bu sayede tank, düþman unsurlarýný tespit etmek, hedeflerini belirlemek ve ateþ etmek için daha hassas ve hýzlý þekilde kullanýlabilecek.

Yeni Altay'ýn atýþ kontrol sistemi, Lazer Mesafe Ölçer (LRF) ve daha hassas Görüntü Sabitleyici Stabilizasyon Sistemi gibi modern teknolojileri içeriyor. Bu sayede tank, uzun mesafelerde hedefleri tespit edebilecek ve doðru þekilde muharebe sahasýnda karþýlaþýlabilecek tüm hedeflere yüksek atýmda vuruþ oranýyla angajman saðlayabilecek.

3+ NESÝL TANK KORUMA ÖZELLÝÐÝ

Tanklarýn en önemli 3 kabiliyetinden biri olan beka kabiliyeti, Yeni Altay'larda modüler olarak pasif koruma saðlamakta olan geliþmiþ zýrh modüllerinin ve aktif koruma saðlayan AKKOR Aktif Koruma Sistemi'nin eklenmesiyle 3+ Nesil tank olma özelliðine sahip oldu. Bu sayede HÝBRÝT koruma konsepti de yeni Altay tanklarýyla birlikte dosta güven düþmana korku salacak seviyeye geldi.

BÝRÇOK SÝSTEMÝ YERLÝLEÞTÝRÝLDÝ

Yeni Altay'da 12,7 mm ve 7,62 mm silah sistemleri baþta olmak üzere mühimmat raflarý, kule çember diþlisi, rotor, düz periskoplar, niþancý ikinci derece yardýmcý görüþ sistemi, kayar bilezik, elle ateþleme sistemi, yakýt-ýsýtma ve sintine pompalarý, hidrolik pompalar, yol tekeri ve soðutma yeleði gibi sistemler de yerlileþtirildi.

Yeni Altay, daha yerli olarak, güncellenmiþ teknolojisi, geliþtirilmiþ zýrh sistemi, artýrýlmýþ hareket kabiliyeti ve modern atýþ kontrol sistemi ve eðitim sistem ve kabiliyetiyle TSK'nýn ihtiyaçlarýný karþýlamak için tasarlanmýþ modern muharebe tanký olarak görev yapacak.

  • savunma sanayii
  • tank seri üretimi
  • görgün altay tanký