HÜRKUÞ, Bayraktar TB2 ve ÞAHÝN... Türk devleri kardeþ ülkeye damga vurdu
ABONE OL

Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de düzenlenen savunma ve iletiþim teknolojileri fuarý ADEX'e katýlan 55 Türk firmasý gövde gösterisi yaparken HÜRKUÞ'tan Bayraktar TB2'ye, AKINCI'dan ÞAHÝN'e kadar yerli ve milli ürünler vitrine çýktý.

AA muhabirinin derlediði bilgiye göre, savunma ve iletiþim teknolojilerinin sergilendiði ADEX Fuarý'nda, baþta Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere, ABD, Almanya, Büyük Britanya, Çin ve Rusya'nýn da yer aldýðý 40 ülkeden 270 þirket stant açtý.

Türkiye'den baþta Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý olmak üzere, ASELSAN, HAVELSAN, TUSAÞ, ROKETSAN, ASFAT, BAYKAR, ULAK Haberleþme AÞ'nin de aralarýnda bulunduðu 55 firma fuarda boy gösterdi. Türkiye, 44 firmayla ev sahipliði yapan Azerbaycan'ý da geçerek, ADEX'te en çok þirketle stant açan ülke oldu.

Türk savunma sanayisinin önde gelen projelerinden HÜRKUÞ, Bayraktar TB2 ve AKINCI'nýn yaný sýra ROKETSAN ve ASELSAN'ýn ürünleri fuar alanýnýn bahçesinde sergilendi. Katýlýmcýlar sergilenen teknolojilere yoðun ilgi göstererek bilgi alýrken ürünlerin önünde hatýra fotoðrafý çektirdi.

- HÜRKUÞ MÝLLÝ PLATFORMLARIN KAPISINI ARALADI

Fuara gelenlere Türk savunma sanayisi ürünlerine iliþkin þu bilgiler verildi:

Türk Havacýlýk Uzay Sanayii tarafýndan geliþtirilen Yeni Nesil Temel Eðitim Uçaðý HÜRKUÞ, ilk uçuþunu 11 yýl önce yaptý. Adýný Türk havacýlýk tarihinin öncü isimlerinden Vecihi Hürkuþ'tan alan HÜRKUÞ, daha sonra geliþtirilen milli platformlarýn kapýsýný araladý.

HÜRKUÞ ile baþlayan serüvende insanlý ve insansýz hava araçlarýyla atýlan adýmlar, Milli Muharip Uçak KAAN ile zirveye çýktý.

BAYKAR tarafýndan Bayraktar TB2'ye yönelik taktik ÝHA projesi geliþtirme ve üretim süreci 2012'de baþladý. Ýlk tam otomatik uçuþ testini 2014'te gerçekleþtiren Bayraktar TB2, ayný yýl envantere girdi. Sahadaki baþarýlarýyla dünyada birçok ülkenin ilgisini çeken Bayraktar TB2 silahlý insansýz hava aracý (SÝHA), dünyanýn en fazla ülkeye satýlan SÝHA'sý olarak Türkiye'nin bu alandaki bayrak taþýyýcýsý haline geldi.

- ROKETLERDEN FÜZELERE KADAR SÝSTEMLER SERGÝLENDÝ

Fuarda stant açan Türk firmalarýndan ROKETSAN'ýn ürettiði ve SÝHA'larýn vurucu gücünü oluþturan Mini Akýllý Mühimmat ailesi üyeleri MAM-L, MAM-T ve MAM-T IIR'nin yaný sýra TEBER ve LAÇÝN güdüm kitleri ile SOM gibi ürünleri etkinlikte vitrine çýktý.

ÝHA-122 ve ÝHA-230 havadan karaya balistik süpersonik füzelerinden KARAOK kýsa menzilli tanksavar silahýna, CÝRÝT lazer güdümlü füzeden OMTAS orta menzilli tanksavar silah sistemine kadar ROKETSAN'ýn ürettiði onlarca ürün fuarda boy gösterdi.

- ÞAHÝN VE TASMUS ÝLK KEZ YURT DIÞINDA

ASELSAN tarafýndan mini-mikro ÝHA, helikopter, ve uçak tehditlerine karþý geliþtirilen HERÝKKS 600-T sistemi, KALKAN-100G ve AURA-100G radarlarý da fuaraa yer aldý.

Bu sistemler, uzun yýllardýr Türk Silahlý Kuvvetlerinin yaný sýra ihraç edilen ülkeler tarafýndan da kullanýlýyor.

ASELSAN'ýn mini/mikro ÝHA'larý önlemek amacýyla geliþtirdiði fiziksel imha sistemi ÞAHÝN, yurt dýþýnda ilk kez ADEX 2024'te sergilendi. ÝHTAR'dan aldýðý angajman bilgileriyle hedefe kilitlenen ÞAHÝN, ATOM 40 milimetre mühimmatýný programlayarak hedefi imha ediyor.

Þirketin mobil komuta araçlarýnýn hareket halindeki yüksek bant geniþlikli haberleþme ihtiyaçlarýný karþýlamak üzere tasarladýðý çok bantlý mobil haberleþme aracý TASMUS da yurt dýþýnda ilk kez ADEX 2024'te sergilenmiþ oldu.