Anadolu Ajansý Teknoloji Masasý'nýn konuðu olan Topçu, TSKGV'nin milletin öz malý bir vakýf olduðunu belirterek, vatandaþlarýn desteðiyle Türkiye'nin teknoloji yolculuðuna katký saðlayan birçok ürünün vakýf bünyesindeki þirketler tarafýndan hayata geçtiðini ifade etti.
Topçu, Türk Silahlý Kuvvetleri ile baþlayan 5 vakýf olduðuna deðinerek, "Bizim vakfýmýz, diðer 4 vakýftan farklý olarak sosyal yardýmlaþma ve dayanýþmanýn biraz dýþýnda. Baþta ASELSAN, TUSAÞ, Roketsan gibi 6 tane vakfýn kendi þirketi, iþtirakleri ve yurt dýþýndaki þirketleriyle 70 þirketi yöneten büyük bir portföy yöneticisi vakýfýz. Diðer vakýflarýmýz þehitlerimizin yakýnlarýyla, gazilerimizle ve onlarýn rehabilitasyonuyla ve þehit çocuklarýnýn eðitimiyle ilgilenirken; bizim vakfýmýz da þirketleri aracýlýðýyla daha çok þehit olmasýn, gaziler olmasýn diye tüm teknolojiyi hayata geçiren, ordumuza hem silah ve mühimmat noktasýnda hem de komuta kontrol ve platform noktasýnda ürün üreten bir vakýf." diye konuþtu.
- "TEKNOLOJÝK GELÝÞMELERE SAVUNMA SEKTÖRÜ ÖNCÜLÜK EDÝYOR"
Teknolojik geliþmelere savunma sektörünün öncülük ettiðine vurgu yapan Topçu, "Dünyada da birçok teknolojik ürünün önce askeri alanda kullanýldýðýný daha sonra sivilleþtiðini biliyoruz. Çünkü teknolojide AR-GE çok önemli. AR-GE harcamalarý da özel þirketlerin boynunu bükebilecek düzeylere ulaþýyor. Bu nedenle devletin çok farklý teþvikleri var." dedi.
Topçu, TSKGV'nin gelir kalemlerine deðinerek, þöyle devam etti:
"Birinci kalemimiz, ASELSAN, TUSAÞ, Roketsan, HAVELSAN, Ýþbir Elektrik ve ASPÝLSAN'dan aldýðýmýz kar payý yani temettü gelirlerimizdir. Yine iþtiraklerimizden gelen temettü gelirleri var. Akabinde vakfýmýza vatandaþýmýzýn teveccühüyle yaptýðý nakdi baðýþlar var. Yine çok sayýda gayrimenkul baðýþý var. Burada aslýnda çok duygusal ve güzel hikayeler var. Ülkenin ve vatanýn ne demek olduðunu çok iyi bilen insanýmýz, genciyle, yaþlýsýyla vakfa baðýþlar yapýyor. Bunun içinde gayrimenkul baðýþlarý da var. Arsalardan iþ yerlerine ve konutlara kadar pek çok baðýþ var. Buralardan gelen kira gelirleri de yine vakfýmýzýn gelirlerini oluþturuyor."
Tüm gelirlerinin yüzde 65'ini Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðýnýn listelediði projelere aktarmak üzere Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na her yýl aktardýklarýný anlatan Topçu, "Kalan yüzde 35 de yine yönetim kurulumuzun takdirleriyle þirketlerimize ihtiyaç halinde sermaye artýþlarý için ya da yeni yatýrýmlar için yönlendiriliyor." dedi.
- "BÝZÝ ÇOK DUYGULANDIRAN BAÐIÞLAR OLUYOR"
Topçu, yakýn zamanda kendilerini çok duygulandýran baðýþlar olduðunu belirterek, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Sivas'ta karý koca, iki öðretmen emekli oluyorlar ve emekli maaþlarýnýn tamamýný baðýþlama kararý alýyorlar. Yani tüm birikim. Bu hakikaten takdire þayan bir þey. Hepimizi çok duygulandýrdý. Yarýsýný AFAD'a yarýsýný da TSKGV'ye baðýþlýyorlar. Sivas'taki baðýþçýlarýmýz gibi baðýþ yapan farklý insanlara kulak verdiðimizde, mesela sadece TCG Anadolu gemisini görüp o anda karar verdiðini ya da haberlerde son dönemdeki savaþ ortamýný görüp Türk ordusunun her zaman güçlü olmasýný istediðini belirterek bizlere ulaþtýklarýný görüyoruz."
Kendisini en çok etkileyen savunma sanayisi ürünlerine deðinen Topçu, "Aslýnda beni en çok etkileyen ürün son dönemde KAAN tabii ki. KAAN'ýn ismini herhalde þu an sokaða çýksak, desek ki 'Milli Muharip uçaðýmýzýn ismi nedir' diye? Herkes bilir. Gerçekten ismi de çok güzel oldu; kendi de çok güzel oldu. 5. nesil bir savaþ uçaðý. Hepimizi gururlandýrýyor." diye konuþtu.
- "VAKIF ÞÝRKETLERÝMÝZ FARKLI SEKTÖRLERDE YATIRIM YAPIYOR"
Topçu, üniversiteden mezun olduðu yýllarda en önemli giriþimciliðin kafeterya açmak olarak görüldüðüne aktararak, bugün gelinen noktada gençlerin teknoloji giriþimciliðinden bahsettiðini anlattý. Topçu, "Ülkenin ekonomisine, teknolojisine, savunma sanayisine katký yapacak artýk yüzlerce deðil binlerce projemiz var. Roket hepimiz için bir hayalken artýk yurt dýþýna gidip roket yarýþmalarýnda birincilik alan yüzlerce takýmýmýz var. Bizi en çok heyecanlandýran þey iþte bu TEKNOFEST kuþaðý." diye konuþtu.
Savunma sanayisindeki yerliliðin yüzde 20'lerden yüzde 80'lere ulaþtýðýný belirten Topçu, en büyük hedeflerinin Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn vizyonuyla bunu devam ettirmek olduðunu söyledi.
Topçu, sürdürülebilirlik, finansal kaynaklarýn artýrýlmasý, yeþil dönüþüm, dijital dönüþüm gibi çok farklý hedeflerinin bulunduðunu dile getirdi.
Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý koordinasyonunda aðýrlýklý olarak vakýf þirketlerinin teknoloji alanlarýný belirlemeye de gayret ettiklerini aktaran Topçu, þunlarý kaydetti:
"Bu noktada bizim çift kullaným dediðimiz aslýnda hem sivile hem askere hitap edebilecek ürünler var. Yine sadece sivil kullaným için geliþtirilebilecek farklý sektörlere yönelik ürünler. Bunlarýn örneklerini görüyoruz. Pil teknolojilerinde ASPÝLSAN, skuterden çok farklý elektronik cihazlarýn pillerine kadar, pil ve batarya ile bunlarýn yönetim sistemleri konusunda çalýþan bir firmamýz. Kayseri'de çok büyük bir yatýrýmla yeni lityum iyon pil fabrikasý hayata geçmiþ oldu. Ýþbir Elektrik de yaptýðý jeneratör ve güç gruplarýyla, Türkiye'nin ilk yerli milli alternatörü bünyesinde üretmiþ oldu.
ASELSAN'ýn saðlýk tarafýnda görüntüleme cihazlarý, yaþam destek üniteleri yaptýðýný, pandemi günlerinde ventilatörlere öncülük ettiðini ve bir grupla birlikte onu hayata geçirdiðini hepimiz biliyoruz. ASELSAN bir teknoloji þirketi. Saðlýkta, enerjide çok farklý sektörlerde þirketlerimizin yatýrým yaptýðýný görebiliyoruz."
- "IDEF, VAKFIMIZIN MARKALARINDAN BÝRÝ"
Topçu, sinyalizasyonun dünyada çok az ülkenin yapabildiði bir teknoloji olduðuna dikkati çekerek, "ASELSAN, metro, tramvay, trenlerde kullanýlan sinyalizasyon sistemlerinde Türkiye'yi dünyada 5 ülkeden biri yaptý." dedi.
Giriþim sermayesi yatýrým fonlarý aracýlýðýyla, Türkiye'deki büyük AR-GE yapan þirketlerin yatýrým zorunluluðu olduðunu belirten Topçu, þirketler ve çeþitli kurumlarýn kurduðu yatýrým fonlarý aracýlýðýyla Türk ekonomisine katký saðlayacak yeni teknolojilere destek olunduðunu söyledi.
Topçu, IDEF'in TSKGV'nin markalarýndan biri olduðuna iþaret ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:
"IDEF, Türkiye'nin savunma sanayisi fuarý. 2 yýlda bir kez yaptýðýmýz bir fuar. 1993 yýlýndan itibaren bu fuarý Türkiye'de yapýyoruz. Katýlýmcý sayýsýna göre üçüncü sýraya yükselen ve dünyadan çok fazla misafirin, heyetlerin ziyaret ettiði büyük bir organizasyon. IDEF, 2023'te 100'ün üzerinde ülkeden yaklaþýk 100 bine yakýn ziyaretçiyle tamamlandý. Bunlar savunma bakanlarý, genelkurmay baþkanlarý, kuvvet komutanlarý baþta olmak üzere ülkelerin savunma sanayisi ve ordusunu temsil eden misafirler. 2023'te 54 ülkeden bin 461 firma katýlmýþtý. 5 bin 397 ikili görüþme yapýldý, bu çok büyük bir rakam."
- IDEF'TEKÝ YENÝLÝKLER
IDEF'in yeni logosu, yeri ve konseptiyle 22-27 Temmuz 2025'te Ýstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleþtirileceðini aktaran Topçu, "Ýstanbul Fuar Merkezi, Atatürk Havalimaný'na çok yakýn ve havalimanýný da IDEF'e entegre ettik, en büyük yenilik bu. Atatürk Havalimaný'nda klasik fuar konseptinin dýþýnda birçok yeniliði ekleyebileceðiz. Dünyada farklý savunma sanayisi fuarlarýnda gördüðümüz geçit törenleri, uçak gösterileri yapýlan, kara araçlarý ya da farklý araçlarýn deneyimlenebildiði alanlar oluþturmayý planlýyoruz." dedi.
Topçu, IDEF'te yabancý misafirlere yerli platformlarý hareket halinde de gösterebileceklerini belirterek, þöyle konuþtu:
"Ýsteyen komutanlarýn bunlarý deneyimleyebileceði alanlar oluþturduk. IDEF içinde de çok fazla yenilik var. Yeni ürünlerin tanýtýlabileceði alanlar oluþturuyoruz. Daha yenilikçi ve teknolojik ürünlerin sergileneceði Inspiration Hub isminde bir bölge düþünüyoruz. Gençlerle ve startuplarla yürüttüðümüz ve finalinin fuarda yapýlabileceði Defenders of Tomorrow (DOT) isminde bir projemiz var.
Network Summit olacak, kamu ve devlet ikili görüþmelerinin ötesinde daha çok özel sektöre yönelik bir program planlýyoruz. Vakýf þirketlerimizden baþlayarak özel sektördeki KOBÝ'lerimize, startuplara varana kadar herkese yer açmaya gayret ediyoruz. Ýlgi çok yüksek. Malezya'da IDEF'in standýný da açtýk. Büyük yabancý þirketlerin temsilcileriyle görüþtük. IDEF'e ilgi çok yoðun çünkü savunma sanayisinde Türkiye'nin geldiði noktayý tüm dünya çok iyi takip ettiði için IDEF de en çok takip edilen fuarlardan biri."
Bilal Topçu, Türkiye'nin savunma gücünün artýrýlmasý ve Türk Silahlý Kuvvetleri'nin daha fazla güçlendirilmesi için vatandaþlarý TSKGV'ye baðýþ yapmaya davet etti.