ÝHA BOYGA'ya kardeþ ülkelerden yoðun talep! Ýlk ihracatýný gerçekleþtirdi
ABONE OL

Türk savunma sanayiinde milli ve yenilikçi sistemler geliþtiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Þ., Türkiye'de öncüsü olduðu taktik mini ÝHA alanýnda, önemli bir ihracat baþarýsý daha yakaladý.

STM mühendisleri tarafýndan yerli ve milli imkanlarla geliþtirilen, Havan Mühimmatý Taþýyan Döner Kanatlý Ýnsansýz Hava Aracý (ÝHA) BOYGA, ilk ihracat baþarýsýna imza attý. BOYGA'nýn Türkiye'den sonraki ilk uluslararasý kullanýcýsý, Afrika kýtasýndan bir ülke oldu. BOYGA'nýn ilk ihracatýna yönelik sözleþme imzalandý ve teslimatlar 2024 yýlý içerisinde tamamlanacak.

Türk Silahlý Kuvvetleri'nin 2022 yýlýnda envanterine giren BOYGA, terörle mücadele, sýnýr ötesi operasyonlar ve uluslarararý tatbikatlarda aktif olarak görev alýyor. BOYGA son olarak, EFES-2024 Tatbikatý'nda görev almýþ ve belirlenen hedefleri tam isabetle vurmuþtu.

GÜLERYÜZ: ÝHA AÝLEMÝZÝN TÜM ÜYELERÝ ÝHRACAT BAÞARISI YAKALADI

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Mehmetçiðin ihtiyacý için STM'nin ileri mühendislik kabiliyetleri ile geliþtirdiði Taktik Mini ÝHA ailesinin uluslararasý arenada da öncü olduðunu belirterek þunlarý kaydetti:

"Döner kanatlý milli vurucu ÝHA'mýz KARGU'yu 2018'de TSK envanterine kattýk ve bugüne kadar 10'dan fazla ülkeye ihraç ettik. Ardýndan ailemizin gözcü üyesi TOGAN'ý iki yýl önce Ordumuzun hizmetine sunduk akabinde, iki Afrika ülkesine ihracatýný gerçekleþtirdik. Son olarak sabit kanatlý vurucu ÝHA'mýz ALPAGU'nun da 2023'te ilk ihracatýna imza attýk. Tüm bu baþarýlardan sonra, Ordumuzun envanterine kazandýrdýðýmýz BOYGA'nýn da ilk uluslararasý satýþýný bir Afrika ülkesine yapmýþ bulunuyoruz. Böylece geliþtirdiðimiz, sahada kendini baþarýyla kanýtlayan taktik mini ÝHA ailemizin tüm üyelerini ihraç ederek önemli bir baþarý saðladýk. Sahada sürpriz etki yaratan ve etkili olan ÝHA'larýmýzýn yeni ihracatlarý için görüþmelerimiz de sürüyor. Ordumuz baþta olmak üzere dost ve kardeþ ülkelerin taleplerini de karþýlamak için mini ÝHA alanýndaki üretim kapasitemizi de artýrdýk."

"BOYGA, MÝLLÝ YAZILIMI VE ÖZEL MÜHÝMMATI ÝLE SAHADA AVANTAJ SAÐLIYOR"

BOYGA'nýn özelliklerine deðinen Güleryüz, "Ukrayna-Rusya savaþý özellikle bu dronlarýn ve mühimmat býrakabilen ÝHA'larýn sahada ne kadar oyun deðiþtirici bir unsur olduðunu bir kez daha gösterdi. BOYGA, milli ve özgün yazýlýmý, özel olarak geliþtirilmiþ mühimmatý ve kestirim algoritmasý ile kullanýcýlara sahada ciddi bir avantaj saðlýyor. Yüksek irtifalardan, hedefleri tam hassasiyetle vurabilen BOYGA, bu sayede düþman tarafýndan tespit edilmesi güç" ifadelerine yer verdi.

GÖKYÜZÜNDE BOYGA VARSA, DÜÞMANA RAHAT YOK

STM'nin taktik mini ÝHA ürün ailesinin üyesi BOYGA, üzerinde taþýdýðý özelleþtirilmiþ 81 mm havan mühimmatýný, geliþtirilmiþ balistik kestirim algoritmasý sayesinde hedef üzerine tam isabetle býrakýyor. Terörle mücadele ve asimetrik savaþ ortamýnda etkin bir þekilde kullanýlabilecek BOYGA, havan mühimmatý ile 30 dakika havada kalma süresine sahip. 3000 metre (MSL) maksimum uçuþ irtifasýna eriþebilen BOYGA platformu, 10 kilometre menzilde görev yapmasýnýn yaný sýra 17 kg aðýrlýkla tek bir er tarafýndan taþýnabiliyor. Mühimmat sistemi entegrasyonu ise MKE iþ birliðinde gerçekleþtiriliyor.