ÝHA için kritik! Türkiye'den oyun deðiþtirici hamle: Dünyada sayýlý
ABONE OL

Türkiye'nin tam baðýmsýz savunma sanayii hedefleri doðrultusunda, Savunma Sanayii Baþkanlýðý koordinasyonunda yürütülen çalýþmalarda yeni bir proje daha baþarýlýn þekilde güvenlik güçlerinin kullanýmýna sunuldu.

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic. A.Þ., Türkiye için sahada oyun deðiþtirici bir teknolojiye daha imza attý.

DÜNYADA SAYILI: TÜRKÝYE'DEN OYUN DEÐÝÞTÝRÝCÝ HAMLE

Demir, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, projeye iliþkin þunlarý kaydetti:

"ÝHA'larýn küresel konumlama sistemi (GPS) olmayan sahalarda da görev yapabilmesini saðlayan Küresel Konumlama Sistemi Baðýmsýz Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliþtirilmesi (KERKES) Projesi'ni baþarýyla tamamladýk ve teslim ettik. Dünyada sayýlý ülkenin üzerinde çalýþtýðý bu teknolojiyle mini ÝHA'larýmýz, GPS köreltmesi gibi elektronik harp tehdidinden etkilenmeden görev ifa edecek. Ülkemize kazandýrdýðýmýz bu kritik kabiliyet, vatan savunmasýnda ordumuz için hem caydýrýcý bir güç hem de muharebe ortamýnda oyun deðiþtirici bir teknoloji olacak."

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AÞ'den (STM) yapýlan açýklamada da Türkiye için sahada oyun deðiþtirici bir teknolojiye daha imza atýldýðý bildirildi.

STM'nin, 2019 yýlýnda Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý öncülüðünde baþladýðý KERKES Projesi'nde sona gelindiði belirtilerek, ÝHA platformlarýnýn GPS'ten baðýmsýz görev yapabilmelerine imkan saðlayan KERKES Projesi'nin kabulünün tamamlandýðý ifade edildi.

"ASKERÝMÝZÝN ÝLERÝ TEKNOLOJÝLÝ TÜM ÝHTÝYAÇLARINI KARÞILAMAK ÝÇÝN HAZIRIZ"

Açýklamada görüþlerine yer verilen STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, dünyada sayýlý ülkenin üzerinde çalýþtýðý bu teknolojinin STM'nin milli mühendislik kabiliyetleriyle Türkiye'ye kazandýrýldýðýna dikkati çekti.

KERKES ile ÝHA'larýn elektronik harp tehdidinden etkilenmeden görev gerçekleþtireceðini vurgulayan Güleryüz, þunlarý kaydetti:

"Haberleþmenin olmadýðý durumda sensörlerden alýnan veri ve görüntüler iþlenerek konum kestirimi yapýlabilecek, yapay zeka ve derin öðrenme teknikleriyle tespit edilen hedefler vurulabilecektir. KERKES Projesi sonucunda elde ettiðimiz bu yetenek seti, diðer mini-mikro, taktik veya operasyonel ÝHA sistemlerine uyarlanabilecektir. Bu kabiliyetin kara ve deniz platformlarýna da entegre edilebileceðini deðerlendirirken sahada askerimizin ileri teknolojili tüm ihtiyaçlarýný karþýlamak için daima hazýrýz."

KERKES PROJESÝ: ÝHA ÝÇÝN KRÝTÝK

Harp sahalarýnda kullaným sýklýðý giderek artan, hýzlý ve güvenli taarruz imkaný saðlayan döner ve sabit kanatlý ÝHA'lar, küresel uydu seyrüsefer sistemlerine (GNSS) ve GPS'e ihtiyaç duyuyor.

Sahadan alýnan bilgiler doðrultusunda bu ihtiyacýn kesintisiz olarak saðlanamadýðý durumlar oluþurken harekat sahasýnda GPS ve RF eriþiminin sýklýkla kesilebildiði veya karýþtýrýldýðý biliniyor. Bu durum ise ÝHA'larýn görev gerçekleþtirmesini zorlaþtýrýyor.

Sofistike bilgisayarlý görü teknikleri ve yapay zeka algoritmalarý ile STM mühendislerinin geliþtirdiði KERKES Projesi ile mini/mikro sýnýfý ÝHA'lar, GPS'in olmadýðý durumlarda artýk gece ve gündüz þartlarýnda görev icra edebilecek.

Döner kanatlý (çok rotorlu) ve sabit kanatlý ÝHA'larýn GPS olmayan ortamlarda görev gerçekleþtirmesini amaçlayan KERKES Projesi ile GPS olmaksýzýn konum kestirimi ve görev icrasý, nesne tanýma ve derin öðrenme ile seyrüsefer kabiliyetleri kazanýldý.

Sistem sayesinde yüklenen haritayla göreve baþlayan ÝHA, araziden elde ettiði verilerle haritayý karþýlaþtýrarak GPS'e gerek duymadan görevini baþarýyla yerine getiriyor.

KERKES ile ÝHA'lar, artýk GPS köreltmesi gibi düþman elektronik harp tehdidinden etkilenmeden görev gerçekleþtirecek.

  • KERKES Projesi
  • ÝHA’
  • savunma haberleri
  • insansýz hava aracý