Programa Kocaeli Büyükþehir Belediye Baþkaný Tahir Büyükakýn, Türk Silahlý Kuvvetleri Güçlendirme Vakfý Genel Müdürü Bilal Topçu, Savunma Sanayi Baþkan Yardýmcýsý Prof Dr. Ýhsan Kaya, TUSAÞ Genel Müdürü Mehmet Demiroðlu, Roketsan Genel Müdürü Murat Ýkinci katýldý.
Savunma Sanayi Baþkanlýðý olarak yapýlanlarý anlatan Prof. Dr. Haluk Görgün, "Birinci görevimiz Türk Savunma Sanayi'nin geliþtirilmesi. Yerli, milli teçhizatýn geliþtirilmesi. Kahraman ordumuzun, milli güvenlik güçlerimizin modernize olmasý ve modernize kalmasý. Elinde var olan sistemlerin modernizasyonlarýnýn yapýlmasý. Sadece bir alým makamý deðil. Dün misafirlerimiz vardý. Nato'nun en güçlü ülkelerinden birisinin ifadesi, 'Bizde bile böyle bir sistem yok' dediði bir savunma sanayi kurgulamasý var" diye kaydetti.
"HÜRJET'ÝN ULUSLARARASI ALANDA DA CÝDDÝ MÜÞTERÝLERÝ VAR"
Projeleri anlatan Prof. Dr. Haluk Görgün, "Dün önemli bir uçuþ gerçekleþti. Hürjet çok baþarýlý bir uçuþ gerçekleþtirdi. Seri üretimine baþlanmasý kararý verilmiþti. Uluslararasý alanda da ciddi müþterileri var. Platformlarý ürettikten sonra, dost müttefik ülkelerin kullanýmýna sunmakta önemli. Müttefiklerimiz uçuþ anýna þahit oldular. Altay tankýmýz bir çok versiyonu olan, geliþtirilen aracýmýz. TCG Anadolu, ikmal gemimiz, MÝLGEM, insansýz su araçlarýmýz ve bunlarýn her birinin çok farklý versiyonlarý. TCG Ýstanbul yapýlýrken en az 500-600 firma, TCG Anadolu yapýlýrken 1000'e yakýn firma birlikte çalýþýyor. Savunma Sanayi Baþkanlýðý'nýn temel görevlerinden bir tanesi; ana entegratörü belirledikten sonra, alt yükleniciler ve KOBÝ'lerdeki sorumluluklarý, ülkemizde var olan kapasiteyi, üretim yetkinliklerini, yeni katýlabilecek oyuncularý koordine ederek, bu iþin yaygýnlaþmasýný saðlamak" diye konuþtu.
"BU SENE BEKLENTÝMÝZ 6.5 MÝLYAR DOLARIN ÜZERÝNDE OLMASI"
Savunma sanayide üretilen her ürünün kilogram baþý deðerinin çok kýymetli olduðunu ifade eden Prof. Dr. Haluk Görgün, "SÝHA'larýn kilogram baþý deðeri 10 bin dolarýn üzerinde. Bir aracýyý baþlýðýn kilogram baþý deðeri 12 bin dolar civarýnda. Bir elektro optik sistemin kilogram baþý deðeri 20 bin dolar, AESA burun radarýnýn kilogram baþý deðeri 30 bin dolar, kameralarýn içinde kullanýlacak detektörün kilogram baþý deðeri 50 bin dolar. Çok katma deðerli, yüksek teknoloji gerektiren alandan bahsediyoruz. Çok farklý arayýcý baþlýklar var, kýzýlötesi, lazer güdümlü. Buradaki derin teknolojilere sahipseniz biraz önce söylediðim rakamlara mutlaka ulaþýyorsunuz. Kum tanesinin 66'da biri boyutta malzeme ile üretim yapmak zorundayýz. Yaptýðýmýz her þey yeterince ucuz, hýzlý, istenilen hacme sýðmalý. Savunma sanayinde 3 bin 500'ün üzerinde firma, 100 bine yakýn çalýþan var. Geçtiðimiz yýl 2.6 milyar dolar AR-GE bütçesi var. Bizim þu an yürüttüðümüz 1000'in üzerinde proje var ve bunlarýn bütçesel büyüklüðü 100 milyar dolar civarýnda. Sektör büyüklüðü de 15.8 milyar dolara ulaþtý. Ýhracat çok gündemimizde. Savunma sanayi ihracat anlamýnda yüzde 20 olarak her sene büyüyor. Geçtiðimiz sene 5.5 milyar dolar ile kapatmýþtýk. Geçen ayýn son rakamý 5.1 milyar dolardý. Önümüzde iki ay olmasý raðmen, neredeyse geçen senenin ihracat rakamý yakalanmýþ durumda. Bu sene beklentimiz 6.5 milyar dolarýn üzerinde olmasý" ifadelerini kullandý.
"ÖZELLÝKLE ÝHA'LARDA DÜNYA LÝDERÝYÝZ"
5 kýta, 185 ülkeye ihracat yapan sektör haline geldiklerini hatýrlatan Görgün, "Dünyada her yere ihracat yapabilen sektör halindeyiz. 230 çeþit ürün var. 50'nin üzerinde dünyanýn çeþitli yerlerinde ofisimiz var. Kara araçlarý 40 ülkeye yaklaþýk 5 bin teslimatýmýz olmuþ. Geliþtirdiðimiz firkateyni iki farklý ülke kullanýyor, deniz araçlarý 10 farklý ülkeye, yaklaþýk 140 platform teslim edilmiþ. 24 ülkeye, bin 200'ün üzerinde silah sistemleri teslimatý yapmýþ durumdayýz. Atak helikopterimiz 8 ülkede kullanýlýyor. Özellikle ÝHA'larda 2018'den itibaren tüm pazarýn yüzde 65'i Türkiye'ye ait. Bu inanýlmaz bir rakam. Açýk ara dünya lideriyiz. Aklýnýza gelen en geliþmiþ ülkeyi düþünün, onlarda bu karþýlaþtýrmanýn içinde. Yýllar boyu karþýlaþtýðýmýz ambargolar bize muhataplara karþý nasýl ticaret yapýlmasý konusunda çok þey öðretti" dedi.
Önümüzdeki yýl için kendilerine hedefler koyduklarýný söyleyen Prof. Dr. Haluk Görgün, "18.2 milyar dolarlýk hacme ulaþmayý, yerlilik oranýný yüzde 82'ye çýkarmayý hedefliyoruz. Savunma ve havacýlýk ihracatýnýn da 7.3 milyar dolara ulaþabileceðini deðerlendiriyoruz. Çalýþan sayýsýnýn 109, 110 bin civarýnda olmasýný bekliyoruz" ifadelerini kullandý.