ABONE OL

Milli Savunma Bakanlýðý, resmi sosyal medya hesabý üzerinden SÝDA'ya iliþkin videolu bir paylaþýmda bulundu.

#Denizkurdu2021 etiketi ile yayýnlanan gönderide þu ifadelere yer verildi;

Denizkurdu-2021 Tatbikatý'nda millî imkânlarla geliþtirilen Silahlý Ýnsansýz Deniz Aracý (SÝDA) ilk atýþýný baþarýyla gerçekleþtirerek hedefi tam isabetle vurdu.

SÝLAHLI ÝNSANSIZ DENÝZ ARACI (SÝDA)

SÝDA, 400 kilometre seyir menziline, saatte 65 kilometre sürate, gündüz/gece görüþ kabiliyetine, milli kriptolu haberleþme altyapýsýna sahip ve geliþmiþ kompozit malzemeden üretildi. SÝDA, keþif, gözetleme ve istihbarat, su üstü harbi, asimetrik harp, silahlý eskort ve kuvvet koruma, stratejik tesis güvenliði gibi görevlerin icrasýnda karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya yüzer platformlardan kullanýlabilecek.

Türkiye'nin ilk silahlý insansýz deniz aracý ULAQ, milli füze sistemleri üreticisi ROKETSAN'ýn ürünleri 4'lü lazer güdümlü füze Cirit podu ve 2'li Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (L-UMTAS) lançeri ile donatýldý.

8 kilometrelik menziliyle sýnýfýnýn lideri konumundaki Cirit, kara ve deniz platformlarýnýn yaný sýra helikopter, sabit kanatlý uçak ve insansýz hava araçlarýna (ÝHA) entegre edilebiliyor. Hassas güdümlü tanksavar füze sistemi L-UMTAS ise 8 kilometrelik menzili, lazer güdüm yeteneði ve zýrh delici tandem harp baþlýðýyla sabit ve hareketli kara ve deniz hedeflerine karþý etkin bir silah sistemi olarak öne çýkýyor. Cirit ve L-UMTAS silah sistemleri, kara araçlarý, sabit platformlar ve deniz platformlarýnda da kullanýlan ROKETSAN'ýn stabilize taret sistemi ve gemi üstü ekipmanlarýyla birlikte ULAQ üzerinde yer alýyor. Deniz testlerinin tamamlanmasýnýn ardýndan bu yýlýn ilk çeyreði sonunda atýþ testlerinin gerçekleþtirilmesi planlanýyor.

SÝDA'YI FARKLI ARAÇLAR ÝZLEYECEK

SÝDA, farklý operasyonel harekat ihtiyaçlarýna cevap verebilecek þekilde füze sistemlerinin yaný sýra elektronik harp, jamming (karýþtýrma) gibi farklý tiplerde faydalý yükler ve farklý haberleþme ve istihbarat sistemleri ile donatýlabilecek. Bununla birlikte, araç, kendisiyle eþ veya farklý yapýya sahip diðer SÝDA'larla operasyon yapma, ÝHA, SÝHA, TÝHA'lar ve insanlý hava araçlarý ile müþterek harekat kabiliyetlerine sahip olabilecek. Diðer yandan SÝDA sadece uzaktan kontrol edilen bir insansýz deniz aracý olmanýn haricinde, yapay zeka ve otonom davranýþ özellikleriyle üstün ve çaðýn ilerisinde yeteneklerle donatýlacak.