Ýlk teslimat resmen gerçekleþti: F-35 jetleri hava üssüne indi
ABONE OL

VMFA-533 filosu ilk F-35B savaþ uçaðýný resmen teslim aldý. Söz konusu teslimat, ABD'nin Güney Carolina eyaletinde yer alan Beaufort þehrindeki Deniz Piyadeleri Hava Üssü'ne gerçekleþti. Bu teslimat, Beaufort'taki üsse gerçekleþen ilk operasyonel F-35 filosu teslimatý oldu.

F-35 JETLERÝ HAVA ÜSSÜNE ÝNDÝ

Marine Aircraft Group-31 (MAG)'da yer alan subaylardan Michael Cassidy teslimatla ilgili olarak, "VMFA-533'ün ilk Block 4 F-35B'sinin teslimatý, filonun yaklaþýk 81 yýl önce baþlayan ve bugüne kadar uzanan köklü tarihinde yeni bir bölümü baþlatýyor ve MAG-31'in öldürücülüðünü ve Deniz Hava-Kara Görev Gücü'ne ve ortak kuvvete katkýda bulunma yeteneðimizi artýrmak için önemli bir basamak taþýdýr. Bir filoyu dönüþtürmek kolay bir iþ deðildir ve VMFA-533'ün Deniz Piyadeleri ve Denizcileri tarafýndan bu noktaya gelmeleri için geçen yýl önemli hazýrlýklar yapýldý. VMFA-533'ün tarihinde bu önemli adýmý atarken gelecekte neler olacaðý konusunda heyecanlýyým." dedi.

HORNET'LERDEN F-35'LERE GEÇÝLDÝ

ABD Deniz Piyadeleri'nin avcý filolarý eski F/A-18C/D Hornet savaþ uçaklarýndan hýzla F-35 savaþ uçaklarýna doðru geçiþ yapmakta. Habere konu F-35'in tesliminden önce, Beaufort'taki tek F-35 uçaðý, Deniz Avcý Saldýrý Eðitim Filosu (VMFAT) 501'de yer almaktaydý. Bu filoda F-35B savaþ uçaðýnýn bulunmasýnýn sebebi ise pilotlarýn F-35B savaþ uçaðýnda eðitimlerini gerçekleþtirmesiydi. Ayrýca teslimat VMFA-533'ü Deniz Piyadeleri'nin doðu yakasýndaki ikinci operasyonel F-35B Lightning II birimi haline getirmekte. Resmi kaynaklardan yayýmlanan videoda ise VMFA-533'ün Komutaný Yarbay Zachary Harnett tarafýndan yönetilen savaþ uçaðýnýn üssün üzerinden uçtuðu ve ardýndan piste dikey iniþ yaptýðý görülmekte.

F-35B'NÝN TR-3'ÜN HANGÝ VERSÝYONU OLDUÐU BÝLÝNMÝYOR

Teslimatýn normal þartlarda Nisan 2023'te gerçekleþmesi planlanýyordu. Ancak F-35'in TR-3 yazýlýmý bir dizi sorunla karþýlaþtý. Bu sebeple teslimat bir yýldan fazla bir süre gecikti. GAO (Hükümet Sorumluluk Ofisi) raporlarýna göre TR-3, F-35'in radar ve elektronik harp (EW) yeteneklerini destekleyemedi. Bu nedenle Pentagon testler tamamlanmadan teslimatlarý kabul etmedi. F-35 Ortak Program Ofisi (JPO), Lockheed Martin ve Pentagon ise F-35'leri TR-3'ün geçici, bakýmý yapýlabilir bir versiyonuyla kabul etmeyi kabul etmiþti. MCAS Beaufort'a inen F-35B'nin TR-3'ün hangi versiyonu olduðu ise bilinmemekte.