Ýsmail Demir: Kýzýlelma, hava muharebesine girebilecek hýza ulaþacak
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir, Kanal7'de Milli Muharip Uçak, Kýzýlelma, Anka 3, Hürjet, Akýncý ve Bayraktar TB3'te yaþanan son geliþmeler hakkýnda bilgi verdi.

Ýsmail Demir'in açýklamalarýndan satýr baþlarý:

Teknolojiyi kendimizin geliþtirmemizden baþka çare yok. Biz kimseden destek almak istemiyoruz gibi deðil. Eðer kazan kazan durumu varsa bunu da yaparýz. Genelde kendimizin geliþtirmesinin en fazla kullanýlan yöntem olduðunu söyleyebiliriz.

MÝLLÝ MUHARÝP UÇAK

Milli Muharip uçaðýnda uçuþ hariç testleri yapýlabilecek durumda. Bir kaç haftaya göreceksiniz, tam anlamýyla neler yaptýðýný. Uçuþ emniyeti her þeyden önce geliyor, tüm testlerden geçmesi gerekiyor o nedenle acele etmiyoruz. 2024-2025 demiþtik.

KIZILELMA

Uçmak sadece uçmak deðil, çeþitli bölmeler var, çeþitli irtifalar var. Uçaðýnýzýn neler yapabileceðini görmeniz lazým, performanslarýn uçuþ sýrasýnda safha safha gerçekleþmesini bekliyoruz. Yüksek irtifa, manevralar hepsinin verileri toplanacak. Burada da aþamalar yapýlýyor ve bize sonuç söyleniyor. Jet motorlu bir ÝHA bu, tabi hýz parametreleri çok önemli. Hýzý, gerekirse hava muharebesine girebilmesi, 5. nesil bazý uçaklarýn kabiliyetleri yapabilmesi gibi özellikleri taþýyacak.

ANKA 3

Sürpriz olarak hazýrladýk, o da hazýrlýklarýný sürdürüyor. Bu tip uçaklarýn pilotajý da farklý, epey eðitimli olmalarý gerekiyor. Anka-3 düþük radar görünürlüðü ile öne çýkýyor. Bizi ziyarete gelen yabancý misafirler baþta olmak üzere, bazýlarý yarým saat oyalanýp koyduðumuz platformlarýn maketlerini inceliyorlar.

HÜRJET

HÜRJET aslýnda Türkiye'nin jet motorlu, insanlý uçaðý. Uçuþ testlerinde çalýþmalar devam ediyor. HÜRJET'e bir belirli kabiliyetler ekleyebileceðiz. Mühimmat taþýyan, yakýn hava desteði yapabilecek bir uçak haline getireceðiz. Seri üretim talimatý verdik.

AKINCI

Platform kendisini bir taraftan geliþtirebiliyor. Uçaklarýnýz bir platform, o bir iþ yapacak. Mühimmat geliþtirmeleri yapýlýyor ve uçaklara entegre ediliyor. Süpersonik mühimmatýmýz envanterimizde kullanýldý. AKINCI için biraz düþündüðünüzde bir insansýz hava aracýnýz var, karþýdaki düþmaný hissetmek mümkün olduðunda asýl hedeflere yaklaþmadan uzaktan vurabilmek demektir. Ne kadar uzaktan vurabilirseniz o kadar önemlidir.

BAYRAKTAR TB3 SÝHA

Burada amacýmýz Anadolu gemisi yapýldýðýnda, bir uçak gemisinin belirli fonksiyonlarýný yerine getirebilecek hale gelmesini istememiz. TB-2'yi ufak tefek dokunuþlarla bu platformun üzerine koyabilir miyiz dedik. Anadolu gemisinin bir kaç kademede görev kabiliyeti var, personel transferi açýsýndan, içindeki hastane açýsýndan. TB-3 SÝHA Anadolu gemisine iniþ kalkýþ yapabilecek. Anadolu gemisine HÜRJET'in de konuþlanmasýný istiyoruz.

"GEMÝ YOLDA KALIR"

Dün bir dostum bana mesaj atmýþ, bir dergi kapaðý ve 1 Nisan þakasý olarak Necmettin Erbakan resmedilmiþ, elinde projeler var ve alay ediliyor. Geçmiþte bu projelerin hayalleriyle dahi alay edilirdi. Þimdi ne deðiþti? Ýrade, burada en önemli parametre. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz ne dedi her ürünü burada yapacaðýz, dýþarýdan almayacaðýz. Bu iradenin kesilmesi durumunda kötü bir akýbet olur. Zihniyet olarak o derginin kapaðýna bunu yapanlarla ayný zihniyet. Rüzgar kesilmesi durumunda gemi yolda kalýr.