Ýsmail Demir'den heyecanlandýran açýklama: O sesi duyacaðýz
ABONE OL

"Uçan kanat" yapýsý sayesinde düþük radar görünürlüðü, yüksek hýz, yüksek taþýma kapasitesi gibi birçok avantaja sahip ANKA-3 piste çýktý, ilk uçuþ için ise gün sayýyor.

Türk Havacýlýk Uzay Sanayii (TUSAÞ) tesislerinde geliþtirilen ve þirketin ÝHA ürün ailesinin 3'üncü üyesi olacak ANKA-3'e iliþkin Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir, ilk uçuþ için bu ayý iþaret etti.

Demir, konuya iliþkin TRT Haber'e yaptýðý deðerlendirmede þunlarý kaydetti;

Yakýn zaman dedik. Madem pistte koþmaya baþladýlar þöyle olabilir, pistte koþarken bakarsýnýz birden gerekli hýza eriþti ve uçtu bunu görebiliriz. Maden koþuyor uçmasý da yakýndýr. Bu ay duyacaðýnýz bir ses ANKA-3 olabilir.

ÝSMAÝL DEMÝR'DEN HEYECANLANDIRAN AÇIKLAMA: O SESÝ DUYACAÐIZ

ANKA-3', 44 bin fite kadar çýkýp, 40 bin fitte de görev yapabilecek.

Uçak 0,7 mach gibi yüksek süratlere ulaþacak.

"Radar görünürlüðünün düþük olmasý uzun mesafelerde yüksek faydalý yük kapasitesi ve yüksek hýzlarda görev yapabilme yeteneði kazandýrýyor.

ANKA-3 Milli Muharip Uçak, HÜRJET, F-16 gibi insanlý sistemlerle ortak operasyonlarda kullanýlabilecek.

ANKA-3'ÜN SÝLAHLARI

ANKA-3'te birisi gövde altý merkez, ikisi dahili ve kanat altlarýnda ikiþer olmak üzere toplam 7 silah istasyonu bulunuyor.

Gövde içindeki dahili istasyonun yetenekleri çok büyük olacak. Þu ana kadar Türkiye'de geliþtirilmiþ bütün mühimmatlarý bu sistem içinde taþýyabilir durumda. Dahili silah istasyonu Mark 83 sýnýfý silahlardan birer adet taþýyabiliyor ya da hacmine göre çok daha fazla sayýda daha küçük mühimmat taþýyabiliyor. Kanat altýndaki ilk büyük istasyonda SOM-J, yine Mark 83 sýnýfý silahlar taþýnabiliyor. Daha altýndakiler kesinlikle taþýnabiliyor. Kanat dýþý istasyonlarda da nispeten küçük silahlar taþýnabiliyor.

SÜPER ÞÝMÞEK GELÝYOR

ANKA-3'ün kanat altlarýna konumlandýrýlan yüksek hýzlý hedef uçak Þimþek'in yeni versiyonu olacak. Ortaya çýkan platforma "Süper Þimþek" ismi verildi. Süper Þimþek havadan yere, havadan havaya taarruz görevleri yapabilecek, üzerine kendi kapasitesi dahilinde elektronik harp sistemleri takýlýp yerdeki düþman sistemlerinin tespiti, bunlarýn baskýlanmasý gibi görevleri gerçekleþtirebilecek. En son versiyonlarýndan birinde seyir füzesine kadar ulaþabilecek bir yelpazede bu hava aracý da kullanýlacak. 700 kilometrenin üzerinde menzil bekleniyor.